Institutul pentru Politici Publice, portavocea propagandei separatiste maghiare la București

May 9, 2016 • extremism maghiar • Views: 2523

Institutul pentru Politici Publice a organizat un târg al secuilor la București. O idee bună în principiu a fost de fapt un nou prilej de promovare a ideologiei separatiste maghiare a așa-zisul ținut secuiesc.

Aflu din presa locală din Covasna faptul că Institutul pentru Politici Publice din București alături de Primăria Sfântu Gheorghe a organizat sâmbătă şi duminică, 7 și 8 mai a.c., la Complexul Expoziţional Romexpo, Târgul secuilor la Bucureşti. În cadrul acestui eveniment, la care s-au prezentat tradiţiile secuilor din judeţele Covasna şi Harghita, a avut loc și dezbaterea „Promovarea diversităţii/identităţii culturale a minorităţilor din România”. La dezbatere au participat Elena Tudose, directorul IPP, Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sorin Chelmu, secretarul general al guvernului, Amet Aledin, secretar de stat, Departamentul de Relaţii Interetnice, cadre universitare şi ambasadorii Franţei şi Ungariei.

O idee foarte bună, în principiu. O manifestare culturală menită să promoveze obiceiurile culturale și culinare ale secuilor din județele Covasna și Harghita. Guvernul României implicat direct. Doar că în fapt a fost vorba de o manifestare de propagandă a autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna, Harghita și Mureș. Atât și nimic mai mult. Organizatorii pur și simplu nu s-au putut opri la a prezenta tradițiile culturale și culinare ale secuilor, amestecând ceva frumos și bun cu propaganda extremistă și revizionistă maghiară.

Câți secui trăiesc în România?

În primul rând, IPP ar fi trebuit să știe (sigur știe) faptul că potrivit datelor oficiale în România nu locuiește niciun secui (vezi detalii aici). În România trăiesc în jur de 1500 de ceangăi, etnie inventată tot de propaganda revizionistă maghiară, dar nu trăiește niciun secui. Atât de mândrii sunt secuii de obiceiurile și tradițiile lor încât nu au curajul să se declare secui ci se declară maghiari. La fel, IPP ar fi trebuit să știe (sunt convins din nou că știe) faptul că etnia secuilor este invocată de propaganda extremistă și revizionistă maghiară doar pentru a justifica bătălia pentru autonomia teritorială a unei zone locuite chipurile de secui, în fapt locuită de maghiari și români. Secuii lipsesc cu desăvârșire din așa-zisul ținut secuiesc dar se invocă o autonomie teritorială a acestui spațiu în numele acestora pentru simplul fapt că o bătălie pentru un ținut autonom maghiar ar fi pe față împotriva României. Revizionism cu mască de protecție culturală a cuiva care nu există oficial.

IPP, partenera ultra-naționaliștilor maghiari

IPP a reacționat extrem de rapid în cazul lui Marian Munteanu, propus de PNL pentru funcția de primarul al Bucureștiului, pe care l-a acuzat că promovează „un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar Constituționale” (detalii aici). În schimb IPP nu are nicio problemă să fie portavocea propagandei extremiste maghiare în favoarea așa-zisului ținut secuiesc. IPP nu are absolut nicio problemă să stea la aceeași masă cu ultra-șovinul și ultra-naționalistul Antal Árpád, primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe.

Vezi și XENOFOB ȘI ȘOVIN. Primarul din Sfântu Gheorghe: ”NU vreau deputat ROMÂN în orașul meu!”

Despre cine este Antal Árpád și despre declarațiile sale incompatibile cu bunul simț și valorile europene am tot scris. Antal Árpád este personajul care i-a amenințat pe românii din Covasna și Harghita cu soarta sârbilor din Kosovo, masacrați de albanezi (audio aici). Antal Árpád este personajul care a amenințat public guvernul condus de Victor Ponta cu un conflict interetnic (detalii aici). Antal Árpád este personajul sancționat contravențional de două ori pentru refuzul de a purta eșarfa tricoloră conform legii (detalii aici). Antal Árpád este personajul care a fost amendat penal pentru ofensă adusă simbolurilor naționale (detalii aici). Antal Árpád este personajul care a dat ordin ca un român să fie amendat pentru că a fluturat drapelul României de ziua națională a României (detalii aici). Antal Árpád este personajul care m-a amenințat în casa părinților mei (detalii aici). Și aș putea continua cu nenumărate alte exemple.

Vezi și EXCLUSIV. Președintele UDMR Sfântu Gheorghe vorbește de război între maghiarime și România: ”România nu este stat de drept”

Dacă îl asculți pe Antal Árpád la masă cu Elena Tudose, directorul IPP, vorbind despre secuii din România ai impresia că stai de vorbă cu o persoană responsabilă, cu un partener de dialog credibil. Din păcate însă, Antal Árpád este un promotor al urii interetnice și al șovinismului maghiar, nicidecum al multiculturalității și al valorilor europene. Toate cazurile enumerate mai sus ar fi trebuit să fie suficiente pentru ca IPP să înțeleagă că nu poate sta la aceeași masă cu un ultra-naționalist ca Antal. Dacă IPP era într-adevăr de bună credință în acest caz ar fi trebuit să stea la aceeași masă, spre exemplu, cu primarul UDMR din Vâlcele, un etnic maghiar cu bun simț (detalii aici).

Evident, a fost vorba despre așa-zisul ținut secuiesc

Antal Árpád nu putea rata ocazia de a face propagandă în favoarea proiectului separatist al așa-zisului ținut secuiesc. Deși e primarul unui municipiu în care mai locuiesc încă mii de români și deși în această manifestare a implicat și instituția publică pe care o conduce, Antal Árpád a promovat exclusiv cultura și tradițiile secuiești. Sigur, unii vor spune că a fost un târg al secuilor și că de aceea s-au promovat doar tradițiile secuilor. Doar că Antal Árpád nu a promovat și nu va promova niciodată tradițiile românilor din orașul pe care, din păcate, îl conduce de 8 ani. Ca atare nu-l bănuiesc absolut deloc pe Antal Árpád de multiculturalism și respect față de celelalte etnii din orașul pe care îl conduce, așa cum a făcut IPP.

IPP nu a realizat (de fapt a realizat dar nu a interesat-o) că Antal Árpád este primarul unui oraș în care trăiește și o puternică comunitate de români și că românii lipsesc complet din discursul său. Cum poate Antal Árpád invoca la București înțelegere, sprijin și colaborare cu românii din capitală când el manifestă doar ură și dispreț față de românii din Sfântu Gheorghe? IPP s-a făcut că nu a remarcat ridicolul situației.

În aparență, la Târgul secuilor a fost vorba despre costume populare secuiești, turtă dulce și kürtőskalács. În realitate însă propaganda revizionistă maghiară a mai punctat o manifestare de promovare a ideologiei așa-zisului ținut secuiesc, de această dată chiar la București și chiar pe banii românilor.

Proiectul a fost finanțat și din fondurile EEA Grants, aceleași din care trăiesc și cei de la Societatea Academică Română sau ActiveWatch, adică tot felul de ONG-uri finanțate din fonduri străine care promovează foarte agresiv orice atâta timp cât nu este românesc. În acest caz, practic avem de-a face cu state străine care finanțează asociații din România care fac propagandă revizionistă împotriva României. Iar toate aceste ONG-uri își arogă titlul de „societate civilă” în România și sunt parteneri de discuții cu instituțiile publice ale statului român.

FOTO: Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, și Elena Tudose, directorul IPP, facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

One Response to Institutul pentru Politici Publice, portavocea propagandei separatiste maghiare la București

  1. bogdan bobolea says:

    In cadrul Sedintei Publice a Consiliului Judetean Giurgiu din 27.02.2014 aceeasi doamna a folosit sintagma “in Austro-Ungaria”, desi se stie ca acel Imperiu nu mai exista din 1918.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend