AM AVUT DREPTATE. Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, înființat ILEGAL la comanda UDMR

November 7, 2016 •Mures •Views: 7896

Tribunalul Mureș a decis arestarea la domiciliu a șefului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, reținut în urmă cu o zi de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției, în cazul înființării Liceului Teologic Romano-Catolic ‘Rakoczi Ferenc’ din Târgu Mureș, transmite Agerpres.

Vezi și EXCLUSIV. Un nou caz ”Bolyai” la Târgu Mureș. UDMR vrea SEGREGAREA PE CRITERII ETNICE a Colegiului ”Unirea”. Elevii români dați afară pentru a face loc unei școli EXCLUSIV ÎN LIMBA MAGHIARĂ DOCUMENTE

Potrivit Agerpres, în același dosar, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii susțin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea, cu condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureș, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someșan a arătat că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal.

În acest context, Consiliul de Administrație al ISJ a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic.

‘În realitate, Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someșan Ștefan, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratul Școlar Județean Mureș, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca: începând cu anul școlar 2014-2015, să se înființeze o nouă unitate de învățământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile și obligațiile privind autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar și nedidactic, se transferă parțial unității de învățământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeași zi, inculpatul Someșan Ștefan a emis o altă decizie prin care începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef’, arată DNA.

La 16 septembrie 2014, CL Târgu Mureș a emis o hotărâre din care rezulta că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiția prezentării din partea ISJ Mureș a actului de înființare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ștefan Someșan a revenit asupra celor două decizii și, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înființarea Liceului Romano-Catolic, precum și numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.

‘Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mureș a transmis Primăriei avizul conform privind rețeaua școlară pentru unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureș, pentru anul școlar 2015-2016, emis de inculpatul Someșan Ștefan în care, la poziția 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condițiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înființare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul și la structura unității de învățământ nou înființată prin divizare’, arată procurorii anticorupție.

Potrivit comunicatului DNA, la sfârșitul lui august 2015, Someșan, deși, potrivit normelor legale, nu deține prerogative care să vizeze înființarea unor unități de învățământ preuniversitar ;i nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcționare ori acreditării unor astfel de unități de învățământ a dispus, înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Național ‘Unirea’ la acest nou liceu și transferarea autorizării de funcționare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea școlară nou înființată.

‘Astfel, inculpații Someșan Ștefan și Tamasi Zsolt-Jozsef, în calitățile menționate mai sus, pentru anii școlari 2015-2016 și respectiv 2016-2017, cu încălcarea dispozițiilor legale, au permis și permit în continuare cu bună știință funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș, cunoscând că această unitate de învățământ nu a fost autorizată. Astfel, inculpații, au vătămat interesele legitime ale unităților școlare și ale celor 328 elevi, care, în tot anul școlar 2015-2016, au funcționat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcționare sau acreditare, așa încât, cursurile școlare pe care le-au urmat nu erau recunoscute’, spun procurorii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, arată DNA.

Cum era de așteptat, cei care au dat comanda comiterii acestei ilegalități sunt „dezamăgiți”.

UDMR se declară “dezamăgită” de noua acţiune a DNA, prin care Tamási Zsolt József, directorul Liceului Teologic Romano Catolic II. Rákóczi Ferenc din Târgu Mureș, este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar Ștefan Someșan, inspectorul școlar general al ISJ Mureș, pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției (detalii aici).

Ilegalitatea, în exclusivitate pe blogul meu

În septembrie 2014 am fost primul jurnalist care am adus în atenția opiniei publice, în exclusivitate, cazul înființării ilegale a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Am pus la dispozția opiniei publice și a organelor de cercetare penală documente și informații cu privire la modul în care s-a acționat pentru distrugerea Colegiului Național Unirea și pentru înființarea ilegală  a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Detalii și documente aici.

Ulterior, UDMR a făcut numeroase presiuni pentru segregarea pe criterii etnice a Colegiului Național Unirea cu scopul de a izgoni toți elevii români din unitatea școlară retrocedată ilegal.

Vezi și SEGREGARE ETNICĂ. UDMR și Biserica Romano-Catolică, presiuni pentru izgonirea elevilor români de la Colegiul „Unirea” din Târgu Mureș

FOTO: clădirea Colegiului Național Unirea, tirgumureseanul.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to AM AVUT DREPTATE. Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, înființat ILEGAL la comanda UDMR

  1. […] Vezi și AM AVUT DREPTATE. Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, înființat ILEGAL la comanda UD… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "AM AVUT DREPTATE. Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, înființat ILEGAL la comanda UDMR"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/am-avut-dreptate-liceul-teologic-romano-catolic-din-targu-mures-infiintat-ilegal-la-comanda-udmr/