CCR: Inițiativa cetățenească referitoare la căsătoria între un bărbat și o femeie îndeplinește condițiile

July 20, 2016 •social •Views: 2794

Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat miercuri că propunerea legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei, transmite Agerpres.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR.

Președintele Curții, Valer Dorneanu, a precizat că CCR nu s-a pronunțat asupra oportunității acestei modificări a Constituției.

“Nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soți în Constituția noastră, nici măcar să definească din nou noțiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noțiuni care sunt așteptate de către unii cu privire la parteneriate civile. CCR avea să se pronunțe strict asupra constituționalității propunerii de revizuire, iar din punctul acesta de vedere am avut de verificat condițiile prevăzute de articolele 150 și 152 din Constituție”, a afirmat Dorneanu după ședința CCR.

Acesta a subliniat că drepturile cetățenilor nu sunt suprimate prin această inițiativă.

“Dreptul la căsătorie deocamdată în România nu este consacrat constituțional ca un drept fundamental. Legislația europeană cu privire la aceasta recomandă o larghețe a statelor, le dă o marjă de suveranitate în care să se pronunțe dacă admit sau nu admit căsătoria între cupluri de același sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viață de familie, fiindcă acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, cuprinde relațiile cu copii, cu rudele, definește care sunt obligațiile acestora, legăturile de rudenie. Nici din punctul acesta de vedere nu se reține că ar fi încălcat acest drept. Pentru aceste motive am constatat că, fiind întrunite condițiile de constituționalitate prevăzute de articolele 150 și 152, propunerea își poate urma cursul mai departe”, a spus Dorneanu.

El a subliniat că alte motive de revizuire a Constituției vor trebui să parcurgă același traseu.

FOTO: Agerpres

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to CCR: Inițiativa cetățenească referitoare la căsătoria între un bărbat și o femeie îndeplinește condițiile

  1. aldea says:

    Parerea mea e ca, uneori, adica atunci când intrece orice masura, sminteala trebuie sanctionata. Destul de trist ca am ajuns in punctul in care trebuie operata o schimbare in Constitutie – pentru intarirea normalitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "CCR: Inițiativa cetățenească referitoare la căsătoria între un bărbat și o femeie îndeplinește condițiile"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ccr-initiativa-cetateneasca-referitoare-la-casatoria-intre-un-barbat-si-o-femeie-indeplineste-conditiile/