Acad. Dinu C. Giurescu: Când vom avea o dezbatere parlamentară reală despre gazele de şist?

Distribuie acest articol!

Academicianul Dinu C. Giurescu (FOTO: roncea.ro)

Academicianul Dinu C. Giurescu (FOTO: roncea.ro)

Academicianul Dinu C. Giurescu semnează un editorial publicat azi pe portalul Cotidianul.ro în care își exprimă indignarea cu privire la scandalul politic din cadrul USL și constată faptul că USL revine la metehnele PDL.

Printre altele, Dinu C. Giurescu atinge și subiectul exploatării gazelor de șist, despre care nu există o dezbatere parlamentară.

”În schimb asistăm în interiorul USL, cu mirare crescândă, la lupta pentru putere, pentru controlul deplin al executivului de către unii, în detrimentul altora.

Ne întrebăm când vom avea o dezbatere parlamentară reală, privind necesitatea şi consecinţele exploatării gazelor de şist. Când va avea loc o dezbatere asemănătoare privind un plan concret de redresare a ţării?

Agenda parlamentarilor este stabilită, în cea mai mare parte, de iniţiativele executivului. Vom avea oare şi invers, o dezbatere parlamentară ca punct de pornire obligatoriu pentru guvern?”

Puteți citi materialul integral pe cotidianul.ro

  1. Multumim d-lui. acad. Dinu C. Guirascu. Aceasta dezabatere parlamentara pe tema gazelor de sist si a fracturarii hidraulice, la care trebuie sa fie invitati specialisti in domeniu, de talia domnului profesor dr. Mircea Vintilescu, trebuia ceruta de foarte mult timp de catre Academia Romana. Asteptam o astfel de solicitare si din partea altor academicieni, a unuor specialisti de notorietate in domeniu, a tuturor ONG-urilor care se ocupa de protectia mediului si nu in ultimul rand a Ministerului Sanatatii. Ministerul Mediului iese din discutie, avand in vedere pozitia oscilanta a d-nei ministru Rovana Plumb.
    De asemenea, Corpul de Control al Primului Ministru ar trebui sa analizeze cu toata seriozitatea situatia creata la Pungesti, la Izvoarele si la Fitionesti.

  2. Pana la dezbaterea din Parlament, iata ce declara domnul prof. dr. Mircea Vintilescu :

    «Se cunoaște că toate produsele hidrocarburice au fost catalogate ca având și proprietăți cancerigene în sensul manifestării lor ca factor declanșator și nu numai. Gazul de șist este un produs hidrocarburic (hidrat de metan). Modalitățile cum poate el declanșa boala canceroasă se manifestă în forme multiple și ține de la sistemul de executare al sondelor de extracție și până la utilizarea lui.

    Astfel, procesele de fracturare al pachetelor de roci, proces care nu poate fi controlat și stăpânit de om, poate genera apariția de fisuri în roci, fisuri prin care migrează spre acviferele de unde ne luăm apa necesară consumului zilnic, contaminându-l sub multiple forme, respectiv chimic, radioactiv etc. Acest lucru îl fac și fluidele tratate cu substanțe chimice toxice care sunt utilizate la procesul de fracturare hidraulică. Interesant este că acești agenți toxici nu au gust, nu au culoare, au în schimb o mare capacitate de a se dizolva și dispersa în apă, afectând mari suprafețe ale acviferelor. Poluanții aceștia nu pot fi depistați de consumatorul de apă, iar în laborator trebuie să dispui de o aparatură foarte avansată pentru ai identifica. Chiar dacă îi identifici ei nu pot fi neutralizați, noi nedispunând de acele tehnologii de tratare care sunt foarte costisitoare.

    Analizele efectuate pe eșantioane de gaz de șist care a fost scos la suprafață au evidențiat că acesta este un gaz toxic, el conținând numeroase elemente chimice care ar trebui să ne bage în sperieți. Scăpările de gaz la gura sondei sau arderea lui direct la sondă, aduc în atmosferă numeroși poluanți toxici care vor afecta direct nu numai aerul, apele de suprafață, dar și solul care indirect va contamina vegetația și toate viețuitoarele pe o rază ce depășește cu mult zeci de kilometrii pătrați. Fără a afecta gustul produselor vegetale sau animaliere, omul consumă aceste produse și indirect se contaminează și el cu acești poluanți toxici declanșatori ai bolilor canceroase.

    Mai trebuie știut că în țările unde se practică exploatare gazelor de șist, datorită elementelor toxice pe care acesta le conține, gazul nu este destinat consumului casnic (la aragaz sau la microcentrale de apartament) și nici domestic (la cuptoarele de panificație, pentru încălzitul spațiilor industriale, comerciale etc.), ci numai consumului industrial, respectiv în termocentrale special echipate pentru producerea energiei electrice. Din aceste considerente gazul de șist odată scos la suprafață nu poate fi injectat în conductele de distribuție al gazului metan, ci el trebuie transportat separat (prin conducte speciale, cu cisternele etc.) la consumatorul industrial final.

    Prin introducerea în mediu a acestui gaz, riscul ca omul să intre în contact cu toți poluanții toxici pe care îi conține și care le poate afecta sănătatea și viața sunt foarte mari și totodată de neacceptat. În fața acestui pericol trebuie să înțelegem că este necesar să luăm atitudini ferme ca să oprim pentru moment, până vom reuși să punem la punct tehnologii sigure, extragerea gazului de șist.

    În situația în care rămânem pasivi în fața acestui factor de risc major, probabilitatea de a favoriza dezvoltarea bolilor canceroase la nivelul tuturor grupelor de vârstă ale populației, dar în mod special la tineri și la copii va crește în proporție exponențială.

    De ce trebuie să manifestăm această solidaritate comunitară și intra-comunitară?

    În situația în care la nivelul unei comunități din diverse motive se ajunge să se promoveze exploatarea gazelor de șist, cu toate consecințele descrise anterior, este aproape sigur că mai devreme sau mai târziu, populația va fi afectată de boala canceroasă și nu numai. Trebuie știut că tratamentul pentru bolile canceroase la noi în țară este (sau ar trebui să fie) gratuit.

    Ca pacient, eu am ”beneficiat” de acest tratament ”gratuit”, dar am constatat că fiecare medicament, inclusiv citostaticele aveau niște prețuri astronomice care erau suportate de către stat, adică de contribuabil. Nu pun în discuție ce traumatisme generează acest tratament, ce mutilări fizice și psihice generează, ci numai costul tratamentului incluzând spitalizarea, intervențiile chirurgicale (când se mai pot face) și medicația.

    Dacă vom accepta să avem gaze de șist vom avea pe lângă alte multe necazuri și mai mulți pacienți cu diferite boli canceroase, deci costuri enorme pe care le va suporta cetățeanul de rând pentru asigurarea tratamentului. Dacă vrem ca acești bani să fie dirijați spre alte domenii cum ar fi cultura, dezvoltarea edilitară, învățământul, ocrotirea sănătății, siguranța publică etc., trebuie să umblăm la cauză, adică să ne opunem cu toți la aceste forme brutale și agresive de exploatare a unor resurse care ne pun viața, sănătatea, bunăstarea și liniștea psihică în pericol.

    Trebuie să manifestăm în acest caz o solidaritate colectivă fermă, pentru că direct sau indirect, toți vom fi afectați. În privința poluării mediului nu există iertare, mediul te pedepsește indiferent dacă faci parte din rândul demnitarilor, al autorităților publice locale sau centrale, ori iești un simplu cetățean. Mediul nu poate fi corupt, mituit sau mințit, el pedepsește în egală măsură atât pe poluator, cât și pe cel care manifestă indiferență la actul de poluare. Pentru evitarea unei asemenea situații chem pe toți cetățenii români la manifestarea unei solidarități ferme comunitare și intra-comunitare. DE NOI DEPINDE VIITORUL NOSTRU ȘI AL COPIILOR ȘI NEPOȚILOR NOȘTRI, DE SOLIDARITATEA CARE SE IMPUNE ȘI TREBUIE SĂ O MANIFESTĂM. »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR