20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici. 20 de ani de neuitare

October 30, 2012 •Doina și Ion Aldea Teodorovici •Views: 4750

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

Astăzi s-au împlinit 20 ani de când Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au plecat la cele veşnice! Cunoscuţii interpreţi care au cântat pentru milioane de oameni rămân vii în amintirea celor care i-au iubit, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au militat pentru reunirea Basarabiei cu România. Au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină.

Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii ’90 au cântat despre limba română şi Eminescu, pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova.

Parlamentul a declarat anul 2012 drept Anul Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi-au pierdut viața într-un teribil accident care s-a produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie, în 1992, în apropiere de localitatea Coşereni, din România. Artiştii au susţinut sute de concerte pe scenele de la Chişinău, dar şi în faţa soldaţilor moldoveni, în timpul conflictului armat de pe Nistru.

Artiştii şi-au riscat atunci viata, cântând la doar câteva sute de metri de trupele militare ruse. Simboluri ale Renaşterii Naţionale, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au elogiat în piesele lor limba română şi valorile neamului, fiind unii dintre făuritorii podului de flori dintre Basarabia şi România, în 1990.

 La împlinirea a 20 de ani de la trecerea în vesnicie a militanţilor pentru unirea Basarabiei cu România, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, voluntari ai Platformei Civice Acţiunea 2012 s-au deplasat la Coşereni pentru a aduce un omagiu în memoria celor doi artişti, scrie www.infoprut.info, preluat de Romanian Global News.
După ce au curăţat locul în care este amplasat monumentul apostolilor românismului basarabean, cei prezenţi la eveniment au fluturat steaguri tricolore pe marginea drumului care leagă Bucureştiul de Chişinău şi au aprins torţe.
În acelaşi context, cei ajunşi la Coşereni astăzi au depus flori şi au scris mesajul ,,20 ani” din lumânări aprinse.
Sursa: RGN Press
Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to 20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici. 20 de ani de neuitare

  1. Ana Maria says:

    Dumnezeu sa ii Odihneasca in pace pe acesti doi romani adevarati!

  2. Ciocan says:

    Sa fie iertati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici. 20 de ani de neuitare"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/20-de-ani-fara-doina-si-ion-aldea-teodorovici-20-de-ani-de-neuitare/