Liderul ultranaționalist al UDMR, desființat de Andrei Pleșu

August 21, 2017 •opinie •Views: 3108

Un schimb de replici foarte acid are loc între liderul ultranaționalist al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, și scriitorul Andrei Pleșu, după afirmațiile antiromânești ale liderului UDMR cu privire la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Vezi și ANALIZĂ. Cinci motive de bun simț pentru care UDMR este o organizație extremistă, șovină și antiromânească

„Romanii trebuie sa accepte ca noi nu vom putea si nici nu vrem sa sarbatorim 2018. Aceasta acceptare ar trebui sa fie parte a intelegerii si respectului reciproc”, a afirmat liderul UDMR la începutul lunii august într-un interviu pentru publicația clujeana Szabadsag.ro, preluat de Hotnews.ro.

În mod surprinzător (pentru mine cel puțin) scriitorul Andrei Pleșu a avut o reacție demnă față de afirmațiile antiromânești ale liderului UDMR.

„Apropo de politicieni: nu-mi iese din minte proasta creştere, lipsa de tact, mediocritatea contextuală a unui lider maghiar, care a ţinut să precizeze că minoritatea pe care o reprezintă nu vrea şi nu poate să participe la sărbătoarea Centenarului. Tot ce a reuşit, prin această ţîfnoasă remarcă, a fost să stimuleze exact retorica naţionalistă pe care o amendează, cînd e vorba de ”ceilalţi”. Dl Kelemen Hunor, căci despre el este vorba, nu se simte în largul lui să accepte o sărbătoare naţională, în lipsa oricăror ”realizări” în ultima sută de ani. Nu cred că m-am manifestat vreodată ca xenofob, ca mîncător de unguri, ca susţinător al naţionalismului autohton, mai ales cînd el ia forme extreme, sau ridicole. Dar nu pot să nu observ că unele ”realizări” am avea de raportat, totuşi, pentru a îmblînzi exigenţele dlui Hunor: de pildă, n-am ezitat să-l numim ministru al Culturii (2009-2012), după ce, mai întîi, fusese secretar de stat. Uniunea Scriitorilor din România n-a ezitat să-l premieze, pentru merite literare, în 1995, iar în anul 2000, Preşedinţia i-a oferit distincţia supremă (”Steaua României”). Nu s-ar zice că dl Hunor a fost ”discriminat”, ca minoritar, în toţi aceşti ani (doar dacă nu cumva am vrut să-l ”asimilăm” pe şest, cum facem mereu de la 1918 incoace…)”, afirmă scriitorul Andrei Pleșu într-un editorial publicat în Adevărul.

Vezi și REACȚIE DEMNĂ. Analistul Radu Tudor, despre liderul UDMR: Un cetățean străin cu sentimente antiromânești

Aceeași publicația a găzduit și o replică a liderului UDMR care afirma că alege să fie considerat mai degrabă prost crescut, dar sincer, decât cu tact, dar meschin.

Replica scriitorului Andrei Pleșu îl desființează complet pe liderul ultra-naționalist al UDMR, Kelemen Hunor.

„Daţi-mi voie, acum, să vă explic ce am spus eu. N-am spus, cum pretindeţi cu oarecare rea-credinţă, că demnităţile şi premiile primite în România ar fi trebuit ”plătite” printr-o tăcere (laşă). Nu să vă amputaţi, din ”recunoştinţă”, spiritul critic vă sugeram, ci dimpotrivă, să-l fi exercitat cu aceeaşi severitate. Să fi spus, de pildă, ”nu pot şi nu vreau să accept rangul de ”ministru al Culturii” (sau de parlamentar, sau de laureat al unor înalte distincţii), într-o ţară care, de 100 de ani, nu are nici o realizare, se comportă naţionalist şi practică o complexă politică de asimilare a minorităţilor”. Veţi recunoaşte că vigilenţei Dvs. îi lipseşte consecvenţa: nu puteţi tolera celebrarea unei sărbători (se subînţelege ”nemeritate”), dar puteţi, în aceeaşi ţară, să acceptaţi funcţii, decoraţii şi premii. Cînd vă oferă asemenea privilegii, ţara cu pricina e în regulă. Cînd însă trebuie să acceptaţi o festivitate a majorităţii, deveniţi amar şi faceţi inventarul unor dezamăgiri vechi de 100 de ani”, scrie Andrei Pleșu în Adevărul.

FOTO: erdely.ma

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Liderul ultranaționalist al UDMR, desființat de Andrei Pleșu

  1. Radu Căvescu says:

    Kelemen hunor pare un ultranationalist maghiar care face interesele Budapestei.Cand ne vom.afla si noi in buna intelegere cu maghiarii? Normal ar fi : cine vrea sarbatoreste,cine nu vrea,nu.Daca nu ai simtaminte romanesti,macar lasa-i pe acei oameni demni care vad bunavointa din inima romanilor sa sarbatoreasca.De ce uita acest domn ca secuii s au asezat cu mare demnitate printre valahi-slavi,acestia faurind un ideal impreuna?De ce uita ca ei au venit peste noi,iar noi i am primit aici, in inima Transilvaniei,ca pe nista frati?(nu vorbesc de acei maghiari care au atacat Ardealul,zic de secui).De ce uita ca secuii au luptat in armatele lui Tepes,Mihai Viteazul (atunci chiar au fost maltratati de maghiari,omorandu-le conducatorul)?De ce uita ca Gheorghe Doja,o voce a tuturor etniilor transilvane a luptat impotriva maghiarilor?De ce uita ca secuii au luptat in doua razboaie mondiale impotriva Ungariei,cu alte cuvinte doriind o pasnica convietuire cu românii?De ce uita ca la 1 decembrie nu sarbatorim infrangerea Ungariei?nu,noi sarbatorim ceva mult mai nobil,dreptul ca toate etniile sa traiasca in buna intelegere !!!pe cand in Ungaria sarbatoresc avantul lui Lajos,care ordona fara mila moartea atator oameni.Rusine,rusine,rusine!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Liderul ultranaționalist al UDMR, desființat de Andrei Pleșu"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/liderul-ultranationalist-al-udmr-desfiintat-de-andrei-plesu/