Congresul Foştilor Deţinuţi Politici din România: ”De unde să ştie tinerii de azi că noi am tăiat stuf iarna cu picioarele în apă şi mâncam şerpi aflaţi în stare de hibernare? Îi mâncam cruzi, de foame”

September 10, 2013 •comunism •Views: 2909

Octav Bjoza (FOTO: adevarul.ro)

Octav Bjoza (FOTO: adevarul.ro)

Miercurea-Ciuc: Congresul Foştilor Deţinuţi Politici din România

”De unde să ştie tinerii de azi că noi am tăiat stuf iarna cu picioarele în apă şi mâncam şerpi aflaţi în stare de hibernare? Îi mâncam cruzi, de foame”

Nemulţumiri: ,,Un an şi jumătate am fost minţiţi de PD-L. Iar acum cam tot atât a trecut de când PSD şi PNL deţin aproape 70% forţă de vot în Parlament şi pentru noi tot nimic”

Lucrările Congresului Foştilor Deţinuţi Politici şi victime ale dictaturii comuniste din România s-au desfăşurat, vineri şi sâmbătă, în municipiul Miercurea-Ciuc, fiind prezenţi aproximativ 200 de delegaţi din ţară. În cadrul Congresului au fost relatate experienţele cutremurătoare prin care au trecut foştii deţinuţi politici şi deportaţi, dar şi obstacolele pe care le întâmpină această categorie de luptători anticomunişti, din partea guvernanţilor şi parlamentarilor, în a obţine daunele morale sub forma unor sume de bani. Totodată, au apreciat iniţiativa prin care se doreşte identificarea torţionarilor şi trimiterea lor în judecată.

Cazul Vişinescu: Fără această lecţie, probabil că lucrurile ar fi rămas în continuare ascunse cu grijă, cu sfinţenie, întrucât făcătorii de legi din această ţară, cât şi cei care ar trebui să le aplice, în mare parte, sunt chiar fiii celor care ne-au trimis la moarte

În contextul cazului Vişinescu, amplu mediatizat, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFPDR), Octav Bjoza, a declarat că îşi doreşte ,,să fie o lecţie de istorie pentru generaţia tânără de azi şi de mâine”. ,,Fără această lecţie, probabil că lucrurile ar fi rămas în continuare ascunse cu grijă, cu sfinţenie, întrucât făcătorii de legi din această ţară, cât şi cei care ar trebui să le aplice, în mare parte, sunt chiar fiii celor care ne-au trimis la moarte sau au acceptat tacit trimiterea noastră la moarte în închisori şi în lagăre de exterminare, prin muncă forţată, prin înfometare, prin bătăi, prin înlănţuire. Nu ar fi ştiut tinerii din ziua de astăzi că noi suntem cei care bătuţi, flămânzi, lipsiţi de minime condiţii de igienă şi asistenţă medicală am făcut peste 50% din volumul lucrărilor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră(varianta primă) şi sunt sute, poate mii de morţi pe stânga şi dreapta Canalului de care nu se ştie nimic, azvârliţi mişeleşte noaptea în gropi comune. De unde să ştie tinerii de azi că noi am tăiat stuf iarna cu picioarele în apă şi mâncam şerpi aflaţi în stare de hibernare. Îi mâncam cruzi, de foame”, a spus Octav Bjoza.

E trist, pentru că cei mai mulţi dintre noi au plecat pe lumea cealaltă, mâhniţi de faptul că umilirea, terfelirea noastră a continuat şi după 1989

Totodată, referitor la acelaşi subiect, preşedintele AFPDR a afirmat că ,,nu îşi face prea multe iluzii”, ,,deoarece suntem ţara ‘nupiştilor’, a neurmăriţilor penal”. ,,Probabil se aşteaptă să moară şi ultimii martori care mai trăim. Mă revoltă, dar la vârstele la care am ajuns noi, care mai trăim acum, revolta nu-şi prea mai are locul. (…) E trist, pentru că cei mai mulţi dintre noi au plecat pe lumea cealaltă, mâhniţi de faptul că umilirea, terfelirea noastră a continuat şi după 1989, deşi ne pusesem mari speranţe, dar ne-am înşelat”, a spus Octav Bjoza.

Am pierdut pentru totdeauna tinereţea, libertatea, sănătatea, agoniseală şi mulţi dintre noi chiar vieţile. În schimb ni s-au aruncat firmituri de la masa bogaţilor în devenire sau deveniţi deja

În cadrul lucrărilor Congresului, preşedintele AFPDR a prezentat paşii întreprinşi şi obstacolele întâmpinate în ceea ce priveşte legile şi proiectele de legi care îi vizează în mod direct pe foştii deţinuţi politici şi deportaţi. ,,Pentru că ne-am dat seama că parlamentarii noştri fiind tineri sau rău-intenţionaţi nu ştiu cine suntem noi şi suntem trataţi ca alte categorii de luptători anticomunişti, care nu au pierdut precum noi în urmă cu 50-60 de ani. Vă rugăm să reţineţi, am pierdut pentru totdeauna tinereţea, libertatea, sănătatea, agoniseală, şi mulţi dintre noi chiar vieţile. În schimb ni s-au aruncat firmituri de la masa bogaţilor în devenire sau deveniţi deja”. Octav Bjoza a declarat că doresc ,,reparaţii morale care ar fi trebuit concretizate în nişte sume de bani”. ,,Şi o lege a fost făcută, a trecut prin Parlamentul României, a fost promulgată de Preşedinţie, s-a pus în aplicare câteva luni. Timp în care şi-au dat seama, ‘vai de mine, ce ne facem, că ăştia sunt mulţi, şi nu o să mai avem noi ce fura dacă le dăm lor’. Şi în sprijinul Guvernului a sărit imediat Curtea Constituţională, care a lovit legea în punctul cel mai tare pentru noi şi a declarat art. 5 din Legea 221/2009 ca neconstituţional, cum că ar fi paralelism cu altă lege de care beneficiem noi din 1990, dar care a fost făcută cu atâta grijă faţă de noi încât să nu aibă mai mult decât un caracter pur social şi viager. Deci noi nu vom lăsa copiilor şi nepoţilor noştri decât lacrimile şi durerea din anii de aşteptare, dacă se mai întoarce tata acasă, dacă se mai întoarce mama acasă, se mai întoarce copilul acasă. În rest, acea lege având caracter viager, o luăm cu noi în mormânt”, şi-a spus nemulţumirea preşedintele AFPDR. Care le-a relatat delegaţilor toate întâlnirile şi audienţele avute în acest scop, cu parlamentari şi miniştri. Arătând faptul că în Guvern există un secretariat de stat pentru problemele revoluţionarilor, care are un aparat de circa 40 de persoane şi care consumă pe lună peste 200 de mii de lei, ,,iar pentru noi nu există nici un leuţ”. ,,Un an şi jumătate am fost minţiţi de PD-L. Iar acum cam tot atât a trecut de când PSD şi PNL deţin aproape 70% forţă de vot în Parlament şi pentru noi tot nimic”, şi-a exprimat dezamăgirea în faţa delegaţilor Octav Bjoza. ,,Limitele minime în ceea ce priveşte despăgubirile morale acceptate de noi sunt 20 de mii de euro pentru un an de detenţie pentru deţinuţi politici aflaţi în viaţă. 10 mii de euro pentru urmaşele acestora, 1 an de detenţie a soţilor. 15 mii de euro pentru un an de deportare pentru cei aflaţi în viaţă. 7.500 de euro pentru urmaşele acestora, pentru fiecare an de deportare al soţilor”, sunt cerinţele acestora.

,,E foarte important ca generaţia tânără să ştie ce s-a întâmplat”

Reprezentantul foştilor deportaţi în Bărăgan a spus în cadrul lucrărilor că lupta lor a fost diferită faţă de a deţinuţilor politici, însă a produs de asemenea suferinţă.
,,Cred că suferinţa produsă atât nouă, cât şi dvs. de către regimul criminal comunist ne uneşte. Lupta a fost diferită, dvs. aţi ales o luptă directă, pentru idealurile dvs. de adevăr, democraţie, libertate. V-aţi sacrificat. Nu au reuşit să vă înfrângă toate chinurile pe care le-aţi suportat în închisori. Deportaţii în Bărăgan au depus o altă rezistenţă faţă de regimul comunist. Prin muncă, prin refuzul de a participa la colectivizarea forţată a agriculturii, ceea ce a făcut să fim consideraţi duşmani ai poporului şi, bineînţeles, ai societăţii ce doreau să o construiască comuniştii. Cred că această suferinţă ne uneşte pe toate victimele comunismului, şi acum avem acea datorie să facem ca acele lucruri să nu se uite. E foarte important ca generaţia tânără să ştie ce s-a întâmplat”.

Preşedintele Asociaţiei 15 noiembrie 1987 Braşov, Mircea Sevaciuc, a povestit despre o acţiune iniţiată de Europa Liberă, la exact un an de la revolta din ’87, în vederea solidarizării cu cei deportaţi. Acţiunea consta în stingerea luminilor în acea zi şi punerea unei lumânări în faţa geamului. Iar în România, doar trei judeţe s-au solidarizat cu deportaţii în urma evenimentelor din Braşov, din 1987. Este vorba de Harghita, Covasna şi Mureş.

XXX

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România numără în prezent 11 mii de membri. Preşedintele acesteia a spus că în ultimii 5 ani au murit 12 mii de foşti deţinuţi. Iar în prezent aproximativ o mie de foşti deţinuţi politici mor la un interval de 3 luni.

În 1990 erau 120 de mii de foşti deţinuţi politici şi deportaţi, iar în prezent mai sunt beneficiari ai Decretului-Lege 118/1990 ce îi vizează 53 de mii de persoane.

 Autor: Şt. PĂTRÎNTAŞ

Sursa: Informația HarghiteiTags: , , , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to Congresul Foştilor Deţinuţi Politici din România: ”De unde să ştie tinerii de azi că noi am tăiat stuf iarna cu picioarele în apă şi mâncam şerpi aflaţi în stare de hibernare? Îi mâncam cruzi, de foame”

 1. Aveti dreptate .Toti trebuie sa semnam petitia si s o trimitem la UE Eu stiu ca UE au trimis bani Romaniei ptr despaguniri.Cite 10000 de euro pe fiecare an deportat.Statul romaina nu a dat nici un ban.CIT VOI TRAI NU VOI UITA ACEA SEARA (NOAPTE) ERA 3 NOAPTEA SI MILITIENI LE A SPUS PARINTILOR CA AVEM 30 DE MINUTE SA LUAM ACTE SI CITEVA SCHIMBURI.Ne au dus la gara si ne au pus in vagoane cu animalele.Dupa 2 zile ne au aruncat pe cimp si ne au spus sa alegem daca ii spunem Grauleni sau Mazareni.Linga Urleasca.Sunt multe de spus.

 2. M. Milea says:

  Domnule Presedinte al AFDPR,
  As dori sa va rog, cu tot respectul ce vi-l port, sa reflectati putin asupra urmasilor de gr.I (copiii)fostilor detinuti politic, care au suferit toata viata in urma condamnarii politice a parintelui.
  Tatal meu a fost condamnat politic si a executat 3 ani in temnitele comuniste. Mama mea a fost data afara din serviciu, ramanand fara niciun mijloc de trai. Sfatuita sa divorteze, mama mea, o persoana de formatie intelectuala, a reusit sa obtina o slujba de femeie de serviciu. Eu, elev, cu greu am reusit sa-mi termin liceul(prin sprijinul unui dascal inimos caruia i-a fost mila de situatia noastra). Dupa liceu, nu mi-a fost primit dosarul pentru inscrierea la facultate si am lucrat 5 ani muncitor necalificat, intr-o intreprindere unde, de fapt eram hamal.
  Niciodata n-am avut niciun drept, intotdeauna mi se spunea ca fiii puscariasilor nu pot accede deat la locuri de munca de un rang inferior.
  Tatal meu a decedat la scurt timp dupa eliberare (s-a imbolnavit in puscarie).
  Dumneavoastra, acuma, ne excludeti din proiectul de lege privind eventualele despagubiri ale fostilor detinuti politici. Eu, cu respect, fac urmatoarea propunere care mi se pare de bun simt:
  DACA FOSTUL DETINUT POLITIC ESTE DECEDAT, AU DREPTUL LA DESPAGUBIRI SOTUL-SOTIA SUPRAVIETUITOARE SI COPIII DACA ERAU NASCUTI IN PERIOADA DE DETENTIE A PARINTELUI.
  In speranta ca o sa fiti receptiv, va multumesc,

 3. lucia says:

  Domnule Presedinte al AFDPR,

  Va scriu cu o mare mahnire in suflet si in acelasi timp cu o revolta surda caci nu stiu cui as putea sa mai scriu despre ticalosiile care se fac si acum in Romania; este vorba despre despagubirile pe care ar fi trebuit sa le primim pe legea 221/2009 care s-a transformat pentru multi intr-o bataie de joc din partea Statului roman si o sursa de suferinta si acum, o barbarie cum nu-i este straina poporului roman de care multi dintre cetatenii sai au dat dovada de-a lungul istoriei, de ce s-ar desminte acum; caci doar nu s-a schimbat mare lucru, a venit doar esalonul 2 la putere al securitatii si al nomenclaturii comuniste.

  Va rog sa faceti tot ce puteti prin asociatia pe care o conduceti de a pune ,,presiune,, cumva pe parlamentari si pe clasa politica de la conducere si nu numai sa dea o noua lege in acest sens.

  Am citit demersurile pe care le faceti, dar cred ca ar fi bine ca fiecare membru al asociatiei inca in viata si in cazul celor care nu mai sunt – urmasii lor, care sunt direct interesati, sa depuna sesizari si petitii la guvern, parlament, ambasadele occidentale, asociatii din tara si strainatate pentru apararea drepturilor omului si la alte personalitati internationale pentru a ne spune suferinta si a ne apara cauza si a cere ajutorul lor; totusi asemenea barbarii (cum poate fi caracterizat ceea ce au facut acum decit ca o complicitate la barbariile regimului totalitar) nu ar trebui sa lase pe nimeni indiferent, ma refer la persoanele care ocupa pozitii politice si de conducere si care se lauda ca sunt apararatori ai drepturilor si libertatilor omului si au ocupat acele functii tocmai datorita acestui fapt – sa apere drepturile si libertatiile oamenilor.

  Eu sunt urmasa de fosti detinuti politici, mama si bunica au decedat inainte de 1989, deci neprimind nici o indemnizatie in baza legii 118/1990, iar sora mea s-a nascut in inchisoare si din cauza batailor din timpul anchetei aduse mamei mele a ramas cu handicap pe viata, nu a putut lucra, nu a putut sa-si intemeieze o familie.

  Noi nu am stiut de aceasta lege de cind s-a dat si cind am aflat ni s-au respins cererile ca nefondate din cauza asa zisei exceptii de neconstitutionalitate a CCR – o ticalosie fara margini cum numai in Romania se poate intimpla ca tara membra UE, de fapt este singura tara a U.E care nu acorda despagubiri pentru daunele morale fostilor detinuti politici.

  Fara scrupule au mutilat legea dupa care s-a trecut la masacrarea dosarelor in Instante si din cite am auzit si la CEDO acelasi tratament, fara nici un respect pentru suferintele noastre.

  Am scris si la avocatul poporului si am primit raspuns ca ei au facut un raport special in care atentionau asupra vidului legislativ ramas dupa decizia CCR dar au constatat ca nu s-a remediat.

  Cum vid legislativ o tara nu poate fi condusa prin vid legislativ si doar suntem o tara europeana si un stat de drept.

  Pentru ei nu mai este vid legislativ, isi dau legi si noaptea se intrunesc pentru interesele lor, numai pentru noi este, e clar ca nu vor de aceea ar trebui obligati cumva prin presiuni asupra lor din partea noastra si a celor din strainatate.

  De constatat am constatat si noi dar ce facem, acesti ticalosi fara scrupule si fara rusine care si-au umflat conturile de nici ei nu mai stiu cu cit si toti nenorocitii care au salarii exorbitatnte din justitie sa faca dreptate si ei isi bat joc? Ce putem face? multi dintre fostii detinuti politici sunt in varsta si bolnavi, obositi de o viata de persecutii, se multumesc unii cu indemnizatiile primite in baza legii 118/1990 dar nu este suficient.

  Dupa cum se stie dictatura totalitara te urmarea si toata familia avea de suferit.

  Fie ca nu au avut acces la studii, fie ca nu au putut ocupa slujbe perioade de timp, vieti distruse si mutilate : urmariti, demoralizati, persecutati ani de zile ei si familia lor, hartuiti si provocati frecvent de un sistem care isi platea calai, in timp ce fostilor detinuti politici si familile lor li s-au luat oportunitatiile unui trai decent si a unei vieti linistite iar unora chiar si viata.

  In cazul meu am crescut cu mama, bunica si sora toate bolnave din cauza persecutiei politice si care s-ar resfrant dureros asupra mea si asupra nivelui de trai bineinteles.

  Nu au putut sa lucreze sa-si faca un rost si sa imi lase si mie o mostenire ci au fost niste,,poveri,, din acest punct de vedere.

  Eu am mai scris la diversi parlamentari europeni romani care iau salarii de mii de euro pe luna si care ar fi trebuit sa ne faca vocea auzita la Bruxelles dar nu am primit nici un raspuns imbucurator cum ca ar putea sa ne ajute.

  Ar fi trebuit sa ceara acea masura care se cheama ,,infrigement,, ridicarea dreptului de vot al Romaniei pentru incalcarea drepturilor si libertatilor omului, caci cum altfel se numeste marsavia pe care au facut-o. Desi cred ca sunt ,,grosi de obraz,, si noi nu suntem o forta, totusi ma intreb unde mai este spiritul de luptator al celor care au fost in stare sa sufere atat de mult si acum este imposibil sa se lase batjocoriti ?

  Toti cei care suntem in drept de a primi despagubiri ar trebui sa trimitem petitii la Consiliul Europei, la avocatul european al drepturilor omului, pe la ambasadele occidentale, la diverse asociatii straine si parlamentari straini sa vada ce se intampla in aceasta tara, cu un calculator pe care multi il au acasa nu este greu.

  Cei care s-au folosit de ticalosii si au lovit inca o data in acesti oameni persecutati si care au suferit deja prea mult nu merita nici un respect international si trebuiesc boicotati pe unde se duc, caci nu sunt oameni, aceasta tara nu merita nici un ajutor, caci ajutoarele nu mai ajung si la noi, si poate asa si-ar revizui atitudinea fata de noi, cind ar stii si ei ce este suferinta.

  Trebuie gasita o modalitate de a reusi in fata acestor ticalosi fara scrupule, caci ticalosii nu stiu decat de teama nu de demnitate si onoare pe care o au doar pentru clica lor de mafioti.

  S-a vazut aceasta de zeci de ani ce sperante sa mai avem de la ei? Sa-i bata Dumnezeu.

  Dar si noi trebuie sa luptam pentru drepturile noastre in primul rind.

  Am auzit ca este o lege in desbatere in parlament si ca s-ar limita cuantumul despagubirilor la 10.000 de euro, macar sa fie pentru fiecare victima, caci in unele familii au fost si mai multi de 3 detinuti politici.

  Ei s-au imbogatit cu sute si chiar milioane de euro si familiile lor si noua deocamdata nu ne-au dat nimic ma refer la familia mea.

  Dumneavoastra poate sunteti invitati la discutii la parlament, va rog sa ne sustineti cauza, nu asteptati sa aiba ei mila si onoare, caci s-a vazut pana acum cum au avut doar pentru ei.

  Anul acesta sunt alegeri este un moment bun de a pune presiune caci sunt interesati, daca acum nu se da acea lege nu stiu ce sanse mai avem mai ales ca invoca criza economica, sa ia de la cei care pana acum au furat aceasta tara, aceasta trebuie sa faca justitia romana nu sa-si bata joc de noi si de suferintele familiei noastre.

  Incercati sa mobilizati si ceilalti membrii ai asociatiei sa trimita cit mai multe sesizari la parlament si unde mai pot, poate asa sa fim luati in considerare cu cit suntem mai multi cu atat mai bine ne facem auzita vocea. Dumnezeu sa ne ajute sa ne dea putere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Congresul Foştilor Deţinuţi Politici din România: ”De unde să ştie tinerii de azi că noi am tăiat stuf iarna cu picioarele în apă şi mâncam şerpi aflaţi în stare de hibernare? Îi mâncam cruzi, de foame""! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/congresul-fostilor-detinuti-politici-din-romania-de-unde-sa-stie-tinerii-de-azi-ca-noi-am-taiat-stuf-iarna-cu-picioarele-in-apa-si-mancam-serpi-aflati-in-stare-de-hibernare-ii-mancam-cruzi/