9 mai 1877- 9 mai 2014, 137 de ani de neuitare de la jertfa miilor de eroi căzuți pentru Independența României. La mulți ani români, la mulți ani România!

May 9, 2014 •istorie •Views: 1803

220px-Carol_I_King_of_RomaniaPe 9 mai 1877, România îşi proclama „Independenţa absolută” în plenul Parlamentului, Mihail Kogălniceanu declarând oficial că „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare“. A doua zi, actul a fost semnat de către Regele Carol I, domnitor al Principatelor Române la acel moment.

România intra astfel, la solicitarea Rusiei, aflată în dificultate, în război (1877 – 1878) împotriva Imperiului Otoman. În urma acestuia România avea să-şi câştige independenţa.

Independenţa României a fost recunoscută de Marile Puteri pe 13 iulie 1878, în cadrul Conferinţei de Pace de la Berlin. Tot atunci, în componența României au reintrat Dobrogea, Delta Dunării, portul Constanţa şi Insula Şerpilor, iar Rusia a ocupat sudului Basarabiei (judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail).

Principele Carol I a fost profund nemulțumit de impunerea acestor cedări, care contravenea în mod flagrant cu tratatul ruso-român de pe 4 aprilie 1877. Otto von Bismarck a reușit să-l convingă însă pe principe să accepte acest aranjament, care oferea noi oportunități României din punct de vedere economic datorită accesului la Marea Neagră și controlului asupra traficului pe Dunăre.

Pe 8 octombrie 1878, armata română avea să-și facă intrarea triumfală în București pe Podul Mogoşoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.

În discursul său din 9 mai 1877 din faţa Parlamentului, Mihail Kogălniceanu a arătat că Guvernul român consideră că ţara a renunţat la suzeranitatea otomană. În anul care a urmat, Kogălniceanu a depus eforturi pentru a obţine recunoaşterea independenţei de către toate statele europene şi a afirmat că politicile guvernului său se centrează pe „transformarea cât mai rapidă a agenţiilor diplomatice şi consulatelor străine din Bucureşti în legaţii”.

Independenţa României şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute prin Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).

Câștigarea Independenței României nu ar fi fost posibilă fără jertfa miilor de soldați români în bătalii ca cele de la Grivița, Smârdan sau Rahova. Jertfa lor rămâne un exeplu viu de sacrificiu pentru idealurile naționale. La Războiul de Independență al României au participat români din toate provinciile românești, dar și români din Bulgaria și Serbia.

Sursa: RGN PRESS

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to 9 mai 1877- 9 mai 2014, 137 de ani de neuitare de la jertfa miilor de eroi căzuți pentru Independența României. La mulți ani români, la mulți ani România!

  1. Oana says:

    Ma uit cu stupefactie la PROTV, la asa-zisul profesor de istorie Lucian Boia, care ne spune ca Unirea infaptuita de marele Mihai Viteazul este un mit. Ne spune ca Transilvania nu apartine si nu a apartinut Romaniei, ci imperiului Austro-Ungar. RUSINE acestui ,,roman`, care uita de DACIA FELIX.

  2. ROMAN minoritar in secuime says:

    LA MULŢI ANI ROMÂNIA, LA MULŢI ANI POPOR ROMÂN !!!
    Respect pentru jertfa eroilor neamului!!!
    Dar acum e totul tăvălit prin noroi, de nu ne mai spală nici cea mai pură apă…păcat de memoria lor curată!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "9 mai 1877- 9 mai 2014, 137 de ani de neuitare de la jertfa miilor de eroi căzuți pentru Independența României. La mulți ani români, la mulți ani România!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/9-mai-1877-9-mai-2014-137-de-ani-de-neuitare-de-la-jertfa-miilor-de-eroi-cazuti-pentru-independenta-romaniei-la-multi-ani-romani-la-multi-ani-romania/