COVASNA. Apel la normalizarea conviețuirii interetnice adresat liderilor comunității maghiare, de Ziua Națională

December 1, 2014 •Ziua Nationala •Views: 1539

drapel romania

Centrul European de Studii Covasna-Harghita 

Comunicat 

În data de 27 noiembrie a.c, în organizarea  Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi a Instituţiei Prefectului Judeţului Covasna, la Sf. Gheorghe a avut  loc simpozionul cu tema  Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi problema minorităţilor naţionale. La manifestare au participat istorici şi cercetători din Bucureşti, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Topliţa şi Sf. Gheorghe.  Din comunicările prezentate şi dezbaterile care au avut loc pe tema  simpozionului  s-au desprins următoarele concluzii:

 – Adunarea Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918 şi Rezoluţia adoptată cu acest prilej au fost rezultatul voinţei unanime a românilor din  fosta Monarhie Austro-Ungară şi au avut o importanţă decisivă pentru viitorul întregii naţiuni române.

 – Acest act istoric al Marii Uniri a fost recunoscut pe plan internaţional prin sistemul tratatelor de  pace încheiate  după Primul Război Mondial, iar pe plan intern a fost recunoscut de minorităţile naţionale (saşi, evrei, o parte  a populaţiei secuieşti), cu  excepţia reprezentaţilor minorităţii maghiare.

 – Deşi statul maghiar şi reprezentanţii minorităţii maghiare din România nu au recunoscut de facto Marea Unire şi au boicotat toată administraţia din teritoriile unite cu Ţara Mamă, totuşi, liderii de astăzi ai comunităţii maghiare lansează, în spaţiul public, afirmaţia că statul român nu a respectat  Rezoluţia de la Alba Iulia, partea privitoare la minorităţi.

 – Rezoluţia de la Alba Iulia a fost o declarţiei de principii, ale cărei prevederi se regăsesc în Tratatul internaţional privind minorităţile, din 9 decembrie 1919, în baza căruia a fost elaborată legislaţia naţională privind drepturile şi îndatoririle cetăţenilor români indiferent de apartenenţa etnică. În acest mod s-a respectat spiritul generos al prevederilor Rezoluţiei de la Alba Iulia şi nu litera acestui document  redactat în terminologia epocii.

 – Liderii  politici români, cu aport însemnat la  realizarea şi consolidarea Marii Uniri şi a democraţiei româneşti, în declaraţiile lor  politice, din toată perioada interbelică, nu au  utilizat şi acceptat  conceptul de autonomie pe criterii etnice.

 – Revendicările actuale ale liderilor politici şi civici maghiari în legătură cu respectarea prederilor Rezoluţiei de la Alba Iulia, sunt în dezacord cu realitatea istorică internaţională şi naţională din acea perioadă.

 – În comparaţie cu ceea ce statul ungar a oferit minorităţii româneşti rămase în Ungaria, România a fost cea mai generoasă în privinţa acordării şi respectării drepturilor minorităţilor, dintre toate statele succesoare monarhiei Austro-Ungare şi chiar dintre toate statele Europei.

 – Din comunicările prezentate a rezultat şi necesitatea  abordării corecte a problematicii puse în dezbatere, în lumina adevărului istoric, aceasta fiind soluţia optimă şi onestă pentru raportarea noastră la trecut şi a unei convieţuiri armonioase, în consens cu normele şi practica europeană

        Participanţii la simpozion au ajuns  la concluzia că 1 Decembrie trebuie să rămână în continuare Ziua Naţională a României, această dată  marcând  şi simbolizând cel mai important moment al istoriei naţionale. În perspectiva Centenarului Marii Uniri, cercetătorii, istoricii, oameni de cultură şi de artă trebuie să se implice în pregătirea marelui eveniment, prin elaborarea de studii şi lucrări care să reflecte importanţa actului de la 1 Decembrie 1918 pentru toţi cetăţenii României.

Sf. Gheorghe, 28 noiembrie 2014

Biroul de presă al CESCH

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "COVASNA. Apel la normalizarea conviețuirii interetnice adresat liderilor comunității maghiare, de Ziua Națională"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/covasna-apel-la-normalizarea-convietuirii-interetnice-adresat-liderilor-comunitatii-maghiare-de-ziua-nationala/