3,5 milioane de români care au votat DA la referendum au nevoie de un partid conservator

October 10, 2018 •opinie •Views: 1514

La doar 29 de ani de la momentul în care am câștigat libertatea de a vota clasa politică românească a sabotat in corpore un exercițiu democratic: referendumul pentru căsătorie.

Protected by Copyscape

Sigur, unii au sărit ca arși când au citit mai sus cuvântul „sabotat” și mă vor contrazice. PSD, ALDE și UDMR au boicotat referendumul, vor spune unii, nu l-au sabotat. Eu rămân la convingerea că, fiind vorba de un exercițiu fundamental al unei democrații, votul la un referendum, alianța PSD-ALDE-UDMR a sabotat acest referendum cerut de 3 milioane de români. L-au sabotat prin modul haotic de organizare și prin neimplicare.

Din păcate, nu există în spațiul public analize obiective cu privire la rezultatul acestui referendum. Politicienii încearcă să valorifice, din nou, în interes propriu orice urmă de rezultat pozitiv din acest referendum, gruparea #boicot salută acest dezastru al democrației alături de membrii comunității LGBT în timp ce în zona Bisericii Ortodoxe Române analizele lipsesc cu desăvârșire (pe majoritatea preoților din BOR i-a durut în cot de acest referendum).

Sunt aproape întru totul de acord cu prietenul Ion Spânu care publică azi în Cotidianul poate singura analiză obiectivă a rezultatului acestui referendum. Spun întru totul pentru că nu pot fi deloc de acord cu el în privința câștigului pe care PSD l-a înregistrat la acest referendum. Este deja unanim acceptat, până și de prietenul Ioan Spânu, faptul că PSD, alături de ALDE și UDMR, au boicotat acest referendum. Practic, în realitate, Dragnea, alături de PSD, ALDE și UDMR s-au încolonat în spatele USR, formațiunea politică care a dat tonul la boicot. În realitate, în teren, nu a existat nicio diferență între activiștii USR și cei ai PSD, ALDE sau UDMR. Unii au boicotat activ, ceilalți inactiv, prin neimplicare. Și unii, și alții, au produs aceleași efecte nefaste pentru validarea acestui referendum.

Mai mult, este complet lipsită de coerență idee potrivit căreia mare parte din cei care au votat DA la referendum sunt parte a electoratului PSD. Spun asta pentru că e greu de crezut că un simpatizant PSD a ieșit la vot în condițiile în care liderul PSD Liviu Dragnea a declarat încă din luna mai anul acesta că PSD susține legiferarea parteneriatului civil care este în fapt, juridic, o căsătorie mascată, și care odată adoptat va constitui baza legalizării căsătoriei între persoanele de același sex și acordarea dreptului de a înfia copii. Semnalul dat de PSD prin vocea liderului său a fost încă de la început împotriva căsătoriei naturale, dintre un bărbat și o femeie. Sigur că au fost și membri și simpatizanți PSD care au votat DA. Dar asta s-a întâmplat sigur la toate partidele. Este așadar eronat să credem că toți votanți DA la acest referendum, sau marea majoritate, fac parte din electoratul PSD.

Datele reale ale acestui referendum arată la final astfel: numărul total al participanților la referendum a fost de 3.857.308; dintre aceștia, 3.531.732, adică 91,56%, au votat DA, în vreme ce 249.412, reprezentând 6,47%, au optat pentru NU. Dacă comparăm numărul votanților DA de la referendum, adică 3.531.732, cu voturile primite de PSD în 2016, adică 3.204.864 de voturi, avem o imagine care ar trebui să sperie conducerea PSD. Sigur, PSD nu se va speria și va încerca să valorifice electoral acest rezultat.

Deși așa se prezintă public astfel și așa a câștigat ultimele alegeri, PSD nu este un partid conservator. PSD nu are niciun fel de comunicare publică pe tema Unirii cu Basarabia sau pe tema românilor din județele Covasna și Harghita. PSD nu are absolut nicio reacție pe tema vânzării pământului către străini și nici pe tema furtului masiv de lemn din pădurile României. PSD nu are absolut nicio comunicare publică pe tema invaziei musulmane și nici pe tema exodului românilor în afara țării. Toate aceste teme, și multe altele, sunt teme fundamentale pentru un partid conservator. Iar toate aceste teme lipsesc cu desăvârșire din comunicarea publică a PSD. Ca atare, e ridicol să susții că PSD răspunde spiritului conservator a celor 3,5 milioane de români care au votat DA la referendum. Toți acești 3,5 milioane de români nu au fost scoși la vot de Dragnea, Tăriceanu, Kelemen sau Iohannis, ci au ieșit pentru că au înțeles pericolul și au acționat conform conștiinței lor. O conștiință guvernată în primul rând de valori conservatoare.

Este așadar mai mult decât evident și imperios necesar ca vocea celor 3,5 milioane de români care au votat DA la referendum să fie reprezentată în Parlamentul României. România are absolută nevoie de un partid conservator, autentic, după modelul Poloniei, care să apere în primul rând interesele națiunii române. Tot așa cum CDU apără în Germania în primul rând interesele germanilor, așa cum în Polonia Partidul Lege şi Justiţie apără în primul rând interesele polonezilor, 3,5 milioane de români merită un partid conservator în Parlamentul României care să pună România pe primul loc. Există oare lideri conservatori suficient de maturi care să înțeleagă acest lucru?

FOTO: Florin Eșanu

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to 3,5 milioane de români care au votat DA la referendum au nevoie de un partid conservator

 1. Marian says:

  CDU nu este un exemplu de urmat.

 2. Nelutu says:

  Partid Conservator a existat in Romania postdecembrista dar l-a desfiintat javra de Daniel Constantin!

 3. Emilian says:

  Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră, cu excepția ideii că pe majoritatea preoților din BOR i-a durut în cot de referendum. Din ce știu, cam toți au vorbit la predică în cel puțin două duminici înainte de referendum.

  • Dan Tanasa says:

   Din păcate nu a fost suficient. Știu preoți care au fost din casă în casă să vorbească cu oamenii, în timp ce alții au vorbit doar duminică la predică. Subiectul era mult prea important, era necesar să se agite mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "3,5 milioane de români care au votat DA la referendum au nevoie de un partid conservator"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/35-milioane-de-romani-care-au-votat-da-la-referendum-au-nevoie-de-un-partid-conservator/