ȘOVIN. Primarul UDMR din Carei REFUZĂ să se implice în restaurarea Monumentului Ostaşului Român

September 2, 2014 •UDMR •Views: 1935

Kovács Jenő, groful UDMR aflat la conducerea Primăriei Carei (FOTO: magyar-hirlap.ro)

Kovács Jenő, groful UDMR aflat la conducerea Primăriei Carei (FOTO: magyar-hirlap.ro)

Pe data de 25 octombrie 2014 se vor împlini 50 de ani de la dezvelirea Monumentului Ostaşului Român din Carei, operă a renumitului sculptor român Gheza Vida. Monumentul a fost ridicat în cinstea eroilor căzuţi în luptele pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc . În semn de respect pentru jerfa supremă, data dezvelirii a fost stabilită la aceiaşi dată cu Ziua Forţelor Armate Române, la festivităţile din 25 octombrie 1964 asistând şi sătmăreanul Leontin Sălăjan, ministrul de atunci al Apărării Naţionale.

Deşi se afla pe domeniul public al municipiului Carei, Primăria nu a alocat niciodată fonduri pentru întreţinerea acestui ansamblu monumental, şi nici pentru lucrări de reabilitare.

Urmare a numeroaselor solicitări venite din partea careienilor, Consiliul Judeţean a decis să se implice în întreţinerea lui. Pentru a nu evita cadrul legal, la începutul lunii septembrie 2013 monumentul a fost preluat de sub jurisdicţia Primăriei municipiului Carei în patrimoniul Muzeului Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean.

Astfel, în toamna lui 2013 au avut loc primele  operaţii de curăţare a Monumentului Ostaşului Român. Directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Radu Ardelean a declarat la acea dată că monumentul a fost curăţat chimic şi mecanic şi s-a aplicat  un tratament chimic pentru a împiedica înfiltrarea apei.

FOTO: buletindecarei.ro

FOTO: buletindecarei.ro

Ca la orice eveniment aniversar,mai ales jubiliar, pregătirile încep inainte cu câteva luni. Astfel, Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat fonduri pentru ca Muzeul Judeţean să poată demara lucrările de restaurare a soclului în special, aflat în stare avansată de degradare. În cursul săptămânii viitoare va sosi şi marmura de la aceiaşi carieră din care a fost exploatată şi cea folosită de sculptorul Vida.

Deşi conducerea UDMR a municipiului Carei nu a mişcat un deget pentru a întreţine un  monument  aflat de pe domeniul public al oraşului unde aproape toţi suntem contribuabili,la solicitarea Consiliului Judetean de preluare a ansamblului monumental, unii consilieri UDMR au precizat că “perioada  pentru lucrările de restaurare să nu depăşească 2 ani”.

Culmea tupeului, administratia locală careiană trimite un avertisment Muzeului Judeţean, prin care li se aduce aminte că autorizaţia de construcţie eliberată, expiră la 28 septembrie.

Integral pe buletindecarei.ro

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to ȘOVIN. Primarul UDMR din Carei REFUZĂ să se implice în restaurarea Monumentului Ostaşului Român

  1. […] Vezi și ȘOVIN. Primarul UDMR din Carei REFUZĂ să se implice în restaurarea Monumentului Ostaşului Româ… […]

  2. Constitutia Romaniei trebuie sa fie completata in favoarea tuturor romanilor, chiar daca nu -i convenabila pentru etnicii maghiari zgomotosi. Duplicitate celor care au ales dubla cetatenie , e periculoasa.Incurca procentul real al locuitorilor din fantomaticul Tinut Secuiesc

  3. Bastinasii Romaniei sunt mereu tulburati de atitudinea anormala a etnicilor maghiari. Teritoriu ocupat abuziv de nomazii maghiari ,alungati din Asia, s-a transformat de-a lungul unui mileniu in teatru interetnic.Toti romanii, indiferent de etnie,religie,culoare politica profesie,…. au de pierdut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ȘOVIN. Primarul UDMR din Carei REFUZĂ să se implice în restaurarea Monumentului Ostaşului Român"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/sovin-primarul-udmr-din-carei-refuza-sa-se-implice-in-restaurarea-monumentului-ostasului-roman/