ANIVERSARE. Colonelul (r) Ioan Damian, veteran de război, a împlinit 90 de ani

March 8, 2013 •Sfantu Gheorghe •Views: 1258

Colonel-Ioan-Damian

FOTO: Mesagerul de Covasna

Colonelul (r) Ioan Damian a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 90 de ani

de Maria Graur

În această săptămână, în data de 5 martie, unul dintre oamenii de vază ai comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe şi din judeţul Covasna, colonelul (r) Ioan Damian a fost sărbătorit de cei dragi dar şi de foştii colegi la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Astfel, în cursul respectivei zile, un grup de colegi din cadrul Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR)  din MAI, a cărui preşedinte a fost pe parcursul  mai multor ani, s-au deplasat la  locuinţa  domnului Damian pentru a-i fi alături şi  a-l felicita cu ocazia acestui important eveniment din viaţa sa.

Diplome, brevete şi decoraţii

De la dl. Nicolae Ivan, preşedinte al ANCMRR Covasna, am aflat că  în timpul celui de al II-lea Război Mondial la care  a participat  activ, ca  militar, colonelul (r) Ioan Damian s-a distins  prin fapte de arme – capturarea de inamici şi tehnică inamică, patrulări şi scotociri, misiuni – pentru care a fost decorat. De altfel, pentru activitatea pe care a depus-o de-a lungul timpului, acesta a primit nenumărate diplome, brevete şi decoraţii  pe care le păstrează „ca pe nişte lucruri sfinte”. Printre acestea se numără şi medalia „Serviciul credincios cu spadă ” ce i-a fost înmânată de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. Una dintre diplomele la care colonelul (r) Ioan Damian ţine mult şi cu care se mândreşte este aceea de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe, ce i-a fost acordată de Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea publică desfăşurată de-a lungul anilor.

O viaţă dedicată muncii

Fiul acestuia, Ioan Damian, director comercial la Comalta SA, ne-a destăinuit că tatăl său, colonelul (r) Ioan Damian, originar din localitatea Podul Turcului, judeţul Bacău, a fost repartizat la Ghidfalău în anul 1947, la absolvirea Şcolii de Jandarmi din Bucureşti. Ulterior, când s-a reorganizat Miliţia iar Jandarmeria s-a desfiinţat, acesta a  ajuns cu serviciul  la Sfântu Gheorghe, unde, până la pensionarea din anul 1976 a  lucrat, în cea mai mare parte a activităţii sale, la serviciul economic.

Integral în Mesagerul de CovasnaTags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ANIVERSARE. Colonelul (r) Ioan Damian, veteran de război, a împlinit 90 de ani "! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/aniversare-colonelul-r-ioan-damian-veteran-de-razboi-a-implinit-90-de-ani/