ATAC ASUPRA ISTORIEI NAŢIONALE: Accesul românilor la cele mai importante artefacte ale istoriei lor va fi interzis

February 20, 2014 •istorie •Views: 1334

Gânditorul de la Hamangia va fi ascuns privirii românilor

Gânditorul de la Hamangia va fi ascuns privirii românilor

de Valentin Roman

Asediul asupra istoriei şi culturii noastre se înteţeşte. Astfel, după ce, de ani buni, tot ceea ce înseamnă istorie veche a României (ex: culturile neolitice Cucuteni, Hamangia sau Gumelniţa sau epoca geto-dacică) este eliminat din manualele de specialitate, în paralel cu promovarea prin toate mijloacele de informare doar a non-valorilor şi distrugerea siturilor arheologice, acum a venit rândul artefactelor să fie ascunse. (află mai multe AICI)

Concret, în viitorul apropiat, toate obiectele de maximă importanţă arheologică, cele care demonstrează clar şi fără drept de apel statornicia noastră milenară pe aceste meleaguri, ar putea fi mutate de la Muzeul Naţional de Istorie a României într-un loc secret, în care publicul larg nu va avea acces.

Dupa ce 12 ani au stat ascunse in lazi, intr-o cladire pe cale sa se naruie, cele mai importante dovezi ale istoriei Romaniei ar putea fi mutate, la primavara, intr-un depozit de maxima securitate al Ministerului Apararii.

Stirile PROTV v-au aratat de curand, imagini revoltatoare din interiorul Muzeului National, inchis pentru ca lucrarile de consolidare au esuat, iar autoritatile sunt incompetente. Cei care ar putea aloca fonduri, pentru salvarea cladirii, sunt incapabili sa gaseasca solutii.

”Ganditorul de la Hamangia”, una dintre cele mai valoroase obiecte de patrimoniu, este tinut departe de ochii publicului si asa o sa ramana pentru multa vreme. La fel se va intampla si cu restul colectiei din cultura Cucuteni-Cris. In primavara, toate acestea vor fi mutate dintre peretii coscoviti intr-un depozit secret al Ministerului Apararii.

“Ar fi o preluare care presupune nu numai un spatiu suficient de mare si de uscat, ar fi un spatiu care sa fie sub o baza publica pentru ca, va dati seama, sunt valori enorme ale patrimoniului national acolo. E un spatiu care poate sa apartina Minsterului Apararii”, a spus secretarul de stat in Ministerul Culturii Radu Boroianu.

Ar fi nevoie de 7.000 de metri patrati. In plus, incaperile ar trebui sa aiba 5 metri in inaltime, dar si sisteme de climatizare. “Marea problema e aceea ca aceasta cladire nu mai ofera conditiile necesare minime pentru a pastra un patrimoniu atat de mare. Sa fie amenajate in depozite si laboratoare pentru ca este o prioritate de grad zero”, a spus directorul Muzeului de Istorie.

Integral pe vatra-daciei.ro

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ATAC ASUPRA ISTORIEI NAŢIONALE: Accesul românilor la cele mai importante artefacte ale istoriei lor va fi interzis"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/atac-asupra-istoriei-nationale-accesul-romanilor-la-cele-mai-importante-artefacte-ale-istoriei-lor-va-fi-interzis/