de George Damian
Pentru moldoveniştii de la Chişinău Lucian Boia a fost o mană cerească nesperată. Un profesor de istorie de la Universitatea din Bucureşti care să hăcuiască fără milă istoria românilor! – mai rar aşa pleaşcă. Nu e de mirare că paragrafele „tari” ale lui Lucian Boia sunt citate copios în orice tratat moldovenizator de la Chişinău.
Cartea lui Lucian Boia „Istorie şi mit în conştiinţa românească” are o componentă propagandistică peste care îmi este greu să trec. Din 1997 şi până azi a fost re-editată de 7 ori! Ultima ediţie este chiar din 2012. Aici sunt două posibilităţi: ori românii se bat prin librării pe cartea lui Lucian Boia, ori editura Humanitas ţine cu tot dinadinsul să ne-o vâre pe gât.
Altă chestiune care mă face să fiu suspicios: cartea lui Lucian Boia „Istorie şi mit în conştiinţa românească” are parte de două genuri extreme de prezentări în presă. Majoritare sunt cele laudative – Lucian Boia a produs un „şoc” în cultura românească, ne-a arătat adevărata cale, a spart miturile istoriografiei comuniste. Pe lângă acestea sunt reacţiile virulente, în care Lucian Boia este acoperit cu dejecţii – şi acestea extrem de folositoare lăudătorilor în cadrul strategiei „vedeţi: comuniştii naţionalişti de grotă nu au pierit! îl atacă la baionetă pe minunatul profesor Lucian Boia!” Altă chestiune suspectă: dintre lăudători sunt foarte puţini istorici serioşi, majoritatea sunt neo-propagandişti sau jurnalişti. La fel şi denigratorii violenţi, au o minimă pregătire care să le permită să se pronunţe asupra cărţii lui Lucian Boia.
În tot acest cor lipsit de sens a trecut (aproape) neobservată cartea profesorului Ioan-Aurel Pop „Istoria, adevărul şi miturile”, apărută într-o singură ediţie la Editura Enciclopedică în anul 2002. Ioan-Aurel Pop aplică o critică necruţătoare aproape fiecărui rând din cartea lui Lucian Boia. Citind volumul profesorului Pop de multe ori nu mi-am putut stăpâni hohotele de râs: Lucian Boia este demascat ca un autor inconsecvent şi paradoxal în chiar cadrul raţionamentului său. În plus, profesorul Pop aduce în discuţie un aspect extrem de interesant: în 1976 Lucian Boia a scris un amplu articol în care afirmă exact opusul celor spuse în cartea „Istorie şi mit în conştiinţa românească”! Apare astfel întrebarea când a spus ceea ce credea cu adevărat Lucian Boia: în 1976 sau în 1997? Şi ce îl califică pe Lucian Boia să îi tăvălească la grămadă pe toţi istoricii români din perioada comunistă pentru exact aceleaşi fapte de care el însuşi se face vinovat (adică una a spus în perioada comunistă, alta după aceasta)?
Integral pe george-damian.ro
Tags: Chișinău, George Damian, Humanitas, Ioan Aurel Pop, istoria, Lucian Boia
Va sugerez sa cititi “Racial problems in Hungary (1908)”
Author: Seton-Watson, R. W. (Robert William), 1879-1951
Subject: Magyars; Hungary — Race relations; Hungary — Politics and government 1867-1918
Publisher: London A. Constable
https://archive.org/details/racialproblemsin00setouoft
La pagina 140 puteti citi urmatoarele:
“The union of Transylvania with Hungary was hurriedly
voted on May 29, 1848, under the influence of mob-terrorism.
In contrast to all previous occasions on which the question of
union had been brought forward,^^^ the proposals were not
submitted to the local jurisdictions, but were discussed and
adopted in a single sitting. Indeed so precipitate had been
the action of the Magyars that the Governor, Count Teleki, had
summoned the Diet on his own responsibility, without awaiting
the sanction of the sovereign ; and the Act of Union was after-^
wards submitted to Ferdinand at Innsbruck by the new Hungarian
Premier, not by the proper Transylvanian authorities”.
Pe scurt Ungurii au fortat unirea Transilvaniei cu Ungaria fara referendum, fara adunari populare !
Iar tradatorii Boia et Comp au tupeul sa ne spuna noua ca nu s-a facut Unirea cum scrie la carte !
In continuare putem citi:
“The constitution of Transylvania rested on the solemnly
guaranteed equality of “the three Nations “—the Magyar county
assemblies, the Szekel and Saxon Sees (Stiihle) and Districts
each sending delegates to the Diet in Klausenburg (Kolozsvar)
with definite instructions which they might not legally exceed.
The Saxon members on this occasion, intimidated by the …” (continuare pe pag 141)
pag 141
“cries of ” Union or Death \ which resounded beneath their
windows, infringed their clear instructions in voting the
union ; and this circumstance would of itself throw doubt
upon the legality of the Act”.
“But even the most serious technical or legal objections are far outweighed by the moral objection supplied by the glaring anachronisms and inequalities
of the Transylvanian franchise. The Roumanians, though they formed the great majority of the population, had been from time immemorial on an inferior footing to the three “privileged nations,” and indeed only three Roumanians sat in the Diet of 1848″.
Apartheid curat !
Humanitas-ul il “gonfleaza” pe boia, ca sa raspund la intrebarea lui George Damian. Cand intrii in libraria de pe Calea Victoriei, te izbesti de chipul lui boia pe grinda, alaturi de “patascarbici”, “liicheanu”, “cacartarescu”…Anturajul spune tot.
Si inca un articol pe aceeasi tema:
http://mateiudrea.wordpress.com/2013/02/08/de-ce-nu-este-romania-altfel-adevarurile-lui-lucian-boia/
E un articol mai vechi al lui George Damian, dar actual. Interesante discutiile din subsol. Ma intereseaza istoria de ani de zile, practic dorm cu cate o carte de istorie pe noptiera, asa ca am citit cartea lui Boia despre demitizarea istoriei romanilor imediat cum a aparut. Si la fel de repede am si aruncat-o la gunoi, asa cum merita. E corect sa-l pui pe roman sa se informeze despre istoria neamului lui si sa-l pui sa gandeasca; dar nu-i corect sa-i canalizezi gandirea spre autonegare si autoflagelare – caci asta face Boia, neaga si distruge. Sub un titlul incitant (Istorie si mit in constiinta romaneasca) se ascunde un continut perfid, prezentat cu argumente cvasilogice, pertinente pentru cineva neinformat si, deci, cu atat mai periculoase; titlul acesta e ca un fard stralucitor si parfumat care mascheaza un cadavru putrezit. Un popor are nevoie de mituri asa cum are nevoie de vise, de sperante, de valori, de repere; sa i le demolezi (mai ales in asemenea mod ticalos) inseamna sa-i ataci structura intima, fibra de baza. Nu am mai citit nimic de Boia de atunci si pentru mine el, ca istoric, nu exista, s-a demolat singur (daca o fi avut vreodata ceva construit sanatos in fibra lui).
Da, e un articol mai vechi dar care merită readus în atenție.