Despre românii din Transilvania, de la Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae la… „Uitați în inima României”

December 14, 2018 • apel • Views: 1988

De la primul Supplex trimis în martie 1791 de Ignatie Darabant, episcop greco-catolic de Oradea, Consiliului de Stat din Viena la cel de al doilea Supplex, o versiune mult lărgită și argumentată a primului, înaintat Curții din Viena pe 30 martie 1792 de către Ioan Bob, episcopul greco-catolic de Blaj, și de Gherasim Adamovici, episcopul ortodox al Transilvaniei, a venit momentul ca Ambasada Austriei la București să afle despre procesul violent de deznaționalizare a românilor din județele Covasna și Harghita din volumul „Uitați în inima României”, al cărui autor sunt.

Vezi și VIDEO. „Uitați în inima României”, despre românii discriminați în propria țară. Află cum poți cumpăra cartea

După Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (din latină, însemnând Petiția Valahilor din Transilvania), numele a două memorii înaintate de liderii națiunii române din Transilvania împăratului Leopold al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, a urmat apoi Memorandumul Transilvaniei, o petiție prezentată în 28 mai 1892 de liderii românilor din Transilvania împăratului Austro-Ungariei Franz Josef prin care erau solicitate pentru populația română drepturi etnice egale cu ale populației maghiare, precum și încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare.

La finalul lunii noiembrie a.c. am expediat prin poștă Ambasadei Austriei la București un exemplar al volumului „Uitați în inima României” prefațat de academicianul Dinu C. Giurescu, cu o postfață de prof.univ.dr Radu Baltasiu.

Volumul vorbește cu documente despre procesul violent de deznaționalizare la care sunt supuși românii din județele Covasna și Harghita, proces orchestrat de elita politică a comunității maghiare din zonă.

Cu această ocazie am solicitat Exceleței Sale, domna Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei la București, o întrevedere pentru a putea să-i împărtășesc detalii despre situația inacceptabilă în care se află comunitatea de români din cele două județe din inima țării.

Confirmarea de primire din partea Ambasadei Austriei la București a unui exemplar din lucrarea „Uitați în inima României”.

FOTO: wikipedia.org

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

3 Responses to Despre românii din Transilvania, de la Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae la… „Uitați în inima României”

  1. Constantin says:

    Inteligent !

  2. Gheorghe says:

    Si ce va asteptati sa faca d-na ambasador dupa aceea? Sa se ia la tranta dreapta cu udmr-ul sau sa-l mobilizeze pe Iohannis?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend