72 de ani de neuitare! 72 de ani de la deportarea de către Moscova a zeci de mii de români basarabeni și bucovineni în Siberia

June 13, 2013 •Basarabia •Views: 2854

FOTO: news.click.md

FOTO: news.click.md

Zi de doliu pentru români. Acum 72 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a avut loc primul val de deportări care a lăsat satele din Basarabia pustiite. Au fost duse în Siberia, în vagoane de vite, 13.875 de persoane, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

În acel an, pe data de 13 iunie, oamenii au fost urcaţi cu forţa în maşini de către autorităţile sovietice şi duşi în alt colţ de lume în condiţii inumane. Mulţi nu au ajuns la destinaţie. Persoanele care au supravieţuit acestui val de deportări îşi amintesc cu lacrimi în ochi de părinţii care mâncau peşte sărat în vagoanele de vite în care au fost transportaţi în Siberia şi nu aveau un gât de apă ca să bea, de foametea şi gerul cumplit.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, are loc primul val de deportări sovietice din RSSM şi Bucovina de nord.

Urmau să fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 să fie arestate, iar restul, 26.173 de persoane – deportate. Familii întregi, inclusiv femeile şi copiii nou-născuţi, au fost ridicate de la casele lor şi încărcate în marfare, între 70 şi 100 de persoane într-un vagon, pentru un drum care a durat peste trei săptămâni.

Astăzi, vor fi organizate mai multe acțiuni de comemorare. Politicienii de la Chisinau vor depune flori la Piatra Comemorativă a Deportaților și Deținuților Politici în Regimul Comunist Sovietic din scuarul Gării Feroviare. Evenimentul va fi urmat de un parastas în memoria victimelor regimului totalitar sovietic.

De Ziua Eroilor, se vor face depuneri de flori şi un parastas în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale la Cimitirul Internațional Militar din Chișinău. Parastasul va fi oficiat de preoţi ortodocşi şi catolici.Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to 72 de ani de neuitare! 72 de ani de la deportarea de către Moscova a zeci de mii de români basarabeni și bucovineni în Siberia

  1. Dan says:

    E bine sa stie si cei tineri ce sa intamplat atunci in Basarabia si Bucovina pentru a face tot ce le va sta in putere sa nu accepte nimic de la rusi,prietenia cu rusii este dezastruoasa pentru romani!!! Istoria a dovedit acest lucru ,cei ce nu cred sau sunt reticenti la aceste informatii istorice sa ia istoria romaniei si sa citeasca toate ororile pe care rusii le-au facut Romaniei! documentele vremii arata ca lucrurile asa au stat si nu am avut nimic de castigat ci numai de pierdut din relatiile romanilor cu rusii!

  2. Costin Serban says:

    Sa nu uitam niciodata, acest dezastru social, cultural si economic.
    A fost o mutilare cumplita a neamului si a tarii ROMANESTI!
    Nu uitati fratilor!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "72 de ani de neuitare! 72 de ani de la deportarea de către Moscova a zeci de mii de români basarabeni și bucovineni în Siberia"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/72-de-ani-de-neuitare-72-de-ani-de-la-deportarea-de-catre-moscova-a-zeci-de-mii-de-romani-basarabeni-si-bucovineni-in-siberia/