”DEMOCRAȚIA SOCIALĂ”. UNIȚI au câștigat! INCREDIBILUL exemplu al locuitorilor din Marinaleda VIDEO

January 13, 2014 •Spania •Views: 2348

1980. 700 de persoane din Marinaleda au făcut greva foamei timp de 13 zile cerând salarii mai mari și o reglementare mai strictă a sistemului vechi de muncă comunitară

1980. 700 de persoane din Marinaleda au făcut greva foamei timp de 13 zile cerând salarii mai mari și o reglementare mai strictă a sistemului vechi de muncă comunitară

Cu mult înainte ca americanii să pornească mișcarea Occupy Wall Street, țăranii din Marinaleda, o mică localitatea situată la 100 de km de Sevilla (Spania), au arătat lumii întregi că doar luptând împreună se pot obține beneficii pentru toți și că capitalismul făcut pentru prosperitatea unora puțini și pe seama celor mulți este dăunător. 

Industrializarea Spaniei, începută din anii ‘60 a încurajat emigrarea din Marinaleda în zonele industriale, în special în Catalunia, precum și în alte țări cum ar fi Germania, Franța și Elveția.

La moartea dictatorului Franco în 1975, dictatura pe care acesta a controlat-o a lăsat loc sistemului democratic. În 1977, în Marinaleda se înființează Sindicato de Obreros del Campo (Sindicatul Muncitorilor Câmpului). În anul următor, lupta pentru pământ a început cu o ocupație de două zile a domeniului Bocatinaja.

Primele alegeri municipale post-Franco au avut loc în 1979. Colectivo de Unidad de los Trabajadores (Colectivul Unității Muncitorilor) a câștigat în Marinaleda, obținând 9 din cele 11 de locuri din consiliul local.

În 1980, 700 de persoane au organizat o grevă a foamei de 13 zile, cerând salarii mai mari și o reglementare mai strictă a sistemului vechi de muncă comunitară. Succesul acestei acțiuni a dus la intensificarea luptei pentru pământ prin ocuparea altor moșii aparținând unor mari proprietari de pământuri sub sloganul ”Pământul pentru cei care-l lucrează”.

În 1991, 1.200 de hectare aparținând fermei El Humoso, proprietate a unui duce, au fost predate comunității din Marinaleda pentru uzul populației. Demonstrațiile în favoarea unei vieți cu demnitate au crescut între anii 1992 și 1994, cu multe ocupații de clădiri și instituții guvernamentale.

În 1997 a fost înființată Cooperativa Marinaleda SCA pentru a cultiva ferma colectiv. Trei ani mai târziu a fost construită o instalație de prelucrare a produselor alimentare furnizate de cooperativă: ardei gras, fasole și măsline. O presă de ulei a fost de asemenea construită. Producția a continuat să crească și ocuparea forței de muncă odată cu ea.

O gravă criză economică a început în 2008, iar până în 2010 efectele sale au fost pe deplin resimțite în Uniunea Europeană, în special în țările din sud. În timp ce în Andalucia 30% din populația activă a rămas fără loc de muncă, în Marinaleda toată populația activă are loc de muncă.

În Marinaleda nu există poliție, ceea ce face ca municipalitatea să economisească peste 250.000 de euro pe an. Primar în Marinaleda este de peste 30 de ani Juan Manuel Sánchez Gordillo, de la Partidul Stânga Unită. Nici el și nici consilierii locali un primesc niciun fel de salariu pentru pozițiile publice pe care le ocupă.

În Marinaleda, toată suprafața construibilă este proprietate publică. Primăria pune în mod gratuit la dispoziția celor care vor să construiască suprafețe de teren și materiale de construcții, precum și ajutor specializat. Fiecare persoană care vrea să construiască vine cu munca sa efectivă. Costul muncii celui care construiește se scade din valoarea finală a creditului pentru casă. Acest lucru face ca ipoteca unei case în Marinaleda să coste 15 euro pe lună. Pentru a evita specula imobiliară, imobilele astfel construite pot fi lăsate moștenire însă nu pot fi vândute.

Sursa și alte detalii în limba engleză pe wikipedia.org

Pagina oficială a Primăriei din Marinaleda aici.

Documentarul ”Marinaleda. Visul pământului” în limba spaniolă mai jos:

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "”DEMOCRAȚIA SOCIALĂ”. UNIȚI au câștigat! INCREDIBILUL exemplu al locuitorilor din Marinaleda VIDEO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/democratia-sociala-uniti-au-castigat-incredibilul-exemplu-al-locuitorilor-din-marinaleda-video/