Cum devine un român cetăţean ungur?

October 16, 2013 •Ungaria •Views: 2226

ungaria

FOTO: capital.ro

de  Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Noua generaţie de cetăţeni maghiari e născută şi crescută în România. În scop electoral, ţara vecină îşi creşte artificial numărul cetăţenilor, printr-o procedură simplificată de acordare a cetăţeniei maghiare. Şi, pentru a obţine o serie de facilităţi, gen intrarea în Anglia şi SUA fără viză, urmaşii Dacilor liberi îşi vând identitatea. GAZETA de Maramureş a reuşit să intervieveze, sub protecţia anonimatului, un „proaspăt cetăţean ungur” cu actele în regulă, deşi, la origine e român get-beget.

Peste 8500 de maramureşeni au solicitat cetăţenia maghiară! Noua generaţie de „cetăţeni maghiari” fabricaţi peste noapte „bate” deja spre numărul total al etnicilor unguri din 1930 din Maramureş. Numai că, „noii unguri” de astăzi, de cele mai multe ori sunt români get-beget. Motivul?

Ungaria are nevoie de etnici, în scopuri politice, iar noua legislaţie privind acordarea cetăţeniei maghiare este extrem de permisivă. Pentru a obţine cetăţenia maghiară, persoana care solicită acest lucru trebuie să îndeplinească minimum 3 condiţii.

Prima condiţie este să vorbească limba maghiară, a doua este să aibă pe cineva pe arborele genealogic care a fost cetăţean maghiar în perioada maghiară şi să nu aibă antecedente penale. Condiţia legată de limbă e uşor de îndeplinit, pentru că oricine poate memora un jurământ, a doua, pentru românii din Ardeal, de asemenea, pentru că în timpul ocupaţiei maghiare numele româneşti au fost maghiarizate. Şi astfel, cu cele trei condiţii şi câţiva leuţi, practic orice solicitant obţine cetăţenia. Numărul celor respinşi este extrem de mic, undeva sub 1%, şi chiar şi în astfel de cazuri, cel respins poate depune, ulterior, din nou, cerere. Iar cetăţenia maghiară înseamnă, practic, “paşaportul” pentru piaţa muncii din ţări ca şi Anglia sau SUA, unde românii au nevoie de viză. Ungurii, nu.

GAZETA de Maramureş a reuşit să realizeze un interviu cu o persoană care a obţinut recent cetăţenia maghiară şi care explică, sub protecţia anonimatului cât de greu, sau mai bine zis de uşor, a fost.

Reporter: Cât de greu se obţine cetăţenia?

Cetăţenia maghiară se obţine relativ uşor, atâta timp cât cunoşti limba maghiară, măcar cât să înţelegi întrebările adresate de reprezentanţii autorităţilor maghiare.

Rep.: Din datele tale, sunt persoane cărora le-a fost respinsă cererea?

Eu am auzit că da, se cam resping dosarele depuse la Consulatul Maghiar din Cluj. Dintre dosarele depuse în Ungaria, respectiv în Nyiregyhaza, nu prea am auzit să se respingă, decât în cazul în care persoana chiar nu ştie ungureşte deloc. Cel puţin respingerea se poate face în momentul în care depui dosarul şi porţi un dialog cu reprezentanţii maghiari. Acolo se verifică dacă ştii sau nu limba.

Rep. Care sunt etapele de acordare a cetăţeniei?

1. Etape:

a) Te prezinţi la Teleki Magyar Haz, sau în Cluj, la Consulatul Maghiar, pentru a te informa de ce documente ai nevoie.

b) Îţi întocmeşti dosarul: certificat de naştere al bunicilor/părinţilor născuţi în perioada regimului maghiar, certificatul de naştere al persoanei care solicită cetăţenia, certificatul de căsătorie dacă este cazul, copie C.I., un CV redactat în limba maghiară. Nu pot depune dosarele decât persoanele în al căror arbore genealogic există persoane născute în acea perioadă şi cunosc măcar puţin limba maghiară.

c) Dosarul se depune la Teleki Haz, unde sunt traduse toate documentele şi legalizate – taxa, în jur de 70 RON.

d) Se depune dosarul personal în Ungaria, sau la consulatul din Cluj. Pentru cei din Baia Mare, cei de la Teleki organizează deplasarea organizat, cu microbus din Baia Mare-Nyiregyhaza – taxa 60 RON (dus-întors).

e) În Ungaria are loc un dialog între reprezentanţii maghiari şi persoana care solicită cetăţenia, se verifică dacă persoana ştie limba, ştie să scrie, este pus să completeze nişte formulare.

f) Se aşteaptă prin e-mail răspuns privind obţinerea cetăţeniei şi data când este chemată persoana să depună jurământul

g) Se organizează deplasarea pentru depunerea jurământului.

Rep.: Cât costă?

60 RON traducerea şi legalizarea documentelor de către cei de la Teleki Magyar Haz + 120 RON drumurile în Ungaria

Rep.: Ce beneficii ai? Tu pentru ce ai vrut să obţii cetăţenia?

Ai toate drepturile, exact ca şi cetăţenii maghiari: reduceri pentru pensionari pentru mijloacele de transport, facilităţi bune în domeniul medical (analize medicale gratuite, consultaţii gratuite, intervenţii chirurgicale la preţuri mai mici etc.), facilităţi în domeniul educaţiei – masterat, doctorat, reduceri considerabile în domeniul turismului, facilitarea locurilor de muncă. Eu personal mi-am depus în primul rând pentru domeniul medical, nu se ştie niciodată, şi e la doar 3 ore de noi Nyiregyhaza de exemplu. Mulţi solicită cetăţenia maghiară şi pentru că nu mai au nevoie ulterior de viza pentru Anglia, SUA.

Rep.: Ti se schimbă numele după obţinerea cetăţeniei?

Dacă doreşti, da. Te întreabă acest aspect la depunerea dosarului.

Rep.: Cât durează totul?

De la depunerea dosarului, până la depunerea jurământului, 5-6 luni. Depunerea jurământului, 10 minute, plus anterior depunerii jurământului am stat 2 ore pentru semnarea unor hârtii din dosar.

Rep.: În ce măsură trebuie să cunoşti limba maghiară?

Aici e interesant. În mod normal ar trebui să poţi purta un dialog în limba maghiară, însă am văzut cazuri la depunerea jurământului, când soţia, sau copiii nu ştiau să răspundă la întrebarea cum te cheamă? sau ce culoare are haina de pe tine. Depinde unde depui dosarul. Am auzit cazuri când cei din Ungaria merg prin sate, adună dosarele şi nu se mai ţine cont de nivelul de cunoaştere al limbii. E puţin jignitor, atâta timp cât în alte state UE dai examen din istoria, geografia ţării respective, iar aici nici măcar limba nu o vorbeşti.

Rep.: Din experienţa ta, crezi că ar putea obţine cetăţenia maghiară şi un român care nu ştie limba?

Da, depinde de noroc. Eu am o colegă al cărei soţ nu ştie o boabă maghiară, ea ştie. Acum aşteaptă răspuns de la Cluj, dacă i-a fost acceptat dosarul. Ideea e că măcar o persoană din familie să vorbească limba, că depunerea dosarelor şi jurământul se fac împreună cu familia, deci te ajută soţul, tata….etc.

Rep.: Ce tip de persoane solicită cetăţenia? De unde erau? Şi din alte ţări, gen Ucraina?

România şi Ucraina, aflaţi aproape de graniţa cu Ungaria. Eu, vineri, când am fost, au depus jurământul în jur de 600 de persoane.

Rep.: Care e atitudinea oficialilor de la consulat faţă de cei care solicită cetăţenia?

La depunerea dosarului am dat peste nişte tinere, ok, amabile, se enervau doar când vedeau că nu se cunoaşte limba. Iar în Ungaria, erau amabili, politicoşi, erau oarecum bucuroşi să vadă interesul crescut al nostru.

Integral pe gazetademaramures.ro

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

8 Responses to Cum devine un român cetăţean ungur?

 1. Zsolti says:

  Traiasca Ungaria!

 2. Rita says:

  Mă amuză teribil unele comentarii de pe-aici. 🙂 Sunt conștientă că invidia și frustrarea sunt mari, domnilor, dar credeți-mă: tăcerea-i de aur! 🙂

 3. Balazs says:

  Observ ca sunt multi romani care isi iau cetatenie maghiara fara sa aibe nici cea mai mica legatura cu Ungaria. Niste oameni fara constiinta si tradatori , doar asa ii pot cataloga. Personal, provin din familie de unguri , am nume de familie unguresc dar putin imi pasa de cetatenia maghiara. Istoria e istorie, prezentul conteaza. Daca m-am nascut in Romania, inseamna ca sunt roman. Punct.

 4. IOAN says:

  TOT RESPECTUL PENTRU UNGARIA SI CONDUCATORII EI ASEMENEA PENTRU CETATENII UNGURI
  UNGARIA ISI RESPECTA CETATENII IAR CONDUCATORII LOR AU MULTA DEMNITATE SI VERTICALITATE IN FATA UE SI A COMUNITATII INTERNATIONALE SAU ALTE ORGANISME
  TOTI MAGHIARII SUNT SOLIDARI IN TARA SI STRAINATATE SI FOARTE PATRIOTI
  DIASPORA MAGHIARA ESTE FOARTE PUTERNICA SI CU FRUNTEA SUS PESTE TOT IN LUME NEPUTAND SA SPUN ACELASI LUCRU SI DESPRE DIASPORA ROMANA CU MULT REGRET ACEASTA E REALITATEA.
  EU DEOCAMDATA DOAR ROMAN NU MA MAI SIMT APARAT SI RESPECTAT DE STATUL ROMAN SI CONDUCATORII EI. DATORITA POLITICII DIN ROMANIA AM AJUNS SA FIM BLAMATI SI INJOSITI PESTE TOT IN LUE DAR MAI ALES IN UE.
  AR MAI FI MULTE DE SPUS SUNT DEOCAMDATA DOAR ROMAN DAR CE FOLOS CONDUCATORII NOSTRII NE-A VANDUT SI NE-AU SARACIT IREMEDIABIL…….

  ACUM SUNT DOAR UN BIET FOST PUI DE DAC…..

  RESPECT TOTAL UNGARIEI

 5. consider ca ceea ce face ungaria este un act normal si benefic atat pentru ungaria cat si pentru romania. oamenii se pot considera ce vor ei, nu putem judeca un roman care simte ungureste. si noi acordam usor cetatenie cetatenilor basarabeni.
  2. daca un roman a obtinut cetatenia maghiara, nu inseamna ca-i mai putin roman. este doar spre avantajul sau si el va trai acolo unde se va simti mai bine si va fi in continuare ce doreste el sa fie (roman sau ungur sau poate alceva).
  3. daca a jurat ungariei, nu inseamna ca si-a pierdut sau si-a incalcat juramantul fata de romania.
  eu personal multumesc Statului Ungar pentru avantajele oferite romanilor prin acordarea cetateniei Ungare. DUMNEZEU SA OCROTEASCA UNGARIA PRECUM SA OCROTEASCA SI ROMANIA SI SA TRAIM IN PACE INTRE NOI SI CU TOTI VECINII PANA LA SFARSITUL VEACURILOR!

 6. Calu says:

  Nu mi-as schimba niciodata identitatea pentru nimic in lume. Nu as jura pentru statul ungar nici daca m-ar umple din cap pana in picioare de bani. Ma ambtin sa comentez despre romanii care pentru niste avantaje au facut asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Cum devine un român cetăţean ungur?"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/cum-devine-un-roman-cetatean-ungur/