CAMPANIA GHIMPELE: EXPULZAREA ambasadorului maghiar, O OBLIGATIE a Președintelui Băsescu

June 6, 2012 •antiromanism, extremism maghiar, FIDESZ, Füzes Oszkár, iredentism, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, Traian Basescu, UDMR, Ungaria •Views: 1101

EXPULZAREA ambasadorului maghiar, O OBLIGATIE a Președintelui Băsescu / INTACT IMAGES/ Foto: Karina Knapek

de Corneliu Avram

În urma declarațiilor făcute de ambasadorul Ungariei la București, Fuzes Oszkar, conform cărora ar avea dovezi că scriitorul Nyiro Jozsef nu a fost antiromân sau antisemit, neprezentând însă nicio probă în acest sens, publicația Ghimpele cere președintelui României, Traian Băsescu, expulzarea de urgență acestuia pentru nerespectarea atribuțiilor de ambasador și de implicare în politica națională.

Înhumarea rămăşiţelor scriitorului Nyiro Jozsef în cimitirul romano-catolic din Odorheiu Secuiesc  a stârnit un adevărat război diplomatic între România și Ungaria. Dorința acerbă de înhumare a scriitorului în Odorheiu Secuiesc, susținută prin intervenţia Parlamentului Ungar și sprijinită de Partidul Civic Maghiar din România (PCM), a dat naștere la o mulțime de declarații de de-o parte şi de alta a oficialilor celor două țări.

Cu toate că statul român și-a exprimat dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în țara noastră, precizând că activitatea acestuia indică o atitudine antisemită, mai mulți reprezentanți la nivel înalt ai statului ungar s-au întrecut în a critica Guvernul. Printre aceștia au fost Președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, venit în România la invitația PCM și ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, recunosct ca recidivist în declarații și atitudini sfidătoare la adresa statului român.

Săptămâna trecută, Fuzes Oszkar a afirmat că statul ungar ar avea probe care arăta că scriitorului Nyiro Jozsef nu a fost nici antiromân, nici antisemit, în pofida cumulului de documente publice care arată contrariul.

De altfel, declarațiile ambasadorului a scandalizat și Federaţia Comunităţii Evreieşti din România, care și-a exprimat “indignarea şi imensa amărăciune” faţă de vestea înhumării scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România. ”În numele evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a zecilor de mii care au luat drumul fără de întoarcere al lagărelor naziste, pentru a fi arşi în coşurile fumegânde neîncetat de la Auschwitz, Birkenau şi din alte lagăre ale morţii, exprimăm indignarea şi imensa amărăciune cu care am luat aflat faptul că scriitorul maghiar Jozsef Nyiro va fi înhumat în pământ românesc, la Ordoheiul Secuiesc”, declara preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, într-un comunicat transmis AGERPRES.

“Osemintele unui astfel de personaj nu au de ce să fie înhumate la Odorheiul Secuiesc. Cu atât mai mult că se au în vedere procesiuni oficiale, în care memoria acestui personaj, individ de tristă amintire, nu trebuie admisă nici acum şi nici când. Memoria evreilor şi a românilor care şi-au pierdut viaţa în perioada de după 15 octombrie 1944 în apropierea înlăturării regentului Horthy, nu ne permite să fim ingăduitori şi să dăm uitării fapte şi nume de tristă amintire!”, sublinia Vainer.

Integral în Ghimpele
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "CAMPANIA GHIMPELE: EXPULZAREA ambasadorului maghiar, O OBLIGATIE a Președintelui Băsescu"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/campania-ghimpele-expulzarea-ambasadorului-maghiar-o-obligatie-a-presedintelui-basescu/