COMUNICAT. FCRCHM: Panoul cu inscripţia „Ţinutul Secuiesc” și lansarea manualului ”Istoria secuimii” – GESTURI PROVOCATOARE ale UDMR Covasna! UDMR inflamează artificial și politicianist climatul interetnic!

November 6, 2012 •Forumul Civic al Romanilor din Covasna Harghita si Mures •Views: 1075

Comunicat

Faţă de amplasarea unui panou cu inscripţia „SIC – Terra Siculorum” în faţa Prefecturii Covasna şi de anunţarea organizării unui miting cu steaguri secuieşti, joi 8 noiembrie a.c., în aceeaşi locaţie, Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) transmite următorul comunicat:

Împărtăşim aprecierea Prefectului judeţului Covasna, domnul Codrin Munteanu, care a catalogat acest nou demers al liderilor UDMR “drept o acţiune cu caracter electoral, menţionând că aceştia prezintă informaţiile trunchiat şi speculează teme etnice pentru a-şi face imagine”
Considerăm şi noi că acţiunile cu scop electoral ale UDMR şi ale celorlalte partide politice trebuie să fie organizate sub semnul prudenţei şi al responsabilităţii faţă de convieţuirea interetnică armonioasă din judeţul Covasna.

Consiliul Director al FCRCHM apreciază că, amplasarea panoului cu inscripţia „Ţinutul Secuiesc”, în spaţiul public din centrul municipiului Sf. Gheorghe şi desfăşurarea anunţatului miting de joi 8 noiembrie a.c., din faţa Prefecturii, împreună cu lansarea manualului de Istoria secuimii în judeţul Covasna – lucrare tendenţioasă cu un pronunţat caracter antiromânesc – constituie „gesturi provocatoare” care vor contribui la reluarea dezbaterilor pe tema convieţuirii interetnice în localităţile din sud-estul Transilvaniei, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, cu inflamarea artificială şi abordarea politicianistă a acestei probleme. Întreaga răspundere pentru o asemenea evoluţie revine în exclusivitate conducerii UDMR a jud. Covasna, inclusiv pentru eventualele gesturi similare, din partea unor cetăţeni de naţionalitate română.

Menţionând că demersul vine în replică la „acţiunile provocatoare ale prefectului faţă de simbolurile comunităţii maghiare”, liderii UDMR trec sub tăcere acţiunile de contestare şi neaplicare a unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile referitoare la predarea către Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a fostului sediu al Băncii Naţionale din Sf. Gheorghe, sau retrocedarea ilegală către Eparhia Reformată a clădirii Colegiului „Szekely Miko”, ca să nu mai vorbim de cazurile frecvente de ignorare de către autorităţile locale aflate sub culorile UDMR a prevederilor legale referitoare la arborarea steagurilor, inscripţionarea instituţiilor publice ş.a.
Reamintim domnilor din conducerea UDMR Covasna că, simbolurile comunităţii maghiare trebuie aprobate legal, şi după aceea arborate în spaţiul public. Într-un stat de drept „deciziile cetăţenilor” nu pot fi luate în dispreţul legilor ţării, ele necesitând aprobarea, în funcţie de competenţa stabilită de lege, la nivel local, sau la nivel naţional, după caz, de către reprezentanţii aleşi ai acestora.

Exprimând dorinţa de a trăi “aici în linişte, în pace socială” şi în respect reciproc, pledând pentru respectarea simbolurilor fiecăruia, primarul Antal Arpad a uitat că a dat dispoziţie să îndepărteze tricolorul naţional de pe Casa cu Arcade, în dispreţul românilor din municipiu şi din judeţ, precum şi faptul că, autorităţile publice subordonate UDMR-ului, nu au acceptat niciun simbol românesc, în configuraţia stemei judeţului şi a majorităţii localităţilor etnic mixte.
Susţinem întru-totul modul profesionist în care Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, îşi îndeplineşte principala sa prerogativă ca reprezentant al Guvernului în teritoriu şi depozitar al autorităţii de stat, de a asigura respectarea Constituţiei şi legilor ţării, cu atât mai mult, cu cât echidistanţa, obiectivitatea şi disponibilitatea de înţelegere în rezolvarea echilibrată, în deplină armonie a problemelor cetăţenilor judeţului Covasna, de către prefectul Codrin Munteanu sunt recunoscute şi apreciate, inclusiv de către etnicii maghiari.

În acest context, Conducerea FCRCHM face un apel către concetăţenii de etnie maghiară din judeţul Covasna să nu răspundă acestor demersuri politicianiste provocatoare, imorale şi ilegale, care aduc deservicii tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie.

Biroul de presă al FCRCHM

24 Comunicat Forum
Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "COMUNICAT. FCRCHM: Panoul cu inscripţia „Ţinutul Secuiesc” și lansarea manualului ”Istoria secuimii” - GESTURI PROVOCATOARE ale UDMR Covasna! UDMR inflamează artificial și politicianist climatul interetnic!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/comunicat-fcrchm-panoul-cu-inscriptia-tinutul-secuiesc-si-lansarea-manualului-istoria-secuimii-gesturi-provocatoare-ale-udmr-covasna-udmr-inflameaza-artificial/