EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Racu, OBLIGAT de instanță să îndepărteze inscripția „Kozseghaza” de pe primărie

October 9, 2017 • justitie • Views: 2622

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins miercuri, 4 octombrie, recursul în dosarul în care Tribunalul Harghita l-a obligat pe primarul UDMR din comuna Racu, județul Harghita, să îndepărteze inscripția în limba maghiară „CSíKRÁKOS KÖZSÉGHÁZA” de pe fațada Primăriei Racu.

Vezi și EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, OBLIGAT să schimbe TOATE indicatoarele rutiere din oraș

În luna februarie a.c. Tribunalul Harghita a admis acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și l-a obligat pe primarul UDMR al comunei Racu, Császár Attila, să îndepărteze inscripția în limba maghiară „Kozseghaza” amplasată nelegal pe fațada primăriei și să plătească cheltuieli de judecată. În dosar a intervenit de partea primarului Vizoli Miklos, viceprimarul UDMR din localitate, care a încercat să oprească acțiunea ADEC.

Soluția pe scurt a Tribunalului Harghita: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului PRIMARUL COMUNEI RACU, invocată de această parte. Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta ASOCIAŢIA CIVICĂ PENTRU DEMNITATE ÎN EUROPA (ADEC) în contradictoriu cu pârâtul PRIMARUL COMUNEI RACU, şi, în consecinţă: Obligă pârâtul PRIMARUL COMUNEI RACU la îndepărtarea de pe sediul Primăriei comunei Racu a inscripţiei „CSíKRÁKOS KÖZSÉGHÁZA”. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI RACU, invocată de această parte, şi, în consecinţă: Respinge acţiunea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI RACU, ca fiind intentată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul VIZOLI MIKLÓS. Obligă pârâtul PRIMARUL COMUNEI RACU să plătească reclamantei cheltuieli de judecată în sumă de 25 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Harghita sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21 februarie 2017”.

Primarul UDMR al comunei Racu nu a formulat cale de atac împotriva sentinței Tribunalului Harghita, refuzând astfel să se apere. Recursul a fost formulat însă, nelegal, de intervenientul Vizoli Miklos.

Decizia pe scurt a Curții de Apel Târgu Mureș: „Respinge, ca neavenit, recursul declarat de Vizoli Miklos (cu datele de identificare) împotriva Sentinţei civile nr. 288/21.02.2017, pronunţate de tribunalul Harghita în dosarul nr.1732/96/2015*. Obligă recurentul la plata către intimata Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (cu datele de identificare) a sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale în recurs. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 4 octombrie 2017” (detalii aici).

Sentința Tribunalului Harghita a rămas astfel definitivă și irevocabilă și trebuie pusă în executare în termen de 30 de zile.

Prefectul județului Harghita a refuzat, din nou, să aplice legea

(foto editată)

Acțiunea înaintată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) în acest caz ar fi trebuit să fie deschisă de către reprezentantul Guvernului României în județul Harghita, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, era obligat legal de prevederile Legii nr. 340/2004 și de prevederile Constituției României să se adreseze instanței de judecată cu privire la nerespectarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române.

FOTO: Kelemen Hunor, președintele UDMR, facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , ,

One Response to EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Racu, OBLIGAT de instanță să îndepărteze inscripția „Kozseghaza” de pe primărie

  1. john says:

    Buna ziua,

    Va rog sa promovati petitia de mai jos!!

    https://www.petitieonline.com/autonomy_for_romanian_panonia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend