
Românizarea capitalei secuieşti
Oraşul Târgu Mureş şi-a pierdut treptat rangul de capitală a Pământului Secuiesc, iar caracterul de oraş maghiar suferă prejudicii din ce în ce mai mari. Dorin Florea, primarul social-liberal, îşi permite mai nou din ce în ce mai multe măsuri antimaghiare. Românizarea oraşului, considerat centrul Pământului Secuiesc, a fost înfăptuită pe deplin după schimbarea regimului. La alegerile locale de anul trecut a câştigat tot Dorin Florea.
Primarul român s-a străduit până acum să nu îşi arate colţii şi nu a deraiat pe linia vizibil moartă a regionalizării, în speranţa că va putea obţine titlul de preşedinte de regiune. A susţinut vizibil păstrarea unităţii Pământului Secuiesc. In momentul de faţă îi instigă pe locuitorii mureşeni unii împotriva altora. O problemă o constituie faptul că nu este dispus să observe că în interesul unei convieţuiri armonioase, ar trebui să facă anumite gesturi nu numai minoritatea, ci şi majoritatea. De exemplu să nu umple oraşul cu statui ale unor personalităţi române de rangul al doilea, să nu desfiinţeze denumirile maghiare de străzi, să nu instige la ură în şcolile mixte şi să nu lupte cu atâta înverşunare ca un oraş – în momentul de faţă locuit în procent de 50% de maghiari – să devină românesc. Să îşi îndrepte atenţia către Cluj-Napoca, către zilele maghiare care se desfăşoară în centul oraşului.
Diluarea forţată a blocurilor etnice continuă – în pofida interdicţiilor internaţionale – în România în mod consecvent, dar sperăm că nu şi într-un mod imposibil de stopat.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6972 din 21.08.2013 (Traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell