BĂTAIE DE JOC MARCA UDMR. Primarul UDMR obligat de instanță să respecte limba română: Nu am putut respecta legea din cauza… acoperișului! DOCUMENTE

September 13, 2012 • antiromanism, Bodoc, Consiliul Judetean Covasna, Covasna, extremism maghiar, Fodor Istvan, iredentism, separatism etnic, Sfantu Gheorghe, sovinism maghiar, Tamas Sandor, UDMR • Views: 1106

Primarul Fodor Istvan alături de președintele CJ Covasna, Tamas Sandor (în mijloc)

Motivele invocate de primarul Fodor Istvan în recursul său pun la îndoială echilibrul psihic al acestuia

La sfârșitul lunii august prefectul județului Covasna, dr. Codrin Munteanu, a făcut public faptul că Tribunalul Covasna a admis o acțiune a Prefecturii Covasna, inițiată de veche conducere urmare mai multor petiții ale subsemnatului, prin care Primăria comunei Bodoc, condusă de UDMR-istul Fodor Istvan, a fost obligată de instanță de respecte inscripționarea în locurile publice în limba oficială de stat. Instanța a constatat astfel faptul că în disprețul legii și al Constituției României Fodor a inversat raportul dintre limba română, singura limbă oficială de stat în România, și limba maghiară, care poate fi folosită doar în anumite condiții în zonele locuite de minoritării maghiari.

Agenția de presă Agerpres a consemnat declarațiile prefectului Munteanu în această chestiune:

Conducerea Prefecturii Covasna solicită Consiliului local Bodoc să respecte legea în ce priveşte inscripţionarea în limba română a denumirilor unor instituţii publice.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că Tribunalul Covasna a dat o sentinţă prin care obligă autorităţile locale din comuna Bodoc să inscripţioneze faţada Casei de cultură din localitate şi în limba română, nu doar în maghiară aşa cum este acum.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că legea privind inscripţionarea publică nu este respectată la Bodoc nici în ce priveşte sala de sport din localitate, unde denumirea apare mai întâi în limba maghiară, cu litere mari, iar dedesubt în limba română cu litere mici. Potrivit legii, în localităţile în care ponderea populaţiei minoritare depăşeşte 20%, inscripţionarea se face bilingv, cu litere egale ca mărime, dar mai întâi în limba oficială a statului român, a precizat Munteanu.

Acesta a mai spus că cel care a chemat în instanţă autorităţile locale din Bodoc pentru nerespectarea limbii române a fost predecesorul său, prefectul Gyorgy Ervin, menţionând că a dorit să facă această precizare pentru a nu fi din nou catalogat drept „naţionalist”.

Munteanu consideră că Primăria Bodoc a adoptat o „atitudine grosolană” faţă de acest subiect, ducându-l în derizoriu.

„Primarul din Bodoc nu invocă niciun articol de lege pe care să zicem că l-ar interpreta el cumva (…) Ne spune că pe sala de sport nu poate pune inscripţia în limba română peste cea în limba maghiară pentru că deasupra e acoperişul, iar în ce priveşte Casa de cultură, spune că intrarea principală e cea secundară din fundul curţii, iar acolo a pus o inscripţie bilingvă”, a declarat Codrin Munteanu.

Acesta a mai adăugat că atitudinea „grosolană” a primarului din Bodoc poate fi catalogată drept „bătaie de joc” faţă de lege şi cetăţenii acestei ţări şi că e de natură să tensioneze relaţiile interetnice.

Consiliul local Bodoc a făcut recurs la sentinţa Tribunalului Covasna, iar acesta urmează să fie judecat la Curtea de Apel Braşov în 4 aprilie 2013.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES (Sursa: Mesagerul de Covasna)

Pentru a dovedi încă odată care este atitudinea UDMR-ului atunci când vine vorba de respectarea legilor și a Constituției României am solicitat prefectului Munteanu să îmi comunice, în baza Legii nr. 544/2001, documentele care au stat la baza afirmațiilor sale. Astfel, atât sentința Tribunalului Covasna cât și recursul declarat de primarul UDMR Fodor Istvan trădează disprețul UDMR față de limba română și Constituția României.

Prefectura CV – sentinta Bodoc
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend