Autonomie pe pâine!

May 3, 2008 •Antal Arpad, Covasna, Harghita, PCM, romani, Tamas Sandor, UDMR, unguri •Views: 1357

Febra electorala i-a învaluit pe liderii uniunii culturale a maghiarilor si ai partidului secuilor din Covasna si Harghita. Dupa febrile dezbateri interne, ambele organizatii au decis asupra mesajelor ce vor fi transmise catre electorat. Nicio surpriza: autonomie, respectiv autonomie. UDMR a anuntat deja ca va scoate la bataie artileria grea, adica panourile cu asa-zisul tinut secuiesc, pe care le va monta treptat la hotarele judetului, debutul urmând a se face la Chichis si Haghig, taman în campania electorala. Pentru aceasta, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a scos cu generozitate din pusculita cu bani publici a judetului 60.000 de lei. Gestul s-a soldat cu garantii solide ca va ramâne la conducerea CJ, chiar daca pe un post de vice si nu de presedinte plin, post care urmeaza sa fie ocupat (conform UDMR) de catre actualul deputat Tamas Sandor.
Domnul Demeter a declarat, însa, cu mâna pe inima, ca preconizata montare a panourilor fix în campania electorala este o coincidenta si nu a fost nicidecum în intentia uniunii culturale de a folosi acest simbol pentru a câstiga capital politic. În schimb, domnia sa afirma ca „trebuie sa stie si locuitorul judetului Covasna ca are si el un teritoriu care se numeste Tinutul Secuiesc sau Szekelyfold”, montarea panourilor urmând a se face „cu fastul cuvenit unor asemenea momente”.

Economie si spaime etnico-nationaliste

UDMR a produs, totusi, o surpriza în ajunul campaniei electorale si a vorbit despre o tema tabu în Covasna: economia. Demeter Janos a atacat lista comuna de candidati a partidelor românesti pentru Consiliul Judetean Covasna, iar motivul pentru care nu vede cu ochi buni aceasta alianta istorica a românilor este nepotrivirea doctrinara dintre partide în privinta viziunii de dezvoltare economica. „Este un lucru incorect si nici nu este bine pentru populatie, deoarece fiecare partid are ideologia sa, interesele sale, si nu cred ca o ideologie liberala în teritoriu, de exemplu, de dezvoltare, se poate confunda cu o ideologie de dezvoltare a social-democratilor”, a spus Demeter.

Trebuie remarcata finetea viziunii de dezvoltare a uniunii culturale, care cu doar câteva zile înainte l-a executat brutal, retragându-i sprijinul politic si suspendându- l din functie pe vicepresedintele CJ, Vajda Lajos, pentru îndrazneala de a fi dorit sa continue niste proiecte locale. Între timp, Vajda Lajos si-a anuntat candidatura ca independent la presedintia CJ Covasna, a strâns 6.000 de semnaturi pentru sustinerea candidaturii si, probabil, se va folosi de imaginea sa de candidat credibil, recomandat si de fapte, nu doar de vorbe. Interesul pentru economie al UDMR este si mai suspect, daca ne referim la declaratiile recente ale primarului Albert Almos, care a recunoscut de curând ca investitorilor li s-a trântit în nas poarta secuiasca pe motiv ca ar dilua compozitia etnica a zonei.
În acelasi timp, distinsul domn Demeter Janos a avut revelatia ca tendinta catre discursurile „etnico-nationaliste” este periculoasa, pentru ca poate duce la „tensiuni nedorite”. Precizare: iluminarea i-a venit privind înspre Alianta Româneasca si nu în propria ograda… „Nu este vorba de o lupta parlamentara aici, ci de exprimarea intereselor localnicilor si, ca atare, nu ar trebui sa existe discursuri nationaliste în asemenea campanii”, a declarat Demeter Janos.

Biserica ortodoxa, artizana unirii românilor

Coalizarea partidelor românesti din judet pentru sustinerea candidaturilor comune pentru Consiliul Judetean Covasna si Consiliul Local Sfântu-Gheorghe, precum si sustinerea candidaturilor unice pentru functia de presedinte al CJ Covasna si primar al municipiului Sfântu-Gheorghe, s-a realizat, potrivit declaratiilor deputatului UDMR, Tamas Sandor (foto), de catre Biserica Ortodoxa. Acesta a afirmat ca „detine informatii” conform carora „Biserica Ortodoxa a fost cea care a militat pentru unitatea românilor si a adus la aceeasi masa de discutii partidele politice românesti”. Alianta Româneasca a fost denuntata de Tamas Sandor drept o „alianta pe criterii etnice”, acesta exprimându-si mirarea ca partide atât de eterogene precum PD-L, PSD, PNL, PNG si PRM au facut front comun. Tamas Sandor a lamurit lucrurile si a explicat de ce sta Alianta Româneasca ca un ghimpe în coasta UDMR: „În urma cu patru ani partidele politice românesti s-au raliat în judetul Harghita si au reusit sa propulseze un deputat în Parlamentul României”.
Domnule deputat, la al treilea mandat, noi nu stim daca Biserica Ortodoxa a fost artizana unirii partidelor românesti. Nu stim, în primul rând, daca Biserica Ortodoxa are stipulate în statut asemenea atributii. Chestiunea se pune altfel. Chiar daca ar fi asa cum spuneti Maria dumneavoastra, care e problema…?! Si de când va amestecati dumneavoastra în treburile Bisericii Ortodoxe Române, maica a neamului românesc?! Cine va permite acest lucru? Noi, crestinii ortodocsi, va sfatuim sa va vedeti de biserica dumneavoastra.

Alianta Româneasca, pe val

Alianta Româneasca a înregistrat la Biroul Electoral Municipal lista cu numele candidatilor la Consiliul Local si candidatura lui Valer Serban pentru functia de primar al municipiului. Candidatul românilor la Primaria Sfântu-Gheorghe îi are ca adversari pe jurnalistul Csinta Samuel, din partea Partidului Civic Maghiar, afaceristul Barko Istvan, care candideaza ca independent, si deputatul Antal Arpad, care reprezinta UDMR. Dintre candidatii maghiarimii, la ora actuala Csinta Samuel, care a promis organizarea unui referendum oficial pe tema autonomiei teritoriale, pare a fi în fruntea preferintelor, deputatul Antal Arpad, aflându-se în urma acestuia, în ciuda reclamei pe care si-o face prin intermediul ziarelor si radiourilor de limba maghiara si româna. În rândul electoratului maghiar exista voci care nu agreeaza candidatura lui Antal Arpad, întrucât politicianul UDMR este cunoscut ca un vitezoman, „demnitarul fulger” fiind surprins conducând în localitatea Vâlcele (judetul Cluj) cu o viteza care depasea cu 87 km/ora viteza maxima admisa de lege. Antal Arpad s-a dovedit a nu fi tocmai cetateanul model, întrucât a refuzat sa se legitimeze în fata politistilor, s-a prevalat de calitatea sa de deputat si nu a predat permisul, declarând ca nu îl are asupra sa, considerând normal sa se legitimeze doar cu pasaportul diplomatic si legitimatia de serviciu. Antal Arpad nu este agreat si datorita declaratiilor sale belicoase. Acesta a afirmat ca exista riscul ca românii din zona sa aiba soarta sârbilor din Kosovo. Tot el s-a referit la tineretul maghiar ca la o generatie care nu mai are temerile generatiei care a trait sub comunism si datorita careia lucrurile pot scapa de sub control. De asemenea, unii se tem ca motivatia deputatului de a candida ascunde interesele personale ale acestuia si ale prietenului sau, deputatul Tamas Sandor, care candideaza pentru sefia Consiliului Judetean. Cei doi sunt asociati la societatile Antal & Tamas SRL si la Pittino Anselmo SRL, controleaza o buna parte a presei covasnene si au avut grija ca de banul public investit în incubatorul de afaceri din Sfântu-Gheorghe sa se bucure si firmele lor.
Candidatii la presedintia Consiliului Judetean Covasna sunt: avocatul Sabin Calinic, din partea Aliantei Românesti, deputatul Tamas Sandor din partea UDMR, preotul unitarian Kovacs Istvan, reprezentând PCM, si independentul Vajda Lajos, actualul vicepresedinte al CJ. Pentru fotoliile de consilieri judeteni si-au anuntat intrarea în competitie reprezentantii Aliantei Românesti, UDMR, PCM si Joos Stefan, presedintele Sanitas Covasna. În aceste conditii, candidatii Aliantei Românesti au sanse foarte mari sa faca o figura frumoasa, dupa ce s-a reusit o unificare istorica a fortelor politice românesti. Sansa Aliantei Românesti sta în mobilizarea electoratului românesc, care poate, printr-o prezenta masiva la urne, sa aduca schimbarea raportului de forte din plan local.

Andrei Mihai Braşoveanu

Sursa: saptamanalul “Condeiul ardelean”

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Autonomie pe pâine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Autonomie pe pâine!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/autonomie-pe-paine-2/