ANI i-a găsit noi probleme fostului deputat UDMR Marko Attila, căutat prin INTERPOL

October 27, 2016 •UDMR •Views: 3628

Agenția Naționalã de Integritate a constatat încãlcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativã de cãtre MARKO ATTILA – GABOR, fost secretar de stat la Departamentul Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Vezi și DE CE refuză autoritățile române să ceară Ungariei EXTRĂDAREA fugarului UDMR Marko Attila?

În perioada deținerii funcției de secretar de stat, MARKO ATTILA – GABOR a semnat patru contracte și un act adițional, încheiate între Secretariatul General al Guvernului – Departamentul Relații Interetnice și Asociația Juriștilor Maghiari din România (în cadrul cãreia persoana evaluatã deținea calitatea de membru), privind finanțarea din fonduri nerambursabile a unor proiecte derulate de aceastã asociație, precum și documente ce au stat la baza încheierii acestor contracte.

De asemenea, în calitate de președinte al comisiei de evaluare a proiectelor, a semnat documente ce au stat la baza încheierii celor patru contracte de finanțare.

Totodatã, MARKO ATTILA – GABOR a beneficiat de programul de formare profesionalã din cadrul proiectelor derulate de Asociația Juriștilor Maghiari din România și finanțate de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul Relații Interetnice, participând, în calitate de jurist, la conferințele organizate de Asociația Juriștilor Maghiari din România.

Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, legislația privind conflictul de interese în materie administrativã în raport cu dispozițiile art. 70 și art. 72 din Legea nr. 161/2003 potrivit cãrora: art. 70 „Prin conflict de interese se înþelege situaþia în care persoana ce exercitã o demnitate publicã sau o funcþie publicã are un interes personal de naturã patrimonialã, care ar putea influenþa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuþiilor care îi revin potrivit Constituþiei ºi altor acte normative”; art. 72 „ Persoana care exercitã funcþia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcþii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligatã sã nu emitã un act administrativ sau sã nu încheie un act juridic ori sã nu ia sau sã nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcþiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soþul sãu ori rudele sale de gradul I”.

Persoana evaluatã a fost informatã despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scrisMARKO ATTILA – GABOR nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinarã si se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demniãții, funcției sau activitãții respective […]”.

„Persoana […] fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum si al dreptului la apãrare.

AGENȚIA NAȚIONALàDE INTEGRITATE

FOTO: Marko Atilla (primul din stânga), Antal Arpad, Kelemen Hunor, Tamas Sandor (rmdsz.ro)

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ANI i-a găsit noi probleme fostului deputat UDMR Marko Attila, căutat prin INTERPOL"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ani-i-a-gasit-noi-probleme-fostului-deputat-udmr-marko-attila-cautat-prin-interpol/