Cotidianul.ro: Mafia zonelor protejate, blocată în Defileul Mureșului

July 3, 2017 •justitie •Views: 2715

Zilele trecute instanța de judecată a desființat două acte prin care fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely făcea cadou Ocolului Silvic de Regim Gheorgheni SA nici mai mult, nici mai puțin, decât 136.000 de hectare. Cel care primise această mană cerească a încasat fonduri europene în numele adevăraților proprietari. Afacerea este cercetată de procurori, transmite cotidianul.ro.

Vezi și JUSTIȚIE. Decizie ISTORICĂ în dosarul Nadăș: falșii moștenitori au pierdut DEFINITIV

După ani de zile, timp în care locuitorii comunelor Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița și Deda din județul Mureș au fost supuși unor abuzuri din partea unei societăți comerciale, instanța, în sfârșit, a desființat actele emise de fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely.

Cotidianul a publicat numeroase articole sub genericul „Transilvania furată“, prin care a arătat cum “Caracatiţa verde îşi extinde tentaculele în centrul României“. Documentele au prezentat anomaliile înfiinţării Parcului Natural Defileul Mureşului Superior şi darea în administrare, prin ,,licitaţie“, unei societăţi comerciale private din Gheorgheni, judeţul Harghita, respectiv Societatea Comercială Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, condusă de Dr. Ing. Melles Előd. Povestea începe în anul 2010, mai precis în data de 20 ianuarie, când Borbely Laszlo, ministrul Mediului și Pădurilor la acea vreme, a emis un Ordin al ministrului, nr.55/20.01.2010, prin care Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu necesită structuri proprii de administrare. Cu alte cuvinte, situl de interes european, care până la acea dată nu avea structuri de administrare reglementate prin legislația românească, va avea un administrator. Prin această șmecherie, Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, cu suprafață de 9.156 de hectare, în perimetrul căruia sunt incluse casele, curțile oamenilor, bisericile, școlile, primăriile, fânețele, pășunile, cimitirele și pădurile particulare din comunele Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, parc ce face parte din Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, și-a deschis porțile spre o administrare străină de județul Mureș. Practic, acest Ordin, făcut cu dedicație specială, reglementa faptul că cine va lua în administrare Parcul natural Defileul Mureșului Superior va atrage automat în administrare Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, sit desemnat tot printr-un Ordin de ministru, în noiembrie 2007, OM nr. 1964, semnat de ministrul Mediului Attila Korodi, modificat prin OM NR. 2387/2011, semnat de ministrul Laszlo Borbely, sit care a avut la bază o documentație științifică de propunere de înființare, întocmită de către același dr. ing. Abran Peter de la APM Mureș. Practic, s-au acaparat 136.000 de hectare, în mare parte suprafață împădurită, din masivele Călimani și Gurghiu.

Integral pe cotidianul.ro

FOTO: facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Cotidianul.ro: Mafia zonelor protejate, blocată în Defileul Mureșului

  1. Trist ca inca avem asemenea situatii si nu stim sa apreciem valorile tarii noastre.

  2. Oooo Dle. Tanasa, pai sa scrieti cate ceva si despre Muntii Tarcu, zona desemnata ca fiind parte din Natura 2000 – acelasi tip de zona protejata care a necesitat un administrator. Am avut si noi un administrator, dar era infiintat la Arad…iar indivizii de pe la Timisoara. N-au facut nimic in zona decat sa blocheze orice initiativa de dezvoltare. Culmea e ca aceste zone cica sunt Situri de Interes Comunitar (SCI) si cica de asta trebuiesc protejate, dar comunitatea nu a avut si nici nu are nici un beneficiu. Ba din contra chiar, e mai rau. Venisera in curtile noastre sa ne zica ca pana la jumatatea ei am voie sa imi pasc oile, ca mai incolo e zona protejata. Mai tarziu am aflat si cine erau acei administratori: o asociatie numita Asociatia Altitudine, condusa de un domn Alin Ciprian Ciula, a carui cumnata (sora sotiei) este logodita cu Dl. Csibi Magor e la WWF. Da, acei teroristi de mediu care, sub stindardul protectiei mediului, distrug natiunea si comunitatile. Si, pe langa cazul descris de Dvs., geme ministerul mediului de plangeri impotriva lor de peste tot din tara romaneasca.
    Pentru documentare suplimentara va stam la dispozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Cotidianul.ro: Mafia zonelor protejate, blocată în Defileul Mureșului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/cotidianul-ro-mafia-zonelor-protejate-blocata-in-defileul-muresului/