Populismul grețos al RATB în cazul „Mărăşeşti” – Colectiv

November 26, 2015 •Bucuresti •Views: 10680

Citesc pe Mediafax că RATB a anunţat că, din 27 noiembrie, staţiile de tramvai şi autobuz denumite „Pasaj Mărăşeşti” vor purta numele „Colectiv”, în amintirea victimelor tragediei produse la clubul cu acelaşi nume, unde în urma incendiului din 30 octombrie au murit 60 de oameni.

Cum e posibil un asemenea populism grețos? Uite că e posibil.

Amintirea unei bătălii decisive pentru soarta acestei națiuni este batjocorită de niște semidocți din RATB care au impresia că în acest fel contribuie cu ceva la amintirea victimelor tragediei din Colectiv.

Pentru cei care nu știu (înțeleg că RATB a fost „bombardată” cu cereri din partea unei „armate” de idioți) Bătălia de la Mărăşeşti a durat 28 de zile, dintre care 15 au fost de luptă, iar 13 de acalmie relativă. În timpul confruntărilor, Armata I română a pierdut 27.410 oameni – anume 16% din efectivul trupelor române la începutul luptelor – dintre care 5.125 de morţi, 9.818 de dispăruţi şi 12.467 de răniţi. Armata IV rusă a suferit şi ea pierderi umane semnificative, aproximate la 25.650 de oameni – 7.083 de morţi, 10.400 de răniţi şi 8.167 de dispăruţi. În tabăra germană, Armata IX a totalizat un număr cuprins între 60.000-65.000 de oameni morţi, răniţi şi dispăruţi (mai multe detalii pe Historia.ro).

La Mărășești, 30.000 de români au murit sau au fost răniți pentru neam, pentru țară, nu pentru o bere la un concert. Să schimbi denumirea ”Mărășești”, pusă în amintirea unui episod sângeros și important din istoria acestui neam cu denumirea unui club privat în care și-au găsit sfârșitul 60 de oameni care se duseseră la un concert (nu contează că era rock, putea fi și de manele!) mi se pare din cale afară de abject.

Dacă într-adevăr vrem să respectăm amintirea celor 60 de morți din Colectiv hai mai bine să-i pedepsim pe vinovați. Pe patronii mizeriei, pe cei din Primărie, pe cei de la ISU. Cred că dacă într-adevăr ne pasă de memoria acestor 60 de victime ar fi cazul să înțelegem că e prea mult, că din păcate corupția ucide. Să cerem nu doar schimbarea unor fețe între ele ci dispariția unor fețe pentru totdeauna din peisajul urban. Pedepsirea vinovaților și schimbarea sistemului care a permis această tragedie, această crimă, e cea mai bună modalitatea prin care respectăm memoria celor 60 de victime (Doamne ajută să nu mai avem și alte decese!). Batjocorirea unui episod sângeros din istoria noastră nu ajută la nimic.

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

FOTO: historia.ro

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to Populismul grețos al RATB în cazul „Mărăşeşti” – Colectiv

 1. […] La Mărășești, 30.000 de români au murit sau au fost răniți pentru neam, pentru țară, nu pentru o bere la un concert. Să schimbi denumirea ‹Mărășești›, pusă în amintirea unui episod sângeros și important din istoria acestui neam cu denumirea unui club privat în care și-au găsit sfârșitul 60 de oameni care se duseseră la un concert (nu contează că era rock, putea fi și de manele!) mi se pare din cale afară de abject”, a scris Dan Tănasă pe blogul său. […]

 2. Iovita Adrian says:

  De ce nu propuneti domnule Tanasa calea democratica de a ne opune unei asemenea decizii odioase: cerere scrisa cu semnaturi in vederea pastrarii vechii denumiri si atribuirea celei noi unei statii mai putin importanta.
  E calea dreapta, democratica, justa !
  Poate ca incepand de la lucruri marunte trezim constiinta in oameni. Eu imi ofer serviciile acestui scop!

 3. Un om says:

  Eu zic, sa fie bine ca sa nu fie rau.
  Sa redenumim statia RATB, cu numele initial, Marasesti, si sa schimbam numele tarii, din Romania in Republica Colectiva. Si pentru ca tot se inchid cluburile din centrul vechi, sa profitam de ocazie si sa redenumim judetele: judetul Expirat, judetul Bamboo, judetul Bordello…

 4. Tudor says:

  Bre, istericilor din care 75% nu știți cum arată Bucureștiul nici măcar din poze! E un gest comemorativ, făcut din compasiune pentru victime și cei care suferă în urma accidentului.
  Amploarea gestului este exagerată – este vorba doar de denumirea unei stații de tramvai – nu a bulevardului, nu a pasajului. Adică doar tabla aia de 30cm în dreptul căreia opresc tramvaiele (oricum). E ca și cum ți-ai lipi pe mașină un abțibild comemorativ lângă steagul României. A propos, nu văd pe nimeni să se fi isterizat că a fost înlocuit tricolorul de pe plăcuțele de înmatriculare cu steagul UE.
  Respect RATB.

 5. Lider Maximo says:

  Mai potrivit mi s-ar fi parut sa se schimbe denumirea unor strazi din zona in Str. Erou Adrian Rugina sau Str. Erou Claudiu Petre. Totusi nu pot sa nu ma intreb de ce nu te-ai indignat asa si atunci cand Metrorex a decis schimbarea denumirii unor statii de metrou cu altele care nu au legatura cu zona in care sunt, sau cu faptul ca se incapataneaza sa mentina denumirea de “1 Mai” unei statii fara ca aceasta denumire sa ma aiba de-a a face cu zona. Oricum o simpla denumire schimbata pe o placuta de statie RATB nu v-a stirbi cu nimic meritele eroilor de la Marasesti. Daca vrei, dupa ce denumirea v-a fi schimbata, poti sa mergi intr-o noapte cu ceva vopsea la tine si sa schimbi din nou denumirea cu cea veche, la fel cum unii sunt preocupati sa astupe cu vopsea diverse denumiri bilingve ale unor localitati, patria iti va fi recunoscatoare :))
  Ma potrivit mi s-ar parea sa reusim sa strangem niste fonduri pentru reabilitarea unora dintre cimitirele eroilor din primul razboi mondial pentru ca sunt destule lasate in paragina, decat sa ne “ofuscam” in articole pe net, ca la asta suntem foarte buni vad.

  • Corectiv says:

   Și ție-ți va fi patria recunoscătoare când vei învăța cum se scrie „va fi”, „va știrbi” etc. (Hint: nu e cum ai scris tu mai sus, deși văd că la ultima apariție ai nimerit-o cumva.)
   Dee, manifestarea patriotismului începe și cu formele ei mici, cum ar fi respectul față de limbă.

 6. Dear Mr. Tanasa says:

  Dear Sir!
  Your fame just reached Budapest. You were in the news. I warn you immediately stop your activity. Here nobody cares if a nation different to Hungarian uses its own language markings on buildings. It’s normal. You are a sick hateful person. If you don’t calm down, we find you. Beleive it!
  Security General

  • Dan Tanasa says:

   Thank you for your interest.

  • Blaga says:

   Look now who is speaking!
   In all your history you delete all other nations around,and now you claim that you respect all other cultures..Just recently my Romanian fellows do not have the right to express themselves in politics nor on our language on TV as you do in my country. Keep your fear for you, because God knows how to turn that fear against who start it.
   God security !

  • Marian says:

   Fuck off! All hungarians should be warned! Enough it’s enough! You’ll never have a tiny piece of Romania! Just stop! We are sick of you, we had enough! Where is your “mighty fighter” Csibi Barna? He is hidding like a chicken, afraid of what should happen if he get’s caught! Stop or we will make you to stop!

 7. gheorghe says:

  Si la RATB sin tsefi tot veneticii?
  Neam strain ca atatia – sasi, unguri, bulgaroi, grecotei, jidovi, polaci, tigani, si altii carora le-am lasat loc sub soare…
  Eroii – INGERI ai neamului au fist aruncati la gunoi de catre inchinatorii la diavoli, “tineri frumosi”…. pe afara s-a vazut, slavitori de Satana.

 8. Ghanima says:

  Acest act se inscrie pe linia de subminare a simbolisticii continuitatii poporului roman. Asa se scurtcircuiteaza comunicarea adevarului istoric intre generatii. Cine a cerut RATB-ului asta? Nu aceeasi care ii manipuleaza pe tinerii din strada sa strige “vrem spitale, nu catedrale” sau “biserica spala creiere si banii publici, in timp ce romanii spala WC-uri in alte republici”? Atacul la simbolurile nationale este continuu, finantat si perfid, iar idioti utili se gasesc pe toate drumurile.

  • Valeri says:

   Cum este posibil să compare cineva Luptele de la Mărăşeşti (unde au murit atâţia eroi ai poporului român;50 şi ceva de mii de oameni), cu 60,pe care nu ia dus nimeni acolo,ei sau dus. Pe când cei de la Mărăşeşti au fost concentraţi să lupte pentru eliberarea teritoriului românesc. Dar o denumire de staţie nu o dă RATB-ul că o dă Primăria Generală a Capitalei,în baza unei aprobări a Consiliulu General al Capitalei. RAPB-ul este organ executiv nu decizional. De ce nu iese populaţia în drum să atragă atenţia Guvernului care ne fură istoria de sub ochii noştri. Atâta respect faţă de cei care s-au jertfit pentru ca noi să nu fim desmembraţi. Dacă cei de la RATB nu cunosc istorie nu mai este nimeni în tot Bucureştiul care să se sesizeze?

   • Cornel says:

    Un punct de vedere plin de bun simt,domnule Tanasa.Cred ca atunci cand spiritele se vor calma,cu totii (in afara de cei ce au anumite interese sa nu o faca)vor intelege si vor fi da acord cu cele ce a-ti afirmat.Din orice se poate invata cate ceva si din evenimentele petrecute s-a vazut ca in afara de faptul ca coruptia poate ucide. isteria populara pe care o poate declansa prin anumite mijloace de informare massmedia duce la spalarea creerelor si la luarea de decizii gresite(seamana cu condusul sub influenza alcoolului) si in concluzie nu mai putin periculos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Populismul grețos al RATB în cazul „Mărăşeşti” - Colectiv"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/populismul-gretos-al-ratb-in-cazul-marasesti-colectiv/