Consilierii UDMR şi PPMT au votat un steag ce conţine simbolistica universală a islamului

December 22, 2015 •Harghita •Views: 3389

Care simbolistică, conform înţelepciunii lui Borboly Csaba, „reprezintă toate comunităţile care trăiesc în judeţul Harghita”, transmite Informația Harghitei.

de Mihai Groza

Imagistica de pe steagul adoptat vineri de consilierii judeţeni n-are nici o legătură cu simbolurile europene. Luată atât separat, cât (mai ales) în combinaţie, ea este de natură şi origine islamică, reprezentând, în cele mai adânci sensuri, simboluri ale seminţiilor non-europene.

Vezi și HARGHITA. FCRCHM după adoptarea steagului secuiesc ca steag al județului: UDMR are un comportament medieval

Să le luăm pe rând: steaua în 8 colţuri semnifică: Sigiliul Profeţilor (Khatim Sulayam) în islam şi este regăsită sub diferite forme grafice în toate ornamentele islamice, numită în acest caz (ca model estetic) khatam; îi semnifică pe cei 8 nemuritori în tradiţia chineză; steaua din Bethleem (precizăm că acest simbol este considerat de majoritatea istoricilor ca fiind o concesie făcută de biserica primară gândirii astrologice, predominantă în acele timpuri). După J. Chevalier şi A. Gheerbrand, nu e un simbol cu predominanţă creştină, din moment ce a precedat, ca fenomen cosmic, naşterea multor divinităţi anterioare (începând cu Agni, care a fost depus de maica sa fecioară, Maya, întocmai ca Iisus, între vaca mistică şi măgarul purtător de Soma – mierea nemuririi, simbolul beţiei sacre; inclusiv naşterea lui Buddha a fost precedată de un fenomen similar); romii harghiteni au oarecari motive să se bucure, deoarece steaua în opt colţuri are echivalenţă în roata cu 8 spiţe la buddhiştii din India (iar la indienii nord-americani e numită Roata Leacului). Singura semnificaţie europeană ar putea fi cele opt puncte ale Rozei Vânturilor, semn dezavantajos însă, pentru că asociat unei comunităţi ar însemna poporul de nicăieri. Combinaţia semilună-stea în opt colţuri apare, exact în grafia de pe steagul secuiesc, în drapelul Azerbaidjanului.

Semiluna e un semn constant al mitologiilor tuturor timpurilor, cu semnificaţii ce nu pot avea nici o legătură cu steagul secuiesc: simbol feminin, castitate ori naştere, misterul sau inconştientul.

Pentru islam însă – şi aici revenim la simbolurile adoptate de secui – semiluna simbolizează o figură neîmplinită, dar aproape de împlinire. Teologii musulmani spun despre cornul de lună că este în acelaşi timp deschis şi închis, expansiune şi concentrare; linia, chiar în clipa în care s-ar putea închide, se opreşte şi lasă să se vadă o deschidere, pricină din care semiluna este considerată şi un simbol al reînvierii (asta pare a face parte din mistica secretă a steagului secuiesc: lasă deschisă speranţa spre împlinirea revendicărilor de azi, inclusiv cele privind autonomia). Semiluna a devenit simbolul majorităţii popoarelor musulmane, multe avându-l pe drapelele naţionale. Totodată, simbolul a fost folosit, după cruciade, ca semn advers crucii creştine.

Semiluna asociată cu o stea (în 8 sau 5 colţuri) reprezintă în diferite ţări musulmane imaginea Paradisului (apud Clare Gibson), adică a aspiraţiei umane supreme. Ca simbol primar islamist, grupajul semilună-stea înseamnă concentrare, deschidere şi victorie, suveranitate şi divinitate. A devenit cu timpul simbol islamic universal, fiind prezent pe drapelele multor state, inclusiv pe cel al Ligii Statelor Arabe.

Integral pe informatiahr.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Consilierii UDMR şi PPMT au votat un steag ce conţine simbolistica universală a islamului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/consilierii-udmr-si-ppmt-au-votat-un-steag-ce-contine-simbolistica-universala-a-islamului/