COMUNICAT. FCRCHM condamnă mesajul revizionist al manifestării de la Sfântu Gheorghe

November 26, 2012 •Forumul Civic al Romanilor din Covasna Harghita si Mures •Views: 1289

Comunicat

Opinia publică românească a luat act cu stupefacţie de noile manifestări extremiste provocatoare, făţiş revizioniste, care au avut locla Sfântu Gheorgheîn ziua de 24 noiembrie anul curent, cu ocazia mitingului organizat de Partidul Popular Maghiar din Transilvania pentru autonomia maghiarilor şi a „ţinutului secuiesc”.

Consiliul Director al FCRCHM salută semnalul spre normalitate dat de comunitatea maghiară, care prin participarea redusă faţă de aşteptările organizatorilor şi prin poziţiile exprimate în mass-media a unora dintre participanţi, se delimitează de discursurile provocatoare ale Partidului Maghiarilor din Transilvania şi UDMR, care au organizat mitingul pentru autonomie din municipiul Sfântu Gheorghe.

Susţinătorii autonomiei comunităţii maghiare din Transilvania şi pe cea a „ţinutului secuiesc” omit faptul că Europa nu agreează astfel de bantustane ridicole, fortăreţe şovine în care să se simtă bine şi „acasă” unii care nu ţin cont de experienţa trecutului şi de noile principii europene de acceptare largă a alterităţii etnice, de diversitate culturală şi umanism. Ei uită că astăzi nu se mai promovează o cultură a bantustanelor, care prin însăşi existenţa lor asigură ura pe motive etnice, izolarea şi conflictul perpetuu.

Şi apoi, ei uită, că „ţinutul secuiesc” nu a avut niciodată autonomie teritorială şi etnică. Mai mult chiar, secuii ieşeau din „autonomia” lor adesea şi îşi câştigau cele necesare traiului în Ţara Românească şi în Moldova. Rămânerea în „autonomie” ar fi fost trăire în sărăcie şi foamete cumplite.

Reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania se erijează aşadar în reprezentanţii întregii maghiarimi şi afirmă că doresc să se simtă acasă „pe plaiurile natale”, care ar fi moştenite de la înaintaşii lor, că e moştenirea lor şi ţin la ea. Problema este pusă ca afirmaţie purificatoare etnic, în sens fascistoid. Ei consideră, exclusivist, că aceste ,,plaiuri” sunt numai moştenirea lor. Ne întrebăm, totodată, de ce sunt incitaţi maghiarii să nu se simtă acasă în oraşele şi satele în care locuiesc, unde îşi pot prezerva şi afirma cultura, pot folosi oricând limba maternă şi simbolurile naţionale, evident, cele care nu sunt fasciste şi extremiste, bineînţeles ?

Sigur că pentru românii din judeţele Covasna şi Harghita această lezare directă a sentimentelor lor naţionale nu reprezintă o noutate. Intensificarea demersurilor separatiste ale liderilor maghiari, determină readucerea în dezbaterile publice actuale a consecinţelor intensului proces de maghiarizare a românilor din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, în timpul mult trâmbiţatei autonomii a fostelor „scaune secuieşti” – unităţi administrative desfiinţate de regimul dualist austro-ungar, a crimelor, deportărilor şi adevăratul etnocid practicat asupra românilor şi evreilor, după Dictatul dela Viena, a intoleranţei din timpul experimentului stalinist de tristă amintire al Regiunii Autonome Maghiare şi a răbufnirii antiromâneşti de după decembrie 1989.

De la perceperea extremistă că „plaiurile natale” sunt exclusiv ale maghiarimii vin apoi alte deziderate absurde şi provocatoare, precum pretenţia de a folosi exclusiv pentru maghiarime bogăţiile naturale, impozitele datorate statului ş.a.,de fapt, mitingul dela Sf. Gheorghe constituie doar un moment din campania electorală a PPMT bazată exclusiv pe mesaje autonomiste, fiind parte componentă a unei strategii care, în perspectivă, îşi propune federalizarea României.

FCRCHM condamnă mesajul revizionist al manifestării, conferit de participarea membrilor organizaţiei paramilitare de extremă dreaptă maghiară HVIM şi a binecunoscutul antiromân Csibi Barna, de scandarea de către participanţi,în mod repetat, a sloganurilor „Autonomie, autonomie”; „Să piară Trianonul”, de taxarea cu fluierături şi huiduieli a referirilor la politica dela Bucureşti, de intonarea imnurilor Ungariei şi al „ţinutului secuiesc” şi de mesajul transmis de cunoscuta extremistă Eva Barki.

Consiliul Director al FCRCHM îşi manifestă solidaritatea cu majoritatea concetăţenilor de etnie maghiară care doresc dezvoltarea economică a zonei, crearea de noi locuri de muncă şi eliminarea cauzelor care determină părăsirea locurilor natale de către tineri şi solicită Guvernului României să adopte o strategie de dezvoltare care să valorifice resursele naturale şi umane din zonă şi să asigure bunăstarea tuturor cetăţenilor acestor binecuvântate plaiuri din inima României.

Biroul de presă al FCRCHM

28 Comunicat FCRCHM Referitor La Mitingul de La Sf GheTags: , , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "COMUNICAT. FCRCHM condamnă mesajul revizionist al manifestării de la Sfântu Gheorghe "! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/comunicat-fcrchm-condamna-mesajul-revizionist-al-manifestarii-de-la-sfantu-gheorghe/