Cotidianul Szekely Hirmondo despre IPS Ioan Selejan: ”….episcopului ortodox cu barbă sură, care este întruchiparea intenţiilor politice româneşti de colonizare şi asimilare totală a Pământului Secuiesc”

September 10, 2013 •sovinism maghiar •Views: 1242

Marinarul a devenit mai dur

IPS Ioan Selejan

IPS Ioan Selejan

Traian Băsescu a uitat că fără maghiarimea transilvană nu ar fi câştigat niciodată al doilea mandat de preşedinte şi că după suspendările sale, tot noi l-am scos la mal, iar el a putut astfel să se mute înapoi la palatul Cotroceni pentru a-şi continua mandatul destul de contradictoriu de preşedinte. Nimeni nu s-ar fi aşteptat la contraservicii spectaculoase în schimbul ajutorului care i-a fost oferit, însă maghiarimea nu s-ar fi aşteptat ca în toiul circului româno-ungar, Băsescu să se posteze în fruntea naţionalismului românesc şi să lanseze ameninţări.

Si a făcut toate acestea tocmai în judeţul Harghita, de partea episcopului ortodox cu barbă sură, care este întruchiparea intenţiilor politice româneşti de colonizare şi asimilare totală a Pământului Secuiesc. Împreună cu episcopia lui, cu bisericile cu cupole sub formă de ceapă, cu bisericuţele şi cu mănăstirile ortodoxe cu tot, care răsar precum ciupercile după ploaie, chiar dacă este secetă aridă. Băsescu confundă Miercurea Ciuc şi Izvorul Mureşului cu oraşul Călăraşi sau poate cu Constanţa, însă indiferent la ce demonstraţii de forţă s-ar recurge, noi tot aici locuim. Si aici vom locui şi munci şi de acum înainte.

Declaraţiile lui Băsescu sunt extrem de dure sub două aspecte. Primul ar fi acela că România va avea rolul de leadership în punerea la punct a extremiştilor de la Budapesta. Nu ştim despre ce extremişti vorbeşte şi nici cum îşi imaginează el punerea la punct. Este o afirmaţie mult mai dură decât declaraţiile făcute la Borzont de preşedintele Jobbik, Vona Gabor, pentru că vorbele acestuia au fost denaturate. Mult mai gravă este declaraţia în care Băsescu susţine că Tokes Laszlo nu merită cetăţenia română pentru că îi cere Ungariei să-şi asume protectoratul asupra maghiarilor transilvani. Nu văd ce este revoltător în această problemă, pentru că România de mult dădăceşte un stat azi încă independent, Moldova. Este cu totul altceva că fraţii de dincolo de Prut nu prea vor să se alipească României.

Ştiu bine că prin declaraţiile sale antimaghiare dure, Băsescu vrea doar să corespundă anumitor aşteptări, însă nu înţeleg de ce se discreditează pe măsură ce se apropie de sfârşitul celui de-al doilea mandat.

Sursa: cotidianul Szekely Hirmondo, nr. 155 din 16.08.2013, autor Magyari Lajos (Traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Cotidianul Szekely Hirmondo despre IPS Ioan Selejan: ”....episcopului ortodox cu barbă sură, care este întruchiparea intenţiilor politice româneşti de colonizare şi asimilare totală a Pământului Secuiesc” "! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/cotidianul-szekely-hirmondo-despre-ips-ioan-selejan-episcopului-ortodox-cu-barba-sura-care-este-intruchiparea-intentiilor-politice-romanesti-de-colonizare-si-asimilare-totala-a-pamantul/