Ce fel de autonomie vor maghiarii în România?

August 28, 2014 •autonomie teritorială •Views: 1646

tinutul secuiesc

de George Damian

Se pare că am intrat într-o nouă perioadă de modificare a graniţelor europene şi maghiarii vor şi ei o felie de plăcintă. O mai veche obsesie a lor, Transilvania.

Să începem cu puţină plictiseală istorică. Triburile maghiare venite din stepele Asiei s-au strecurat în centrul Europei unde s-au balansat o vreme între Imperiul Bizantin şi Imperiul German. Până la urmă au avut câştig de cauză influenţa ducelui Bavariei şi confesiunea catolică. Regatul Ungariei a devenit un avanpost al Europei occidentale, la îmbinarea dintre Imperiul Bizantin şi diversele imperii trecătoare ale stepei. Din păcate, regatul Ungariei nu şi-a îndeplinit rolul: invazia tătarilor din 1241 a spulberat acest avanpost. La fel, în secolele XV – XVI, regii Ungariei nu au reuşit să oprească avansul Imperiului Otoman (îmbinarea dintre Imperiul Bizantin şi popoarele stepei, coagulate de Islam). După bătălia de la Mohacs din 1526 până la acordul cu Austria din 1867 Ungaria a încetat să existe ca stat.

Obsesia cu Transilvania

Românii au fost majoritari în Transilvania dintotdeauna. (Prin reducere la absurd putem accepta teoria că românii au venit din Albania în Transilvania după maghiari – pentru ziua de azi povestea asta nu are relevanţă decât în discuţiile de mobilizare.) Istoriografia comunistă a promovat o imagine falsă asupra evului mediu transilvănean, o împărţire convenabilă din punct de vedere ideologic: maghiarii nobili, saşi orăşeni şi românii iobagi. Era mai simplu pentru argumentările privind oprimarea românilor.

Integral pe george-damian.ro

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Ce fel de autonomie vor maghiarii în România?

  1. Cristian says:

    maghiarii(cei din ungaria in special) nu vor autonomie, ei vor secesiune a Transilvaniei, a Banatului, si alipirea lor la ungaria.
    Ungurii nu vor numai Transilvania si Banatul romanesc mai vor si jumatate din Serbia, toata Slovacia, toata Croatia, Transcarpatia din Ucraina, o mica parte din Austria si o mica parte din Slovenia…cam atat in prima faza.
    Daca ne uitam la Putin care nu se multumeste cu o tara care are 15 milioane de km patrati intindere si mai vrea toata Ucraina, Georgia, Moldova, Kazastanul…ne putem imagina ca pofta ungurilor vine mancand si dupa ce-si vor crea ungaria mare poate vor mai vrea putin din Elvetia, Italia, Germania…ca desert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Ce fel de autonomie vor maghiarii în România?"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ce-fel-de-autonomie-vor-maghiarii-in-romania/