Culmea prostiei la CNCD

August 14, 2013 • Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării • Views: 1058

Csaba Ferenc Asztalos, președintele CNCD

Csaba Ferenc Asztalos, președintele CNCD

de Mihai Groza

Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE), condus de prof. univ. dr. Radu Baltasiu, a alcătuit, la comanda Parlamentului, un studiu privind slăbirea comunităţii româneşti din Harghita şi Covasna. La CESPE ,,lucra”, vine vorba, un cetăţean pe nume Cristian Gojinescu, dat afară deoarece nu trecea pe la serviciu cu lunile. Drept răzbunare, tăietorul de frunză la câini a reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD) studiul sociologic elaborat de propria-i instituţie.

Vigilent peste măsură, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a luat în colimator fraza ,,Familiile mixte în care femeile maghiare nasc copii români primesc o atenţie specială!”, considerând-o discriminatorie. Ca atare, Institutul CESPE este sancţionat cu avertisment pentru că studiul în cauză face ,,referiri discriminatorii la minoritatea maghiară” şi conţine afirmaţii şi o terminologie discriminatorie pe criterii etnice.

De fapt, fraza respectivă i-o propusese tocmai reclamantul, marele om de ştiinţă Gojinescu. Dar nici reclamantul, nici Asztalos n-au observat că fraza incriminată era un citat dintr-un studiu al sociologilor maghiari Csata Istvan şi Kiss Tamas!

Un elementar simţ al dreptăţii ne-ar spune că deşteptul de Asztalos ar trebui să dezincrimineze Academia şi să-i pedepsească pe autorii maghiari, întrucât fraza le aparţine. Sau, dacă au scris-o ungurii, a primit deîndată girul competenţei profesionale şi a corectitudinii politice?

Sursa: Informația HarghiteiTags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend