Ce zic rromii despre legea ABERANTĂ care oficializează limba romani în spitalele din România

June 19, 2017 •Administrație •Views: 3106

După ce Curtea Constituţională a decis că legea iniţiată de UDMR care vizează extinderea dreptului de folosire a limbii materne în instituţiile medicale şi în cele care prestează servicii sociale din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20% este constituţională, această a fost rapid promulgată de Președintele Klaus Iohannis.

Vezi și UDMR APLICĂ LEGEA. Start la epurarea etnică a personalului medical român din spitale

Cum era de așteptat, Tamas Sandor, liderul UDMR Covasna și preșeintele Consiliului Județean Covasna, a salutat completările făcute de Parlament la Legea sănătăţii şi asistenţei sociale, care prevede asigurarea personalului de specialitate cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând acestor minorităţi au o pondere de peste 20% din numărul total al locuitorilor, sau numărul lor este de cel puţin 5.000 (detalii aici). Tamas Sandor a menţionat că deja a purtat discuţii cu conducerea Spitalului Judeţean, aflat în subordinea Consiliului, pentru a vedea cum va putea implementată legea.

În schimb, rromii subliniază inutilitatea acestei legi aberante, de vreme ce romii utilizează limba oficială de stat în România, limba română, atunci când intră în contact cu instituțiile publice, inclusiv în spitale.

Călin Iosif, reprezentantul asociației Vox-Civica din județul Buzău a punctat inutilitatea acestei legi, promulgată deja de Președintele Klaus Iohannis, o dovadă în plus a faptului că această lege folosește exclusiv elitei politice a comunității maghiare din România pentru a stimula și mai mult disprețul la adresa limbii oficiale de stat în România și pentru a forța oficializarea limbii maghiare în România.

După cum am subliniat deja, în fapt, adoptatea acestei prevederi legale constituie o nouă discriminare pozitivă inutilă la adresa comunității maghiare din România și va duce, printre altele, la epurarea etnică a românilor din unitățile spitalicești din Transilvania în general și din județele Covasna și Harghita în mod special. Etnicii maghiari din România se puteau angaja fără probleme în orice spital din România, fără ca legea să oblige vreun spital să-i anagajeze doar pentru că sunt maghiari și deci vorbitori de limba maghiară. Niciun etnic maghiar din România nu s-a plâns că nu a fost anagajat într-un spital din România pentru că este etnic maghiar sau pentru că știe limba maghiară la fel cum niciun pacient de etnie maghiară nu s-a plâns că nu este tratat în România pentru că nu există personal medical vorbitor de limba maghiară.

FOTO: Liviu Dragnea, bn24.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Ce zic rromii despre legea ABERANTĂ care oficializează limba romani în spitalele din România"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ce-zic-rromii-despre-legea-aberanta-care-oficializeaza-limba-romani-in-spitalele-din-romania/