Campania Jurnalului National – NOI SUNTEM ROMÂNI?! – "M-am născut Gavril. Azi sunt Gabor!"

May 20, 2010 • antiromanism, enclavizare, Harghita, PCM, revizionism maghiar, separatism etnic, UDMR • Views: 1583

Gabor Dumitru. Are peste 70 de ani, locuieşte împreună cu soţia, aproape de şcoală, într-o căsuţă ridicată pe un deluşor. Cântă la biserică, dar şi la nunţi. “Eu sunt staroste, merg la nunţi. Starostele conduce toată nunta. Oraţiile le-am învăţat demult. Pe când pe aici şi în satele din jur se făceau multe nunţi româneşti.” Nea Dumitru a fost chemat ca staroste şi la nunţi din alte sate, în Valea Ghimeşului.
“E urât să fii român şi să vorbeşti ungureşte. Chemaseră odată un staroste care nu ştia româneşte şi la nuntă de români se spunea ritualul în ungureşte, de nu înţelegeau nici ei ce se întâmplă.” Ca să nu se piardă obiceiul acesta şi nici versurile oraţiei, s-a apucat şi a adunat de la cei mai bătrâni: “Le-am notat pe un caiet, ca să nu le uităm! Înainte, la nunţi mă îmbrăcam în costum popular. Acum… nu mai are cine să le coasă”, spune cu mâhnire.
Când era copil a fost nevoit să înveţe ungureşte la şcoală.
“Atunci a fost greu… În clasa I am luat abecedarul şi am început să citesc în maghiară, pentru că nu se învăţa în limba română. Aveam şi abecedar românesc, dar îl ţineam ascuns, că ne ameninţau profesorii, să nu cumva să ne audă că vorbim româneşte. Nici acasă! Erau jandarmi care ascultau pe la uşi.”
Şi totuşi, Livezi a rămas un sat românesc. “Aici nu s-au făcut familii mixte, s-au păstrat portul, limba, credinţa, tradiţia”, intervine soţia, Victoria. Satul nostru a rezistat. Sunt, însă, sate, Păltiniş, Lunca, Bolovăniş, unde se vorbeşte numai maghiară.” “Dacă mai ţinea încă doi ani ocupaţia maghiară”, continuă nea Dumitru, “în tot Ardealul, cred, nu mai existau români! Eu m-am născut Gavril Dumitru. Apoi mi-au modificat numele: Gabor.
Au săpat în piatră şi-au schimbat şi numele de pe crucile din cimitir: în loc de Suciu Ioan au scris Söcz Ianoş. Au rămas urme.”

Foto: Jurnalul National

Cititi integral in Jurnalul National

5 Responses to Campania Jurnalului National – NOI SUNTEM ROMÂNI?! – "M-am născut Gavril. Azi sunt Gabor!"

  1. Ion Ciobanu says:
  2. Anonymous says:
  3. Dacic Dracon says:
  4. Dacic Dracon says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend