Dan Tanasă, președinte ADEC: primarul Antal Árpád face afirmații lipsite de acoperire în realitate

September 14, 2016 • Asociația Civică pentru Demnitate în Europa • Views: 2127

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) condamnă cu fermitate afirmațiile primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, cu privire la activitatea asociației.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa este o asociație înregistrată legal în România și acționează, printre altele, pentru respectarea legilor și a Constituției României, domenii în care primarul UDMR din Sfântu Gheorghe are serioase carențe.

Cu privire la cazul prezentat de primarul Antal Árpád în timpul conferinței de presă susținută împreună cu ambasadorul Statelor Unite la București, domnul Hans Klemm, dorim să subliniem faptul că afirmația primarului potrivit căreia asociația noastră a solicitat acestuia îndepărtarea inscripției „Szekely Miko Kollegium” de pe fațada Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe este fără acoperire în realitate.

Plângerea prealabilă a ADEC are următoarea cerere, „ca în termen de 30 de zile de la data prezentei să îndepărtați inscripția în limba maghiară „Szekely Miko Kollegium” amplasată pe fațada clădirii Colegiului Szekely Miko și să amplasați o altă placă care să conțină atât denumirea în limba oficială de stat cât și denumirea în limba minorității, cu respectarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române”.

Dan Tanasă, președinte ADEC: „Domnul Antal Árpád face afirmații lipsite de acoperire în realitate atunci când afirmă că asociația pe care o conduc i-a solicitat să dea jos această inscripție. Noi i-am solicitat doar să respecte limba oficială de stat în România, limba română, și să amplaseze o altă inscripție în care traducerea în limba oficială de stat a inscripției „Szekely Miko Kollegium” să fie amplasată deasupra inscripției în limba minorității. Limba maghiară nu are niciun statut oficial în România și ca atare limba oficială de stat are prioritate. Cunoaștem foarte bine faptul că domnul Antal Árpád este un nostalgic al Ungariei Mari, adică a perioadei de foarte tristă amintire pentru românii din Transilvania, însă ținem să-i reamintim domnului Antal Árpád că Sfântu Gheorghe este un oraș din România unde limba oficială de stat trebuie respectată. Condamn public atitudinea șovină, lipsită de temei logic și legal, a domnului Antal Árpád”.

Reamintim opiniei publice și faptul că, la ordinul aceluiași primar Antal Árpád, au fost amplasate inscripții bilingve, în limba română și maghiară, pe fațada unor unități școlare românești din municipiu, însă atunci când vine vorba ca o unitate de învățământ maghiară să respecte limba oficială de stat apare o problemă. Limba oficială de stat trebuie respectată de către toții cetățenii, chiar și de către cei nostalgici ai Ungariei Mari.

Primarul Antal Árpád a pierdut deja mai multe procese, atât cu ADEC cât și cu Prefectura Covasna, în care este obligat, definitiv și irevocabil, să respecte caracterul de limbă oficială de stat a limbii române. Așadar, victimizarea la care recurge domnul Antal Árpád în acest caz nu are temei legal (nu suntem deloc siguri, dar bănuim că la mijloc ar putea fi vorba de niște tulburări de personalitate).

FOTO: Florin Eșanu

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend