UPDATE. NOAPTEA MINȚII. MTS: fără imnul național al României la competițiile sportive interne

January 14, 2016 •sport •Views: 29008

Reacție stupefiantă a Ministerului Tineretului și Sportului după incidentele de la Sfântu Gheorghe când echipa de baschet feminin și antrenorul Universității Cluj au fost huiduiți și înjurați de suporterii maghiari ai echipei locale pentru că nu au stat drepți când galeria a cântat imnul ținutului secuiesc.

Vezi și Fețele lipsei de bun simț

Meciul, care a avut loc în data de 5 ianuarie a.c., contând pentru etapa a 17-a din cadrul Ligii Naționale de Baschet Feminin, a fost un nou prilej ca galeria echipei locale să se manifeste șovin la adresa echipei oaspete, și implicit a antrenorului și a galeriei. Inainte de inceperea partidei, dupa intonarea imnului de stat al Romaniei, organizatorii, alaturi de cei 1.500 de suporteri au trecut la ascultarea imnului Tinutului Secuiesc. Pentru ca sportivele clujence si-au continuat incalzirea la indemnul antrenorului Dragan Petricevic, pe intreaga desfasurare a partidei, au fost injurate si huiduite de cei prezenti in sala.

Antrenorul Univerității Cluj, Dragan Petricevic, a avut o atitudine foarte demnă în acest caz. In regulamentul Federatiei Romane de Baschet este prevazut ca inaintea desfasurarii partidelor oficiale sa fie intonat imnul de stat al Romaniei. Un lucru firesc si normal, dar in Secuime s-a incetatenit ca echipele venite in deplasare sa fie obligate sa stea in pozitie de drepti si sa asculte si imnul Tinutului Secuiesc. Dragan Petricevic, antrenorul Universitatii Cluj, a decis ca acest lucru nu este firesc si a dispus ca pe perioada in care era intonat imnul Tinutului Secuiesc fetele pe care le antreneaza sa isi continue incalzirea. Acest lucru a enervat la culme galeria gazdă care le-a huiduit și înjurat pe componentele echipei Universitatea Cluj și pe antrenorul acesteia.

Care este reacția ministrului Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, după acest nou episod șovin în care maghiarii i-au huiduit pe români la Sfântu Gheorghe? A blamat Lipă atitudinea suporterilor maghiari de la Sfântu Gheorghe pentru atitudinea lor nesportivă? Nu! A salutat atitudinea demnă a antrenorului Dragan Petricevic? Nici vorbă! Lipă a transmis ieri, 13 ianuarie, o circulară federațiilor sportive naționale prin care le pune în vedere faptul că imnul național al României „se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentantă România; (…). Nerespectarea dispozițiilor (…) constituie contravenție (…)”.

Adică, cu alte cuvinte, ministrul Elisabeta Lipă ne trensmite oficial că ar cam trebui s-o terminăm cu intonarea imnului național la competițiile sportive interne pentru că riscăm să fim amendați.

Care ar putea fi rostul acestei circulare care vorbește dspre intonarea imnului național al României la competițiile internaționale și care vine la o săptămână de la incidentele șovine de la Sfântu Gheorghe? Că doar nu a reclamat nimeni la vreo competiție internațională că nu s-a intonal imnul național al României. Rostul acestei adrese oficiale a ministerului nu poate fi decât acela de a sublinia că imnul de stat al României se intonează la competițiile sportive oficiale internaționale în care este reprezentantă România. Deci legea nu ar face referire și la competițiile sportive interne, motiv pentru care ministrul Lipă ne transmite oficial s-o terminăm cu imnul național la competițiile interne. Și uite așa nu-i mai supărăm nici pe micuții extremiști maghiari de la Sfântu Gheorghe, nevoiți să îndure intonarea imnului național al României la competițiile sportive interne.

Stupiditatea și ridicolul acestei circulare a fost remarcat și de către Emil Hossu-Longin, comentator sportiv la TVR. „În urma scandalului cu imnul “ținutului secuiesc” de la Sf. Gheorghe ce face Ministrul Tineretului şi Sportului? Avertizează Federațiile că n-au voie să pună imnul național la competițiile interne!!!! Vă dați seama? Dacă se aude imnul României la un meci de baschet din Liga Națională gazdele sunt pasibile de amendă!”, a comentat Emil Hossu-Longin după ce a dat publicității documentul MTS.

În urma scandalului cu imnul “ținutului secuiesc” de la Sf. Gheorghe ce face Ministrul Tineretului şi Sportului?…

Posted by Emil Hossu-Longin on Wednesday, January 13, 2016

ministerul tineretului si sportului circulara imnul national ianuarie 2016

 

UPDATE 15 ianuarie: ministrul Elisabeta Lipă a reacționat și confirmă poziția mea. Detalii aici.

FOTO: Elisabeta Lipă, obiectiv.info

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

30 Responses to UPDATE. NOAPTEA MINȚII. MTS: fără imnul național al României la competițiile sportive interne

 1. Mocanu Paul says:

  Ar trebui să ne mândrim cu imnul national și să-l intonam ori de cîte ori avem ocazia si mai ales să-l știm cu toții . Ori suntem Români ori nu

 2. Eugen Diaconu says:

  Nici din lege, nici din circulara MTS nu reiese ca intonarea imnului national cu ocazia vreunui eveniment sportiv intern, nunta, onomastica etc. ar fi interzisa. Reiese doar obligativitatea intonarii lui la competitii internationale. Dar daca nu punem titluri bombastice, nu vine lumea.

 3. Dracula says:

  Buna, eu zic sa se cante imnul national, pentru-ca ne afflam in Romania, dar dupa aia (pentru-ca sunt meciuri internationale) sa se cante si imnurile jucatorelor (90%) din afara, SUA,Bosnia, Slovacia etc, ca sa fim corecti

 4. Dracula says:

  Fata de alte sporturi,baschetul de ce este asa iesita din comun,incat la meciurile interne trebuie intonat imnul romaniei, cred ca pentru cele (90%) jucatoare din alte tari, care joaca

 5. Dracula says:

  Eu nu am inteles pana acum, de ce terbuie intonate aceste imnuri la meciurile interne de baschet, atata timp cat in alte sporturi nu se face, de aici a venit problema, in rest pace intre superteri (ma refer la beschet)

 6. paul says:

  bine ca imnul secuiesc poate fi intonat,bravo ,chiar suntem rosti.

 7. Acidutzzu says:

  Boss, ai sucit-o ca la Intorsura.
  Circulara face referire la imnul secuilor, asimilat in textul legii ca fiind “imnul altor state” si stipuleaza ca nu poate fi cantat decat la competitiile sau festivitatile internationale. Concret, in interpretarea de față, pasibili de amenda ar fi cei de la SIC.
  Hai sa desenăm, că unii de aici îs mai greuți de cap: imnul Romaniei se cantă obligatoriu la competițiile internaționale (dar nu se exclude a fi cântat la competițiile interne). Imnul altor “state” se cântă exclusiv la competițiile internaționale (respectiv nu are ce căuta la competițiile interne).

  Acu’, de dragul multiculturalismului interetnic, oleacă de foc nu strica 😉

  • Dan Tanasa says:

   Hai că mai încerc odată, ca la tâmpiți. Imnul ținutului secuiesc nu poate fi asimilat imnului altor state din textul legii pentru că, șocant, ținutul secuiesc nu e un alt stat. Doooh! Intonarea imnului României la competiții internaționale nu face obiectul discuției pentru că, dooh! din nou, nu a reclamat-o nimeni. Aici e problema imnului României la competiții interne, care, zice MTS, nu ar fi reglementat legal pentru că potrivit legii invocate de MTS el nu apare în enumerarea legii, deci nu poate fi intonat la competiții interne de vreme ce nu apare enumerat în lege. Asta spune circulara MTS. Doooh!

  • frfv says:

   Doamna ministru dupa ce a distrus Clubul Dinamo vrea cu orice pret sa distruga sportul romanesc.
   Pe cine deranjeaza sa se intoneze imnul statului in care traiesi? Pe cei care vor sa rupa Romania in bucati. LIPA, lasa sa se arboreze tricolorul si sa se cante inmul statului roman ca aici traiesti si aici ai ajuns ce ai ajuns, cu tricolorul si inmul national, sau iti este rusine cu aceste simboluri???

 8. stoindoru says:

  Eu sunt roman, dar la nici un meci intre steaua si dinamo nu am auzit vreun imn . Admir demnitatea unui antrenor cu mult sange in pix si ias ruga si pe ceelanti antrenori sa faca la fel daca ungurii o sa isi mai permita in romania desi nu este un meci intrenational sa cante imnul lor

  • Dan Tanasa says:

   Înțeleg că în regulamentul Federației Române de Baschet este specificat că se intonează imnul la competițiile interne.

 9. Constantin Cojocaru says:

  Se naște o întrebare în mintea mea aiurită acum și de ministra Lipă; dacă o echipă din zona secuilor se deplasează la un meci oficial în străinătatea României atunci li se va cînta acest imnuleț secuiesc și nu cel de pe pașapoartele lor? Poate mă lămurește vreun secui și îmi explică dacă ei sunt secui sau unguri?

 10. Gabi says:

  Pacat ,uite asa iese LIPA din sprotul romanesc ,ar trebui sa plece dar banu din buzunar nu o lasa ! Asa ca ce sa o mai frecam taiem imnu !

 11. Aurel Chelariu says:

  Să le fie rușine la toți inclusive acestei mare SPORTIVE, dar ca ministru este zero tăiat în patru !

 12. Aurel Chelariu says:

  Ne facem de tot RAHATUL.
  Ce exemplu le dăm viitoarelor generatii în legătură cu dargostea de țară(cât a a mai rămas) ?
  Cred că ne putem lipsi de așa conducători !

 13. ellena says:

  Asa s-a petrecut aproape la toate manifestarile sportive care au avut loc in sala de sport de la Tg.Secuiesc.Ma refer aici la meciuri sau turnee la care am participat sustinand echipa din Buc. la care joaca nepoata-mea.

 14. catenaccio says:

  aceasta doamna a fost o mare sportiva dar ca ministru nu este nimic altceva decat o rusine absoluta

  • Aurel Chelariu says:

   Aveți perfecta dreptate !
   Unde d-zeu s-a năacut în jud. cu PRICINA ?
   Unde trăiește în ungaria ?
   Cred că se poate și fără ea !
   Am să pun să cânte Imnul Național de două sau de trei ori să vedem ce ne poate face ?

 15. iuhas says:

  Tipic miliţienesc, tipic miliţienilor făcuţi “la apelul bocancilor”. Tot repectul pentru rezultatele sportive ale dnei Elisabeta Lipă, dar între sportiva respectivă şi “chestorul” Elisabeta “Labă” e diferenţă imensă.
  A început şi un “recensământ” al sportivilor legitimaţi la mai multe chuburi, ca nu cumva să ia primă de două ori…minte de miliţian.
  Să ne înţelegem, E. Labă…Lipă, în fine…NU a făcut şcoala de polţie la Câmpina sau Cluj-Napoca, nici academia la Bucureşti, e doar o tanti care a vâslit bine la clubul Dinamo, iar tradiţia comunistă e ca miliţienilor să li se dea grade pentru care POLIŢIŞTII muncesc şi învaţă din greu. Mâine-poimâine face şi Mutu Colegiul Naţional de Apărare şi-l vedem şi p’ăla chestor.
  E corect faţă de unu’ care-i poliţist pe bune? NU! Că la poliţist, oricât de meseriaş ar fi el, nu-i dă nimeni medalii olimpice pentru activitatea profesională, dar la sportivi le dă Dinamo grade de poliţist pentru activitatea sportivă..CORECT, NU?
  Asta e când te apuci să dai grade şi funcţii pentru virtuţi de altă natură. Pe “marele” antrenor ţigan Simion nu-l pune Cioloş şi pe el măcar secretară de Stat?

 16. Cismasu Alexandru says:

  Ori nu știu eu să citesc, ori am înnebunit.
  Din câte văd eu, în circulară scrie clar faptul că este interzisă intonarea imnurilor naționale ale altor state, menționând nimic împotriva intonării imnului național al României în ceea ce privesc competiții sportive naționale.
  În consecință, circulara este de lăudat.
  Am înnebunit? Nu citesc bine?

  • Dan Tanasa says:

   Nimeni nu a reclamat că la o competiție internațională nu s-a intonat imnul României. Circulara vine după incidentul de la Sfântu Gheorghe și subliniază faptul că imnul național al României se intonează la competițiile internaționale, adică, per a contrario, nu la cele naționale. Ar fi fost culmea să scrie explicit că se interzice la competițiile interne, dar asta spune clar printre rânduri, ăsta e mesajul circularei (care îmi pare la fel de „culmea!”). Asta ca să nu mai spun că nu se condamnă în niciun fel atitudinea galeriei de la Sfântu Gheorghe și nu se întârește atitudinea demnă a antrenorului U Cluj.

   • Szaniszlo Lajos says:

    Fals Tanasa! Circulara vine dupa meciul Rapid-SIC Sepsi, meci la care suporterii Rapidului au fluierat si au adus injurii Ungariei pe toata perioada intonarii imnului Romaniei. De aici decizia MTS-ului, mai bine fara imn, decat imn fluierat

  • Corina says:

   Mai citeste o data … Scrie clar!

 17. rocambole says:

  Toata stima penbtru rezultatele sportive obtinute de Lipa, dar pentru aceasta circulara merita doar 4 cuvinte: Sa-ti fie rusine!
  In rest lucrurile sunt foarte simple: in hotararea Guvernului din 2001 se spune doar cand este oblligatorie intonarea Imnului Romaniei, nu si cand este interzis acest lucru!
  Deci orice federatie de baschet, handbal, fotbal, polo, etc. poate introdece in regulamentul propriu obligativitatea intonarii imnului national cu ocazia dcesfasurarii competitiilifr interne!
  Cui nu-i convine, nu se inscrie in federatia respectiva!

 18. Nae says:

  Lucrurile sunt cat se poate de limpezi,iar noi continuam sa ne aratam unii altora la nesfarsit ce ni se intampla,fara a lua vreo masura.Toata tara e la cheremul lui Soros,iar marionetele,incepand cu Iohannis si terminand cu javra asta de Lipa,executa ordinele lui.Nu vedeti ca totul e facut in asa fel incat sa fie impotriva poporului roman?Daca nu iesim la bataie,o sa asteptam mult si bine in fata calculatoarelor sa se intample ceva bun si pentru noi.Adio demnitate,adio suveranitate,adio natie romana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "UPDATE. NOAPTEA MINȚII. MTS: fără imnul național al României la competițiile sportive interne"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/noaptea-mintii-mts-fara-imnul-national-al-romaniei-la-competitiile-sportive-interne/