APEL. Din 10.000 de români morți în Italia în Primul Război Mondial, UNUL se poate întoarce ACASĂ. Să-l ajutăm!

January 20, 2016 •eroi •Views: 1797

În 23 ianuarie, la Pizzighettone, o mică localitate de lângă Cremona vor fi comemoraţi patru ostaşi români care “şi-au lăsat oasele” în Italia în Primul Război Mondial, transmite Gazeta Românească.

Patru tineri, plecaţi din Transilvania, înrolaţi în armata Imperiului Austro-Ungar, numit şi “închisoarea popoarelor”, trimişi să lupte pentru o cauză care nu era a lor contra italienilor. 10.000 de români (după alte surse 18.000) au căzut prizonieri în Italia. Cea mai mare parte dintre ei nu s-a mai întors. Mulţi au murit muncind în agricultură, în locul italienilor luaţi la oaste. Alţii au murit de gripa spaniolă care a făcut ravagii în acea vreme. Iar alţii au intrat să lupte alături de italieni contra Imperiului, conştienţi că luptă contra ocupanţilor din Transilvania, de aceeaşi parte a baricadei cu România.

Mărturie pentru această pagină dramatică a istoriei poporului român stau cele aproape 1.200 de morminte ale ostaşilor români morţi aici. Prinşi în iureşul problemelor cotidiene, nu avem timp să ne mai gândim la istorie. Istoria alb-negru şi prăfuită, aşa cum erau fotografiile în acea perioadă, este uitată.

Dr. Marco Baratto, un prieten al poporului român, istoric şi cercetător din Lodi, implicat în multe acţiuni alături de comunitatea românească, a decis să şteargă praful de pe istoria uitată a eroilor români din Italia. Este probabil singurul reprezentant din străinătate al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”.

Cercetând liste de nume în arhive, căutând documente, încrucişând date, consultând presa din acea vreme, a reuşit să identifice multe morminte ale unor soldaţi români căzuţi la datorie, necunoscute până acum statisticilor oficiale.

Integral pe gazetaromaneasca.com

FOTO: gazetaromaneasca.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "APEL. Din 10.000 de români morți în Italia în Primul Război Mondial, UNUL se poate întoarce ACASĂ. Să-l ajutăm!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/apel-din-10-000-de-romani-morti-in-italia-in-primul-razboi-mondial-unul-se-poate-intoarce-acasa-sa-l-ajutam/