DECLARAȚIE DE PRESĂ. Am sesizat CNCD cu privire la declarațiile incalificabile ale primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras

December 3, 2012 • Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării • Views: 1683

În cursul zilei de azi, 3 decembrie, am sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la declarația primarului municipiului Sfântu Gheorghe și președinte UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, publicată pe o pagină de socializare și preluată de către publicația Ghimpele.

În data de 29 noiembrie 2012 pagina de Facebok a Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR, RMDSZ în limba maghiară) a publicat o poză a primarului Antal Arpad, preluată imediat de peste 540 de persoane de pe Facebook, care conține o declarație stupefiantă a primarului Antal Arpad: ”Din punctul meu de vedere este evident că PPMT nu va intra în parlament. Nu poate câștiga nici la Sfântu Gheorghe, nici altundeva. Cei care nu vor vota cu UDMR îi vor întări pe români.EU ÎMI FAC GRIJI PENTRU ORAȘUL MEU, NU VREAU SĂ AIBĂ DEPUTAT ROMÂN. Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad”.

Declarația primarului Antal Arpad intră sub incidența art. 19 din O.G. 137/2000 care stipulează: ”Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia”.

Este evident faptul că declarația primarului Antal Arpad reprezintă o instigare la discriminare pe criterii etnice.

Pentru acest motiv am sesizat CNCD cu privire la aceste declarații incalificabile și am solicitat acestei instituții să sancționeze declarațiile publice ale primarului Antal Arpad difuzate de către UDMR.

Consider că CNCD este obligată să pună capăt instigării la discriminare pe criterii etnice promovate de către UDMR și primarul Antal Arpad.Tags: , , , , , ,

6 Responses to DECLARAȚIE DE PRESĂ. Am sesizat CNCD cu privire la declarațiile incalificabile ale primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras

  1. Alex says:

    N-am încredere în CNCD dar e bine că ai făcut sesizarea, ei singuri nu s-ar fi sesizat, ei se autosesizează numai “cu dedicaţie”.
    Faptul că în Covasna românii sunt discriminaţi nu e o noutate nici pentru CNCD, dar să vedem şi nişte pedepse pe măsură.
    Într-o ţară care se vrea civilizată antal nu are ce căuta într-o funcţie publică.

  2. Asteptam si reactia autoritatilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend