DECIZIE ISTORICĂ. Tribunalul UE RESPINGE inițiativa „Minority SafePack” prin care UDMR milita pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc

May 11, 2016 •UDMR •Views: 62284

Tribunalul Uniunii Europene a confirmat marți că propunerea de inițiativă cetățenească europeană (ICE) privind promovarea dezvoltării zonelor geografice populate de minorități naționale nu poate fi înregistrată, un dosar în care Comisia Europeană, partea reclamată, a fost susținută și de România, informează un comunicat de presă al instituției preluat de Agerpres.

Practic, instanța UE dă dreptate Comisiei Europene, care a refuzat să înregistreze în iulie 2013 o propunere de ICE a doi cetățeni — Attila Dabis, din Budapesta, și Balázs-Árpád Izsák, cu domiciliul în Târgu-Mureș — care urmărea să definească regiuni ce pot beneficia de politica de coeziune a Uniunii fără a respecta frontierele administrative interne ale statelor membre.

Potrivit Tratatului UE, la inițiativa a cel puțin un milion de cetățeni ai Uniunii, provenind din minimum un sfert din statele membre, Comisia poate fi invitată să prezinte legiuitorului Uniunii, în limitele atribuțiilor sale, o propunere de adoptare a unui act juridic în vederea aplicării tratatelor, așa-numita “inițiativă cetățenească europeană’.

Înainte de a putea începe să strângă numărul de semnături cerut, organizatorii inițiativei cetățenești europene trebuie să o înregistreze la CE, care examinează în special obiectul și obiectivele acesteia. Executivul comunitar poate refuza să înregistreze inițiativa, în special atunci când obiectul acesteia din urmă nu intră în mod vădit în sfera sa de competență pentru a propune un act juridic legiuitorului UE.

Propunerea de ICE a cetățenilor Balázs-Árpád Izsák și Attila Dabis, asociați cu alte cinci persoane, intitulată “Politică de coeziune pentru egalitatea regiunilor și menținerea culturilor regionale”, a fost prezentată la Comisie în iunie 2013.

Această inițiativă urmărește ca politica de coeziune a Uniunii să acorde o atenție deosebită zonelor geografice ale căror caracteristici etnice, culturale, religioase sau lingvistice diferă de cele ale zonelor înconjurătoare, numite “regiuni cu minoritate națională”. Astfel, potrivit propunerii, regiunile cu minoritate națională nu constituie neapărat o unitate administrativă împuternicită să beneficieze de fondurile, de resursele și de programele acestei politici, se menționează în comunicatul Curții de Justiție a UE.

Inițiativa are, astfel, ca obiectiv principal declarat să permită regiunilor cu minoritate națională să aibă acces la aceste avantaje, pentru a împiedica defavorizarea lor economică în raport cu regiunile înconjurătoare.

Prin decizia sa din 25 iulie 2013, CE a refuzat să înregistreze propunerea de inițiativă (detalii aici) pentru motivul că aceasta nu intră în mod vădit în sfera sa de competență pentru a propune un act juridic legiuitorului Uniunii. În consecință, cetățenii Izsák și Dabis au sesizat Tribunalul Uniunii Europene pentru anularea deciziei Comisiei.

Prin hotărârea sa de marți, Tribunalul constată că, în contextul politicii de coeziune a Uniunii, noțiunea ‘regiune’ trebuie definită cu respectarea situației politice, administrative și instituționale existente în statele membre și că, în consecință, Uniunea nu poate adopta un act care, precum cel propus în inițiativă, ar urmări să definească regiuni cu minoritate națională fără a ține cont de această situație.

Tribunalul arată, de asemenea, că menținerea caracteristicilor etnice, culturale, religioase sau lingvistice specifice ale anumitor teritorii nu este un scop care ar putea justifica adoptarea unui act în temeiul politicii de coeziune a Uniunii.

Instanța subliniază că politica de coeziune a UE urmărește promovarea unei dezvoltări armonioase a ansamblului Uniunii și, printre altele, reducerea handicapurilor demografice grave și permanente de care suferă unele dintre regiunile sale.

“Or, domnii Izsák și Dabis nu au demonstrat că se poate considera că, în general, caracteristicile etnice, culturale, religioase sau lingvistice specifice ale regiunilor cu minoritate națională pot constitui un asemenea handicap, astfel încât aceste regiuni să fie defavorizate în raport cu regiunile înconjurătoare”, se precizează în comunicatul citat.

Nu în ultimul rând, Tribunalul arată că actul propus prin inițiativă nu este adecvat pentru a proteja diversitatea culturală reprezentată de minoritățile naționale și, prin urmare, nu poate fi adoptat în cadrul politicii culturale a Uniunii.

Împotriva deciziei Tribunalului se poate declara recurs la Curte, numai pentru motive de drept, în termen de două luni de la comunicarea acesteia, se mai menționează în textul citat.

Comisia Europeană a fost susținută în acest dosar de România, Grecia și Slovacia, ale căror cereri de intervenție au fost acceptate de instanță, iar reclamanții au fost susținuți de Ungaria. România chiar a prezentat un memoriu în intervenție în iunie 2015, la fel ca și Ungaria.

Pe de altă parte, printre alții, au depus cereri de intervenție, pentru susținerea reclamanților, și județul Covasna și comuna slovacă Debrad, dar acestea au fost respinse de Camera Întâi a Tribunalului, în mai 2015, după audierea argumentelor acestora.

Note mea: Această inițiativă cetățenească, sprijinită puternic de UDMR și de Ungaria, a urmărit forțarea impunerii unei autonomii teritoriale pe criterii etnice pentru maghiarii din așa-zisul ținut secuiesc și, mai mult chiar, o recunoaștere oficială a unor structuri teritoriale definite etnic, superioare structurilor teritorial-administrative. Ungaria încercat astfel să obțină nu doar o recunoaștere a unei zone etnice maghiare în România, zona așa-zisului ținut secuiesc (nu e singura zonă revendicată de Ungaria), peste structura administrativ-teritorială din România, ci chiar o zonă etnică compusă din zonele în care există comunități de maghiari, România și Slovacia spre exemplu.

În septembrie 2013 liderul UDMR se arăta deranjat de decizia Comisiei Europene de a respinge inițiativa „Minority SafePack”. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera că reprezentanţii Comisiei Europene au luat o decizie politică atunci când au respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, deşi aceasta a fost elaborată în mod corespunzător din punct de vedere juridic şi profesional. Potrivit acestuia, UDMR urma să propună, după consultări cu partenerii săi, ca decizia CE să fie contestată la Curtea Europeană de Justiţie, potrivit Mediafax. „A fost din punctul nostru de vedere – si vorbesc despre initiatori, toti cei care au luat parte la initiativa cetateneasca – un soc cum si în ce mod a fost respinsa initiativa noastra de Comisia Europeana. Am trecut peste asta, am cautat solutiile institutionale, am mers si am atacat la Luxembourg, asa cum trebuie sa procedam respectând regulile UE si înca procesul este în derulare (…)”, declara în 2015 Hunor, citat de Agerpres. Iată că UDMR a atacat decizia Comiei Europene și a pierdut. Definitiv.

Despre inițiativa cetățenească sprijinită și de UDMR, „Minority SafePack”, puteți citi aici.

FOTO: gandul.info

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to DECIZIE ISTORICĂ. Tribunalul UE RESPINGE inițiativa „Minority SafePack” prin care UDMR milita pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc

 1. rusu teodor says:

  Primul ministru Orban are dreptate cand afirma ca nu avem parlament ! O adunatura de derbedei care sunt in stare sa vanda si parintii pentru a face avere,au vandut si vand in continuare aceasta tara ,bucatica cu bucatica !! Tebuie desfiintat si facute alegei anticipate !!

 2. Iulian Ghimuș says:

  Norocul nostru e că nu s-a judecat în România. La câte interese obscure, corupție și indolență sunt în justiție, UDMR ar fi câștigat lejer autonomia dorită.
  Așa s-au făcut retrocedări abuzive, incredibile, cum ar fi Nadăș, Poligonul Militar de la Sfântu Gheorghe, Castelul Bran, Centrul Istoric al Timișoarei, munți întregi împăduriți și multe, multe, alte jafuri de acest gen, care au fost posibile numai cu concursul unei justiții profund corupte și antinaționale.
  Cred că se impune o procedură specială care să mărească răspunderea magistraților referitor la cazurile susceptibile de abuz, până la răspunderea în solidar cu Statul Român în despăgubirea părții nedreptățite (vezi cazurile de la CEDO).

 3. Ceausu Valeriu says:

  Politica ungara, politica dusa la modul populist – nationalist inclusiv de unii lideri magiari din Romania, nu reprezinta modul de gandire a marii majoritati etnic maghiare din tara noastra.
  Am multi prieteni maghiari care mi-au confirmat si imi confirma acest lucru.
  Reversul medaliei apare atunci cand NOI transferam aceste idei oamenilor de rand, celor cu bun simt, care nu-si doresc decat o viata normala cu vecii lor indiferent de etnie.
  Nu trebuie transferate greselile trecutului, in mod artificial si fortat in mentelitatea prezentului.
  Asta inseamna UE !

 4. Axente Radu says:

  Dupa cum se stie hungarii au fost tot timpul in istorie cu pretentii de extindere teritoriale in diferite zone ale europei , cu preponderenta in Romania. Sunt de o rautate rara , sovini si extremisti. Mereu fac aliante oportuniste cu tari doritoare de anexarea unor teritorii din tari care par o prada vulnerabila. Cat vor exista pe pamant acest popor de huni nu se vor schimba pentru ca au in ADN-ul lor defecte de gandire si ura rasiala. Parerea mea ca si-o cauta cu lumanarea si pana intr-o zi se va gasi cineva sa-i linisteasca definitiv .

 5. Giuc says:

  Conducerea UDMR de ce nu face publica ,o lista cu masurile sau legile care anuleaza drepturi pe care le au ca cetateni romani dar nu le primesc pt ca sunt de etnie ungureasca ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DECIZIE ISTORICĂ. Tribunalul UE RESPINGE inițiativa „Minority SafePack” prin care UDMR milita pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/decizie-istorica-tribunalul-ue-respinge-initiativa-minority-safepack-prin-care-udmr-milita-pentru-autonomia-asa-zisului-tinut-secuiesc/