Cotidianul Cuvântul Liber: Medicina hungaristă

March 16, 2012 •antiromanism, discriminarea romanilor, extremism maghiar, iredentism, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, Targu Mures, UDMR •Views: 1257

SCRISORI PRIMITE LA REDACTIE. MEDICINA HUNGARISTA

Am primit o scrisoare la redactie din partea unui cititor al ziarului, in care ne relateaza un aspect ce se petrece prin spitalele clinice targumuresene. Se oglindesc, prin cele relatate, “roadele” anilor de studiu in medicina ale etnicilor maghiari, cat si efectul juramantului lui Hypocrates, depus de ei, la absolvirea unei facultati de medicina. O reproducem in cele ce urmeaza: “Ma numesc M.P. din Targu-Mures. Am fost student al Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, absolvent al promotiei anului 1980. In timpul studentiei, mi se parea firesc sa existe la UMF Targu-Mures si o sectie cu predare in limba maghiara. Pentru lucrari practice, si studentii de la sectia cu limba de predare maghiara erau impartiti in grupe, cu noi impreuna. In relatiile cu bolnavii, pentru consultatii si tratamente, dupa cum este normal, ca mijloc de comunicare se folosea limba romana. Pe fruntea lor nu le este inscrisa nationalitatea, dar inca nu e tarziu sa se procedeze la «corectia cuvenita»”.

Am fost internat la Clinica de Cardiologie a Spitalului Judetean – Mures, de la data de 28 februarie pana la 2 martie 2012. Am fost pus intr-o situatie jenanta si penibila in acelasi timp, de catre medicul rezident, el fiind insotit de un student. A incercat sa ma oblige sa vorbesc limba maghiara, pe care, de altfel o stapanesc perfect, in cadrul consultatiei de specialitate, sugerandu-mi-se ca ar fi in avantajul meu. In perioada internarii mele am observat ca medicii unguri preferau pacientii de aceeasi vorbire, ii cocoloseau cu toata voluptatea, purtand convorbirea in cadrul consultatiilor, evident, in limba maghiara, spre uimirea si resemnarea colegilor medici si studenti romani, care, drept consecinta, se indepartau, neintelegand nimic. Am remarcat ca grupele de studenti sunt alcatuite tot ca pe vremea studentiei mele, adica, mixte. Mi s-a parut frustrant pentru studentii romani, ca ei sa nu inteleaga textul consultatiei, medic de salon _ pacient, care se desfasura in ungureste. Aceeasi stare domina si pacientii din salon, in numar de sase, care se intrebau: «Ce tot vorbesc astia?». Mi se pare cel putin de prost-gust insistenta conationalilor nostri etnici maghiari de a aseza, mai presus de toate, utilizarea limbii maghiare, in conditiile in care, problemele prioritare ale bolnavului internat sunt cu totul altele.

In perioada internarii mele in clinica, am simtit pe propria mea piele ca, daca esti vorbitor de limba maghiara, ai parte de un statut privilegiat si ti se acorda toata atentia. Este regretabil de tot ce se intampla”. In acelasi context se incadreaza si o alta relatare primita de noi de la o doamna, care, tot de data recenta, s-a dus pentru o consultatie la Policlinica. Asteptand in hol sa intre la medic, a intrat in vorba cu un pacient care isi astepta si el randul pentru consultatie. Acesta a relatat doamnei ca, pentru aceeasi problema, a mai fost si in ziua precedenta. S-a nimerit sa fie de serviciu un medic etnic maghiar. Intra la consultatie, iar medicul i se adreseaza in limba maghiara, incurajat fiind si de faptul ca, pacientul are nume unguresc. Se scuza fata de medic, in limba romana, ca nu cunoaste suficient limba maghiara si prefera sa comunice in limba romana. Se mai intampla si asemenea cazuri in familiile mixte, scapate de sub controlul si tutela bisericilor etnicilor maghiari. Medicul, foarte nemultumit, ii spune pacientului sa mearga acasa, sa-si invete “limba materna” si cand va fi apt de comunicare sa se intoarca la consultatie. Iata, din relatare avem si exemplul ca unui pacient i se refuza consultatia medicala, daca nu este apt de comunicare in limba maghiara. Din cele doua, sa retinem faptul ca medicii etnici maghiari si restul cadrelor medico-sanitare de aceeasi etnie sunt plasati in sectorul sanitar de activitate, cu prioritate, pentru a duce la indeplinire politica nationalista hungarista, de impunere fortata a limbii maghiare in comunicare. In subsidiar, avand diploma de medic, o fac si pe medicii, in principal, si in viitorul apropiat, exclusiv fata de conationali. Sunt deja suficiente argumente cum ca tendinta este de separare a bolnavilor pe criterii etnice. Asta, pentru a intelege clar problemele separatiste cu care se confrunta UMF Targu-Mures. La randul lor, si bolnavii isi aleg medicul in functie de etnie. In aceasta furtuna etnica de olita, nu le dorim altceva, celor care au facut jocul extremismului maghiar, decat sa ajunga pe mana lor, fiindca o experienta traita pe propria piele este de neinlocuit. Toate acestea se intampla cu sprijinul statului roman, pe cheltuiala si spinarea poporului roman!

VIOREL CONTIU

Sursa: Cuvântul Liber


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Cotidianul Cuvântul Liber: Medicina hungaristă"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/cotidianul-cuvantul-liber-medicina-hungarista/