ANALIZĂ. Autonomii ”exemplare” şi autonomia ca ghetou

July 10, 2014 •autonomie •Views: 2682

tokes-orban-basescu-mediafax-foto-vargyasi-levente-800x350

de Dorin Suciu

Prezentăm analiza de mai jos în contextul în care premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa, din nou, luna aceasta, la aşa-zisa Universitate de Vară de la Băile Tuşnad, ajunsă la cea de-a 25-a ediţie. Viktor Orban va fi alături de controversatul europarlamentar Fidesz Laszlo Tokes la manifestarea unde vor fi dezbătute teme precum autonomia şi relaţiile româno-maghiare. Preşedintele Traian Băsescu a participat, anul trecut, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, desfăşurată în perioada 23-28 iulie, sub motto-ul “Timpul nostru!”

Acţiunile sistematice de înfiinţare în mijlocul României a unui teritoriu autonom pe criterii etnice, care reface defuncta Regiune Autonomă Maghiară de tristă amintire stalinistă, reprezintă în mare parte, dincolo de refuzul schizofrenic al celor care se erijează în lideri ai minorităţii maghiare din România de a se adecva la realitate, reflexul politicii unei politici neorevizioniste a paşilor mărunţi promovate cu asiduitate începând cu 1990. După eşecul iniţial, în martie ꞌ90, al  „autonomizării” Transilvaniei prin provocarea de conflicte interetnice la Satu Mare și Tîrgu-Mureș, instrumentul principal al strategiei neorevizioniste a devenit în prezent transformarea unui „ţinut secuiesc”, alcătuit din județele Covasna, Harghita și Mureș, în „ţara-mamă din interior” (Ungaria fiind „ţara-mamă din exterior”) pentru întreaga maghiarime din Transilvania. Scopul final este, aşa cum preconiza la sfârşitul anilor ꞌ90  chiar Viktor Orbán, preşedintele Fidesz – partid radical de dreapta şi ultranaţionalist -, „construirea unei lumi maghiare, cu toate instituţiile ei, de la grădiniţe şi până la autoguvernările de rigoare”; o enclavă etnică impenetrabilă, stat în statul român…

Integral pe activenews.ro

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

9 Responses to ANALIZĂ. Autonomii ”exemplare” şi autonomia ca ghetou

 1. eduard ionescu says:

  tare de tot! “tinut secuiesc alcatuit din judetele Harghita,Covasna si Mures”.Judetul MURES???,cu populatie majoritara romaneasca!!!

 2. radu says:

  Asta e mai tare ca suspendata lu’ Oprescu, care daca nu e pe raza e pe diametru. Nu o retragem, dar nu o m,ai sustinem. Pai si ce ii faci tata??? Cand te intreaba Comisia ce vrei, tu zici ca sa se schimbe radical, dar foarte putin, asa, in punctele eaentiale, dar sa ramana la fel? Doublespeak? Orwell, tu esti taica?

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17653543-surse-solutia-compromis-oferita-ponta-pentru-udmr-ramana-guvernare-ministerul-externe-nu-retrage-din-procesul-curtea-europeana-impotriva-minority-safe-pack-dar-nu-mai-sustine-actiune-kelemen-hunor-acc.htm

  • Dan Tanasa says:

   Să vedem care vor fi declarațiile oficiale.

   • radu says:

    ” am propus o dezbatere din septembrie in comisia pentru drepturile omului, cu implicarea expertilor independenti pentru a dezbate rolul minoritatilor si pentru a nuanta si pozitia Romaniei….Pana cand aceste dezbateri nu se finalizeaza, Romania nu va inainta alte documente catre Curtea de la Luxemburg….Nu se retrage din proces, dar nu va dezvolta pozitia Romaniei, asa cum va exista aceasta cerere din partea curtii” (H.Kelemen)

    • Dan Tanasa says:

     Deci se confirmă o nouă îngenunchiere a lui Ponta.

     • radu says:

      Nu chiar, o sa vedem in zielel urmatoare- chiar astazi trebuia ca UDMR sa isi asume programul (proiectul) de autonomie, e presata de “radicali” (PPMT) sa faca asta de cateva saptamani si azi era termenul.UDMR nu vrea asta, ar declansa un conflict deschis chiar inaintea alegerilor prezidentiale din toamna si, desigur, s-ar lovi de un refuz categoric din partea oricarui candidat de presedentie (deja-acum doua zile- Cristian Diaconescu si-a exprimat parerea ca e bine ca Romania sa fie ferma in astfel de subiecte,e tc.)…Deci toata manevra asta e (probabil) o diversiune a carei tinta sunt maghiarii, le ofere UDMR o justficare sa se opuna radicalilor si sa nu isi asume proiectul acum, sa il amnane pana dupa prezidentiale, etc…”sa mai vedem, sa vedem ce zice EU, etc.”…e pentru unguri (UDMR) tot jocul asta….

      singura necunoscuta e Viktor Orban, care intelege jocul si s-ar putea sa nu accepte ci sa forteze lucrurile peste o saptamana la Tusnad.Apoi urmeaza congresul UDMR si Kelemen s-ar putea sa fie inlaturat si inlocuit cu un radical gen Antal Arpad (daca ii reuseste lui Orban fortarea lucrurilor)..o sa vedem

 3. radu says:

  Nu pupa ungurii nici un fel de autonomie.Situatia din tara s-a schimbat in ultmii 3-4 ani din cauza crizei economice si politice.
  Cel mult Orban o sa faca niste declaratii ‘fulminante’ si asta ce o duca la lunga perioada de tensiune cu Ungaria ca in anii 90s sau ca in timpul lui Ceausescu.

 4. Zgabeata Iftode says:

  Problema este ca statul roman le permite sa faca ce declaratii vor . Eu zic ca libertatea de expresie are o limita si anume prevederile Constitutiei Romaniei. Analiza lui Claude Karnoouh este gresita cum sunt toate analizele facute de diferiti economisti. Ungurii vor manca , daca va fi nevoie pietre pentru a obtine autonomia, nu ii intereseaza nivelul de trai si altele de acest fel O data obtinuta autonomia teritoriala cum va putea Romania sa inpiedice inplicarea Ungariei? Va impune un embargou? Conform normelor europene nu va putea si ca urmare statul maghiar ar pompa la greu resurse in zona si zona va suprvietui.

 5. Claude Karnoouh, profesor invitat al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj, “Duşmanii noştri cei iubiţi”, Editura Polirom, pp. 42-45.

  „ (…) Există însă ceva care scapă reprezentanţilor minorităţii maghiare din România, şi de aceea jocurile lor politice sînt departe de a fi transparente. S-au gîndit la următoarea eventualitate? Dacă printr-o întîmplare statul român ar acorda autonomie administrativă judeţelor Covasna şi Harghita, restul populaţiei maghiare din Transilvania s-ar găsi într-o situaţie instituţională şi culturală extrem de precară şi, după părerea mea, mai puţin avantajoasa decât cea de care beneficiază în prezent. De fapt, în restul Transilvaniei, această autonomie ar crea un fel de ghetou care ar lăsa în afara domeniului ei de acţiune oraşele, comunele, satele în care ungurii sînt recunoscuţi juridic ca minoritate. Altfel spus, dincolo de această îngrăditură, maghiarimea din Transilvania ar fi redusă la o lumpen-maghiarime! Spre asta tinde UDMR? Dacă nu e aşa, îl las pe cititor să tragă concluziile care i se par pertinente.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ANALIZĂ. Autonomii ”exemplare” şi autonomia ca ghetou"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/analiza-autonomii-exemplare-si-autonomia-ca-ghetou/