Covasna, Harghita și Mureș, acord cu Tirolul de Sud, model pentru obţinerea autonomiei teritoriale

February 22, 2019 •UDMR •Views: 869

Reprezentanţii Consiliilor Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş şi ai Tirolului de Sud au semnat joi, la Sfântu Gheorghe, o declaraţie de intenţie în vederea elaborării unui acord de cooperare între regiuni, transmite Radio Mureș.

Vezi și SECESIONIST. Kelemen Hunor: Trebuie să aducem Catalonia în Ardeal

Potrivit Radio Mureș, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor a declarat că Tirolul de Sud reprezintă un model de urmat în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, gestionarea relaţiilor interetnice şi obţinerea autonomiei teritoriale.

Acesta a menţionat, printre altele, că „Ţinutul secuiesc”, respectiv judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş, locuite majoritar de maghiari, au multe lucruri asemănătoare Tirolului de Sud, atât din punctul de vedere al peisajului, cât şi al istoriei, iar cooperarea va consta în schimburi de experienţă pe linie de turism, agroturism, sisteme cooperatiste, crearea unui brand local şi regional, educaţie şi descentralizare.

Nota mea: mascată sub forma unui acord de cooperare, acțiunea de ieri a celor trei lideri UDMR reprezintă în fapt un nou demers în favoarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc. Obiectivul liderilor UDMR care au semnat acest acord nu este nici pe departe prosperitatea economică a zonei și creșterea calității vieții locuitorilor din zonă, indiferent de etnie. Dacă era așa, semnau un acord cu alte zone mult mai prospere din UE sau din lume. Modelul Tirolului de Sud este benefic pentru că alimentează dorința de secesiune a liderilor UDMR și servește intereselor Ungariei în zonă. De remarcat lipsa de reacție a liderilor politici locali, în frunte cu liderii PSD din cele trei județe, care asistă complice la aceste acțiuni ostile României care fac jocurile Ungariei și Rusiei.

FOTO: Facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to Covasna, Harghita și Mureș, acord cu Tirolul de Sud, model pentru obţinerea autonomiei teritoriale

 1. Badea Cîrțan jr. says:

  Domnule Dan Tanasa,

  Nu va mai mirati de lipsa de reactie a liderilor politici locali. Sint atit de prosti si de dezinteresati incit, de multe ori, ai impresia ca nici ei nu stiu ce cauta in viata lor. Dar au pretentia sa se amestece si sa decida asupra vietii celorlalti. Pentru ca, nu-i asa, si simplul fapt de a nu te implica in aceasta problema atunci cind trebuie sa te implici cu foarte mare seriozitate, ne afecteaza pe noi, toti romanii, care trebuie sa asistam zi de zi la faradelegile acestor nemernici care cauta prin orice mijloc sa sfideze rabdarea noastra.

  Cu respect,
  Badea Cîrțan jr.

 2. Constantin says:

  Se uita o chestie: Constitutia ROMANIEI, spre deosebire de cea a Italiei, interzice separatismul teritorial.
  Deci hai cu caii in Tirol si ramaneti pe acolo daca nu va place la noi.

 3. Barna says:

  “Nota mea: mascată sub forma unui acord de cooperare, acțiunea de ieri a celor trei lideri UDMR reprezintă în fapt un nou demers în favoarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc. Obiectivul liderilor UDMR care au semnat acest acord nu este nici pe departe prosperitatea economică a zonei și creșterea calității vieții locuitorilor din zonă, indiferent de etnie. Dacă era așa, semnau un acord cu alte zone mult mai prospere din UE sau din lume. Modelul Tirolului de Sud este benefic pentru că alimentează dorința de secesiune a liderilor UDMR și servește intereselor Ungariei în zonă. De remarcat lipsa de reacție a liderilor politici locali, în frunte cu liderii PSD din cele trei județe, care asistă complice la aceste acțiuni ostile României care fac jocurile Ungariei și Rusiei.”

  Ai fost vreodata acolo? Süd-Tirol este cel mai bogat regiune al Italiei. Eu am scris licenta mea despre Süd-Tirol si diferite regiuni autonome in UE. Am citit multe carti, sute de studii despre asta. Nota mea este ca intotdeauna dupa obtinerea autonomiei in orice forma regiunile mentionate au transformat din cel mai saraci regiuni la cel mai bogate regiuni in ficare tara: Catalonia, Tara Bascilor, Süd-Tirol, Åland, Valle D’Aosta, Deutschsprachige Gemeinschaft Belgiens (DGB din Belgia), Uk (Scotland) doar cateva din UE si etc peste toate lume. Asa vad ca habar nu ai despre autonomie vorbind academind, stiintific.

  • Dan Tanasa says:

   Felicitări. Am publicat și eu o carte despre ce înseamnă toleranța maghiară în județele Covasna și Harghita cu zeci de decizii CNCD care stabilesc faptul că în cele două județe românii, nu maghiarii, sunt epurați etnic. În rest, ai tot dreptul să acționezi împotriva statului român.

   • Barna says:

    Cu tot respect, dar niciodata nu am actionat impotriva statului roman + sub niciun caz ce am zis eu nu inseamna actiuni impotriva statului roman. Nu inteleg de unde ati tras conculzia asta..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Covasna, Harghita și Mureș, acord cu Tirolul de Sud, model pentru obţinerea autonomiei teritoriale"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/covasna-harghita-si-mures-acord-cu-tirolul-de-sud-model-pentru-obtinerea-autonomiei-teritoriale/