CTP: La ce foloseşte maghiarizarea cancerului si apendicitei

March 14, 2012 •extremism maghiar, separatism etnic, sovinism maghiar, Targu Mures, UDMR •Views: 1360

Ceea ce mi se pare enervant in discuţia despre medicina predată în limba maghiară la UMF Târgu Mureş este pretenţia vorbitorilor, fie Guvern, fie UDMR, că ar fi vorba de educaţie, de şcoală, în toată această poveste politică ordinară. Înfiinţarea liniei maghiare n-are nicio tangenţă cu învăţământul medical, în relaţie cu care ar fi cât se poate de ilogică: la ce folosesc termenii medicali în maghiară? La comunicarea exclusivă cu pacienţi şi medici unguri. Deci, la crearea în România a unui circuit etnic închis în materie de sănătate şi boală, viaţă şi moarte. Şi asta pe banii statului român.

     Zisa maghiarizare a cancerului şi apendicitei vizează alimentarea unui exclusivism arogant printre etnicii maghiari din România. Orice segment din viaţa socială în care accesul „valahilor” poate fi interzis, măcar prin bariera limbii, reprezintă un substitut al graniţelor teritoriale la care visează extremiştii maghiari,  un apel la amintirea dominaţiei limbii maghiare în Austro-Ungaria transleithană, când  fără să ştii ungureşte nu aveai şanse în administraţie, justiţie sau educaţie, fie că erai român, fie că erai slovac, sloven, ucrainean, sârb sau evreu.
De ce face asta acum UDMR nu mă interesează. Dar pedeleului e bine să i se spună ce îşi asumă satisfăcând, ca să rămână la putere,  cererea şantajistă a tovarăşilor de guvern: o nouă umilire a românilor în propria lor ţară.
Un  mizilic, e-adevărat, pe lângă umilinţele de care se plânge dl Băsescu.

Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

Integral pe Gândul


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to CTP: La ce foloseşte maghiarizarea cancerului si apendicitei

  1. mihaikon says:

    tinere secui nu uita colonizarea unui teritoriu deja locuit voi o faceti…dar puteti oricand sa va intoarceti la corturi ..copii ai “vanturilor”

  2. Secui says:

    Domnu Popescu! Nu uita, ca UMF Targu Mures candva era o facultate maghiara. Nu e vina maghiarilor colonizarea teritoriului respectiv cu ciobani din Vlahia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "CTP: La ce foloseşte maghiarizarea cancerului si apendicitei"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ctp-la-ce-foloseste-maghiarizarea-cancerului-si-apendicitei/