EXCLUSIV. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc OBLIGAT de instanță să respecte limba oficială de stat în România

December 27, 2016 • justitie • Views: 9951

Tribunalul Harghita a admis miercuri, 21 decembrie a.c., acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva primarului UDMR din Miercurea Ciuc și l-a obligat pe acesta să respecte limba oficială de stat în România.

Vezi și EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Miercurea Ciuc, OBLIGAT de instanță să îndepărteze steagul secuiesc de pe primărie

Tribunalul Harghita a admis acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și la obligat pe primarul UDMR din Miercurea Ciuc, ultra-șovinul și ultra-naționalistul UDMR Ráduly Róbert-Kálmán, să schimbe toate indicatoarele și panourile rutiere de pe raza municipiului Miercurea Ciuc inscripţionate în prezent mai întâi în limba minorităţii, limba maghiară, cu alte indicatoare şi panouri rutiere în care limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limba minorităţii.

Sentința Tribunalului Harghita pe scurt: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primarului mun. Miercurea Ciuc, excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi excepţia autorităţii de lucru judecat. Admite acţiunea formulată de reclamanta ASOCIAŢIA CIVICĂ PENTRU DEMNITATE ÎN EUROPA, şi cererea de chemare forţată în judecată a INSTITUŢIEI PREFECTULUI JUDEŢULUI HARGHITA, în contradictoriu cu pârâţii CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI MIERCUREA CIUC şi PRIMARUL MUNICIPIULUI MIERCUREA CIUC. Obligă pârâţii să înlocuiască toate indicatoarele şi panourile rutiere de pe raza mun. Miercurea Ciuc inscripţionate în prezent mai întâi în limba minorităţii, limba maghiară, cu alte indicatoare şi panouri rutiere în care limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limba minorităţii. Obligă pârâţii să plătească reclamantei cheltuieli de judecată în sumă de 50 lei reprezentând taxa judiciară de timbru. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată în şedinţă publică, azi 21.12.2016.” (detalii despre dosar aici).

Exemplu de indicator rutier inscripționat ilegal în municipiul Miercurea Ciuc.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc pierde DEFINITIV procesul în cazul „Varoshaza”

Prefectul județului Harghita a refuzat, din nou, să aplice legea

(foto editată)

Acțiunea înaintată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) în acest caz ar fi trebuit să fie deschisă de către reprezentantul Guvernului României în județul Harghita, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, era obligat legal de prevederile Legii nr. 340/2004 și de prevederile Constituției României să se adreseze instanței de judecată cu privire la nerespectarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române. Andrei a inițiat o singură acțiune în instanță pe o speță similară pe care însă nu a pus-o în executare (speța a fost una limitativă și nu se referea la toate panourile rutiere inscripționate ilegal). Mai mult chiar, în timpul acestui proces Andrei a ținut partea primarului UDMR, nu a legii.

FOTO: Mediafax

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

4 Responses to EXCLUSIV. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc OBLIGAT de instanță să respecte limba oficială de stat în România

  1. […] Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc OBLIGAT de instanță să respecte limba oficială de sta… […]

  2. Bianca Cluj-Napoca says:

    Acest “Raduly” este nu numai complet penibil, dar si de dus la balamuic – iata ce face maghiarizarea din om…

  3. […] de stat să fie inscripţionată deasupra limba minorităţii, scrie jurnalistul Dan Tanasă pe blogul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend