Alegeri locale cu gust amar pentru românii din Harghita şi Covasna

June 9, 2008 •Claudiu Sere, Covasna, extremism, Harghita, romani, UDMR, unguri •Views: 1010

Orgolii, vanităţi şi alte asemenea „calităţi” ale liderilor partidelor româneşti din Har-Cov au făcut ca românii să fie reprezentaţi mult prea puţin (sau chiar deloc) în consiliile locale ale municipiilor reşedinţă ori în consiliile judeţene. Astfel, în Harghita s-a „reuşit” performanţa de a nu avea niciun reprezentant al românilor în Consiliul Local Miercurea-Ciuc şi doar doi în Consiliul Judeţean. În Covasna, chiar dacă s-a reuşit trimiterea unor reprezentanţi în cele două consilii, numărul acestora este mai mic decât cel avut în actuala legislatură.
Dar, să luăm pe rând cele două judeţe. Să vedem de ce nu am reuşit ori am reuşit prea puţin atingerea obiectivelor. Aşadar, să începem cu Harghita. Ei bine, liderii partidelor româneşti din acest judeţ nu au putut să ajungă la o minimă înţelegere pentru a forma o uniune, o alianţă, pentru a coagula voturile românilor.
Aşa cum arătam la început, orgoliile nemăsurate, exacerbate, ale acestor lideri de partid au adus românilor un gust amar. S-a putut observa încă odată faptul că în astfel de situaţii aceştia nu sunt capabili de a privi şi a da prioritate interesului general. Liderii formaţiunilor româneşti au demonstrat, din nou, că pentru ei primează interesul personal, în cel mai bun caz interesul de grup (a se citi de partid).
Ca dovadă că au reuşit să câştige doar două locuri de consilieri judeţeni! Nici nu aveau cum să obţină mai mult, în condiţiile în care preşedintele PD-L Harghita, Vasile Mihalcea, conduce acest partid ca pe propria firmă, în care parcă ar fi atât acţionar, cât şi administrator unic. Din surse demne de încredere am auzit că acesta pune la „mezat” partidul pentru a-şi rezolva propriile afaceri.
Aşa se explică şi rezultatul ruşinos obţinut de PD-L la aceste alegeri locale. În ceea ce-l priveşte pe liderul PSD Harghita, Mircea Duşa, aceasta poate fi considerat principalul vinovat, întrucât, în calitatea sa de preşedinte al celui mai important partid românesc din judeţ, nu a fost în stare să treacă peste propriile vanităţi şi să accepte o alianţă fie şi cu partidele considerate mai mici. La toate acestea se mai adaugă şi umilinţa trăită de românii harghiteni.
Am ajuns să fim compătimiţi de şovinul primar al municipiului Miercurea-Ciuc, Raduly Robert. Cel care nu cu mult timp în urmă spunea că doreşte ca în această zonă a ţării să fie un al doilea Kosovo!! Raduly, ca să nu se dezmintă, zilele trecute, după ce a câştigat al doilea mandat de primar al Ciucului, a spus că îi regretă pe cei doi consilieri români care au făcut parte din Consiliul Local al municipiului; i-a caracterizat pe aceştia drept nişte oameni foarte buni, atât din punct de vedere moral, cât şi profesional. Desigur, Raduly nu a scăpat ocazia să atace reprezentantul Guvernului în teritoriu, spunând că de acum înainte prefectul trebuie să fie un funcţionar foarte mic şi umil faţă de preşedintele Consiliului Judeţean. „Prefectul, de acum, trebuie să devină un funcţionar foarte mic, să stea cu două bănci în spatele preşedintelui Consiliului Judeţean şi să bată în fiecare dimineaţă la uşa acestuia, să-l întrebe ce are de făcut, iar răspunsul să fie „cum doriţi dumneavoastră””.
O asemenea porcărie numai Robika putea debita. (Pardon, şi probabilul viitor omolog al său de la Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, are periodic asemenea enormităţi de declaraţii.) Desigur, este şi el conştient de gogomănia spusă, însă credem că nu a rezistat în faţa ocaziei ivite de a se da, iarăşi, în spectacol. În ce priveşte judeţul Covasna, considerăm că aici, în primul rând, ar trebui felicitaţi cei care au reuşit formarea Alianţei Româneşti. S-a demonstrat astfel că, dacă se vrea, se poate. Desigur, şi aici sunt câteva lucruri de imputat. Doar un exemplu: pe listele Alianţei au fost trecute, pe locuri eligibile, numai persoane în vârstă, în detrimentul unor tineri de perspectivă, aşa cum sunt cel puţin doi dintre ei, pe care îi cunoaştem şi noi, cei de la Harghita, personal, respectiv Dan Suciu şi Dan Tanasă. În plus, comunicarea sau, mai bine spus, lipsa de comunicare, au făcut ca nu toţi românii să voteze Alianţa, ci să mizeze pe tot felul de alte variante aşa-zis independente, care numai în slujba românismului nu sunt.
Ca atare, dacă măcar aici, în Covasna, s-ar fi lăsat orgoliile la o parte, şi ar fi fost trecute pe listă, aşa cum arătam mai sus, persoane tinere, cu iniţiativă, cu determinare, situaţia ar fi fost, categoric, alta. Aşadar, alegerile locale au trecut. Rămâne doar ca liderii partidelor româneşti din judeţele Harghita şi Covasna să treacă peste orgoliile personale sau cele doctrinare şi să se pună cu adevărat în slujba românilor. Nu de alta, dar urmează alegerile generală de la toamnă, iar ei, liderii, trebuie să înţeleagă odată pentru totdeauna că aici, în inima Ţării, românii nu trebuie să aibă decât o singură politică, şi anume POLITICA ROMÂNEASCĂ! Doamne ajută!
Claudiu Sere

Sursa: Condeiul ardelean

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Alegeri locale cu gust amar pentru românii din Harghita şi Covasna"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/alegeri-locale-cu-gust-amar-pentru-romanii-din-harghita-si-covasna/