RIDICOL. MApN reacționează TARDIV în cazul ”Ion Șiugariu”

August 31, 2015 •eroi •Views: 2364

După ce a tăcut timp de două săptămâni, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, reacționează tardiv în cazul ”Ion Șiugariu” prin intermediul unei banale adrese scrise prin care ne spune ceea ce știam deja încă de la mijlocul lunii august.

Redau mai jos adresa oficială comunicată azi subsemnatului de către Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale în urma apelului meu.

Domnului Dan Tănasă

Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă precizăm următoarele: 

Conform legii nr. 217/2015, art 2, lit c), „prin persoană vinovată de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război se înţelege orice persoană condamnată definitiv de către o instanţă judecătorească română ori străină sau prin orice hotărâre recunoscută în România, potrivit legii, pentru una sau mai multe infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi persoana din conducerea unei organizaţii al cărei caracter criminal a fost constatat prin hotărârea unei instanţe penale internaţionale”.

Casa în care a trăit slt. (r) Ion Şiugariu-Soreanu a fost transformată în muzeu în anul 1983. Existenţa unei sentinţe judecătoreşti în baza căreia acesta ar fi fost considerat criminal de război nu ar fi făcut posibil un asemenea act.

În baza de date a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor a fost identificat slt. (r) Ioan I. Soreanu, din Regimentul 27 Infanterie, decedat în data de 01.02.1945, înhumat iniţial în localitatea Pohronska Polhora (situată la aprox. 74 km de Zvolen) şi strămutat ulterior în Cimitirul de onoare al eroilor români din Zvolen, Republica Slovacă.

Locul de înhumare a militarului este considerat mormânt de război, având în vedere că acesta a murit în timpul şi din cauza unui conflict armat, ca urmare a executării unui serviciu comandat în interesul statului român, potrivit art. 2, alin (1) din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război.

Totodată, trebuie avut în vedere aspectul că slt (r) Ion Şiugariu este un militar român căzut în luptă pe teritoriul Republicii Slovace, în această categorie intrând numai cetăţenii români care au făcut parte din forţele armate române, potrivit art. 1, lit a) din Legea nr. 201/2007 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de război.

O delegaţie a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor va efectua o misune de documentare şi inspecţie la Cimitirul de onoare al eroilor români din Zvolen, Republica Slovacă.

Biroul de Presă

MAPN – 252 Raspuns Pdv Siugariu by Dan Tanasă

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to RIDICOL. MApN reacționează TARDIV în cazul ”Ion Șiugariu”

  1. […] Lucia Hossu Longin, Octav Bjoza, Aurel Vainer, Dinu Zamfirescu (lamentabil), Daniel Bejan, Dan Tanasa (prin […]

  2. […] (prin telefon), Lucia Hossu Longin, Octav Bjoza, Aurel Vainer, Dan Zamfirescu, Daniel Bejan, Dan Tanasa (prin […]

  3. Ioan says:

    Fără menajamente…un Ministru al Apărării care nu apară memoria militarilor…eroi…sau…invalizi de război trebui e sa demisioneze imediat….tovarășul dusa trebuie sa plece….a fost atenționat la timp…trebuia sa intervină imediat…sa-l urecheze pe bogdan aurescu….pentru obrăznicia de a întina memoria lui Ion Siugariu…este o imensa rușine. ..dusa și aurescu…DEMISIA….imediat…și Guvernul…scuze publice…Vae Victis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "RIDICOL. MApN reacționează TARDIV în cazul ”Ion Șiugariu”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ridicol-mapn-reactioneaza-tardiv-in-cazul-ion-siugariu/