UNGARIA RESCRIE ISTORIA. Academia Maghiară de Ştiinţe: secuii nu sunt o minoritate etnică ci parte a naţiunii maghiare

July 18, 2018 •Ungaria •Views: 2028

Potrivit opiniei emise de Institutului pentru Cercetarea Minorităţilor din cadrul Academiei Maghiare de Ştiinţe, secuii nu reprezintă o minoritate etnică, ci sunt parte integrantă a naţiunii maghiare, a afirmat, într-o emisiune de pe postul public de ştiri M1, un cercetător din cadrul institutului, transmite publicația Punctul.

Vezi și DEZVĂLUIRI: Secuii măcelăriți de… unguri, în Evul Mediu. Istoria pe care ungurii o vor îngropată!

Balázs Dobos a subliniat că această opinie a fost emisă după ce o persoană privată a iniţiat un proces de recunoaştere a minorităţii secuieşti din Ungaria.

Ultimul cuvânt pe această temă îl are Parlamentul Ungariei, care va decide dacă, prin modificarea legii privind minorităţile naţionale, va recunoaşte secuii ca fiind o naţionalitate distinctă, a adăugat cercetătorul.

Ca explicaţie, acesta a specificat că este nevoie de semnătura a o mie de cetăţeni maghiari pentru a iniţia ca legislativul să recunoască un grup, în mod oficial, ca fiind o minoritate distinctă. În prealabil este nevoie însă de solicitarea unei poziţii din partea academiei.

Integral pe punctul.ro

Vezi și Cotidianul de limbă maghiară HAROMSZEK: Poporului SECUIESC i se cuvine inclusiv dreptul de a întemeia un stat independent, însă nu i se permite nici măcar autodeterminarea interioară în cadrul României!

Note mea: dacă se va produce, recunoașterea secuilor ca parte a națiunii maghiare nu înseamnă doar o rescriere grosolană a istoriei, un fals abominabil, ci și un pas decisiv al Ungariei în direcția realipirii Transilvaniei la Ungaria. Proiectul autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc reprezintă în fapt doar un prim pas către o țintă mult mai mare, aceea a ruperii Transilvaniei de România și realipirea ei la Ungaria. Secuii nu au fost niciodată parte a națiunii maghiare. La fel ca și o mare parte a românilor, aceștia au fost maghiarizați, în mare parte după evenimentele din 1848.

Documentele istorice vorbesc despre o înțelegere a maghiarilor, sașilor și secuilor din Transilvania, Unio Trium Nationum (1437), care a dus la excluderea românilor din viața publică a acestei provincii istorice (pentru documentare recomand una din multe lucrări ale academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române aici). O mărturie la fel de importantă cu privire la separarea clară existentă între secui și maghiari o constituie și un document din anul 1438, semnat de Lorand Lepeș, vicevoievodul Transilvaniei, prin care acesta recunoaște Unio Trium Nationum (Turda, 6 Februarie, 1438). Detalii despre acest document aici.

Vezi și „Monumentul libertăţii religioase” de la Turda, blasfemie la adresa Centenarului Marii Uniri

FOTO: agerpres.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "UNGARIA RESCRIE ISTORIA. Academia Maghiară de Ştiinţe: secuii nu sunt o minoritate etnică ci parte a naţiunii maghiare"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ungaria-rescrie-istoria-academia-maghiara-de-stiinte-secuii-nu-sunt-o-minoritate-etnica-ci-parte-a-natiunii-maghiare/