DEZVĂLUIRILE prof. univ. dr. Ioan Scurtu: ”Mihai Răzvan Ungureanu a sabotat negocierile pentru Tezaurul României de la Moscova”

January 7, 2015 •Mihai Răzvan Ungureanu •Views: 82724

Mihai Răzvan Ungureanu, recent uns consilier personal al noului preşedinte al României, Klaus Iohannis, pe perioada cât a fost ministru de Externe, a sabotat prin acte oficiale interne activitatea Comisiei pentru recuperarea Tezaurului României de la Moscova.

În acelaşi timp, a întreprins toate demersurile posibile pentru transmiterea ilegală a Tezaurului Moştenirii Gojdu către Ungaria, scrie jurnalistul Victor Roncea în www.bursa.ro, preluat de Romanian Global News.

Mai mult, Emil Boc, premierul fostului preşedinte Traian Băsescu, a scos complet problema Tezaurului românesc confiscat de ruşi din Programul său de Guvernare, după alegerile parlamentare din 2008.

Aceste informaţii dramatice sunt cuprinse în volumul lui Ioan Scurtu, “Tezaurul României de la Moscova”, recent apărut la Editura Enciclopedică (Bucureşti, 2014).

Profesorul Ioan Scurtu a fost, de la înfiinţare, în 2004, până în 2012, când şi-a dat demisia, co-preşedintele Comisiei Comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova în timpul primului Razboi Mondial, pe scurt Comisia pentru Tezaur. Practic, în paginile cărţii sale de memorialistică ni se demonstrează că, dincolo de declaraţiile cu iz patriotard, în această perioadă, de 10 ani, cât a fost preşedintele României, Traian Băsescu s-a exprimat în privinţa Tezaurului României din Rusia doar în termeni lacşi, de tipul unei bătăi pe umăr şi a unei glume la o recepţie.

Integral pe RGN Press

FOTO: Mihai Răzvan Ungureanu, fost președinte al Forței Civice

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

21 Responses to DEZVĂLUIRILE prof. univ. dr. Ioan Scurtu: ”Mihai Răzvan Ungureanu a sabotat negocierile pentru Tezaurul României de la Moscova”

 1. Ion Friptu says:

  «Când vine coțcarii la domnie din bezna tulburată
  Să nu aștepți inteligență, onoare, demnitate…»
  Trebuie să fii cretin să da-i țara la străini
  Pentru păgânimea toată România e doar pradă
  Vă slăvesc cu viclenie să vă fure fără milă
  Celor infantili din fire le mai dau o jucărie
  Cu onoruri, complimente, datoriile să ierte
  Vai și amar de așa domnie cu trădări și calomnie
  Prin hoții și lăcomie a-ți ajuns în sclavagie…

 2. Mariana says:

  De aceea trebuie dat jos Iohannis si ne-mai-ales niciodata, caci e clar ca e urmasul acelei organizatii naziste. Stiti cum e cu lupul: schimba parul, dar naravul, ba. Asa ca la ce sa ne asteptam, nu ne-am pacalit odata ca si cu Basescu? N-am invatat si noi nimic din toate astea? Chiar ar fi pacat, caci nu suntem fraierii lui.

  • Ingrid says:

   Articolul este din 7 ian. 2015. Nu cred ca dyoa aceste dezvaluiri MRU a mai ramas consilier prezidențial, dacă chiar o fi fost numit cu adevarat.

  • Vasile says:

   Probabil ca dvs. Doriți ca romanii sa se întoarcă iarăși în epoca de piatra cu analfabeți PSD.

 3. Pătrașcu Cezar says:

  Că nu are patriotism, onoare sau demnitate nu se mai pune problema dar că a ocupat funcții dintre cele mai înalte în stat și că s-au întâmplat infracțiuni dintre cele mai grave și păguboase pentru statul român și nu este încă tras la răspundere, ba chiar mai mult este din nou promovat este strigător la cer! Încă o dovadă în plus de mizeria și josnica politicii românești și că trebuie acționat!

 4. Care Rusia domle?
  Ca tezaurul e pierdut in Germania, dom’le – https://www.cotidianul.ro/tezaurul-romaniei-lucruri-pe-care-bruxelles-ul-nu-ar-vrea-sa-le-aflati/
  “Tezaurul României: lucruri pe care Bruxelles-ul nu ar vrea să le aflaţi
  20 februarie 2014 Radu Golban Actualitate, Extern Comentariile sunt închise pentru Tezaurul României: lucruri pe care Bruxelles-ul nu ar vrea să le aflaţi

  Un secol de zvonuri peste o tăcere de aur: soarta Tezaurului României este, probabil, unul dintre cel mai bine păstrate secrete ale istoriei scolului trecut. Acel gen de secret al unei istorii în care curge mai mult sânge decât cerneală. Însă atât cât a spus cerneala în tratatele de pace din răgazul dintre războiae ar fi suficient pentru un cercetător atent ca să reconstituie traseul aurului, cu totul neaşteptat, pe care îl veţi regăsi în cronologia din ancheta pe care am iniţiat-o. Studiind problema datoriei istorice a Germaniei faţă de România de 18 miliarde de euro, am găsit în arhive o conexiune cu totul neaşteptată în alt dosar nerezolvat al istoriei: profesorul universitar şi diplomatul german Ernst Jäckh (1875-1959) scrie în Memoriile sale „Der goldene Pflug. Lebensernte eines Weltbürgers” (Stuttgart 1954, p. 382) că România a cedat aurul său Germaniei prin Tratatul de Pace de la Bucureşti din 7 mai 1918. Iată, răspunsul poate fi găsit nu exclusiv la Moscova, ci chiar în inima Europei, la Bruxelles. Dacă ne-am afla într-un roman de Agatha Christie, poate chiar în „Orient Express”, am exclude din start ipoteza că cele 93.400 kg aurîncărcate în vagoane într-un decor iarnă ar putea fi, în continuare, la Moscova. Voi demonstra, într-o serie de articole, care completează şi duc mai departe datele prezentate aici, povestea reală a traseului Tezaurului: Rusia – Germania – Franţa. O istorie pe care Bruxelles-ul nu ar dori ca românii să o cunoască.

  Problema tezaurului a fost reşapată periodic, asemeni unei poveşti cu zâne, adică fără vreun final concret, de politicienii României. Pentru că sună bine. Pentru că 90% dintre români cred că problema tezaurului este importantă. Pentru că un secret nu este niciodată suficient de bine ascuns dacă asupra subiectului se aşterne o tăcere absolută. Pentru început, iată traseul cronologic al istoriei Tezaurului.

  23 noiembrie 1916: Capitularea Bucureştilor, capitala României, în faţa trupelor de ocupaţie germană. În zilele următoare, Statul Major şi Comandatura germană au ocupat Hotel Bulevard, Capşa şi Athénée Palace.

  12-14 decembrie 1916: Tezaurul este încărcat, la Iaşi, în vagoane, cu direcţia Moscova. Transportul viza exclusiv aurul României (o cantitate de 93.400 kg aur) deţinut sub formă de lingouri, monede diverse şi bijuterii. Porneşte către Moscova al doilea transport cu valorile Băncii Naţionale a României din care aur efectiv în valoare de doar 574.000 lei (echivalentul a circa 170 de kg aur). În total: 93.570 kg aur au luat drumul Moscovei, în cele două transporturi. Au dispărut exact 93.540 kg de aur. Reţineţi cifra: este cantitatea de aur pe care o vom regăsi, cu o precizie uluitoare, în păienjenişul armistiţiilor şi tratatelor de pace de după Primul Război Mondial: transportată de la Moscova la Berlin şi apoi în somaţia Antantei către Germania de a restitui „aurul României sau al Rusiei”.

  18 decembrie 1916 (1 ianuarie după calendarul Gregorian): Alexandru Marghiloman scrie, în Notele sale politice:„Mecanismul emisiunii lor (n.r. al trupelor germane de ocupaţie) este următorul: ei emit indefinit, pentru a plăti soldele şi tot restul. Pe măsura ce se emite, tezaurul acoperă la Berlin în mărci. — Eu: «Dar reglementarea cu România?». El (n.r. generalul Petersen, şeful delegaţiei germane la Bucureşti): «Vom vedea la pace»”. Cu alte cuvinte, administraţia germană tipărea monedă în Romania pentru cheltuielile curente, pe care o garanta cu aurul României, pe care Guvernul român refugiat la Iaşi îl evacuase din ţară.

  5 ianuarie 1917: Banca Naţională e pusă sub sigiliu de germani – „s-au dat 10 minute personalului pentru a se retrage”, notează politicianul român. După care adaugă că Banca Naţională a fost redeschisă a doua zi, dar sub supravegherea unui delegat german.

  5 martie 1917: o altă ordonanţă a administraţiei de ocupaţie anunţă că Banca Naţională a fost pusă sub sechestru şi închisă până la noi ordine. „Ordonanţa vizează faptul că Tezaurul şi majoritatea Consiliului nu sunt la sediu”, scrie Marghiloman.

  6 martie 1917: liderul conservator află conţinutul împuternicirilor semnate de Col. Hentsch, noul şef de Stat Major de la „Militarverwaltung”: „Administratorii-secheştrii trebuie să se pună în posesia Băncii Naţionale; sunt autorizaţi să exercite toate acţiunile pe care Banca le poate exercita şi să dispuie de tot avutul Băncii”(…) Spiess crede că germanii vor să se pună la adăpostul emisiunilor abuzive care s-ar face la Iaşi”.

  http://de.scribd.com/doc/207736456/Document-e-1

  Octombrie 1917: Marea Revoluţie în Rusia. Comuniştii, sub conducerea lui Lenin, preiau puterea cu sprijinul financiar, ajutorul şi angajamentul Germaniei cu intenţia să încheie Frontul din Est.

  13 ianuarie 1918: Sovietul Comisarilor Poporului de la Moscova ia hotărârea de a rupe relaţiile diplomatice cu România, articolul 3 al acestei hotărâri stipulând: „Tezaurul României, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română”.

  3 martie 1918: Rusia şi Germania semnează Tratatul de la Brest-Litovsk, marcând astfel ieşirea Rusiei din Primul Război Mondial, ca să înlăture astfel de pe Frontul de Est.

  7 mai 1918: România semneazăTratatul de Pace de la Bucureşti, un document umilitor, dintre România, pe de o parte, şi Germania, Bulgaria, Austro-Ungaria, Turcia, pe de altă parte. Dincolo de cedările teritoriale impuse, România a cedat controlul activelor Băncii Naţionale către trupele de ocupaţie germane. Din interpretările asupra acestui tratat rezultă că România ar fi renunţat la Tezaur, odată cu documentele referitoare la acesta aflate în custodia BNR. Profesorul universitar şi diplomatul german Ernst Jäckh (1875-1959) scrie în Memoriile sale (Stuttgart, 1954, p. 382) că România a cedat aurul său Germaniei prin Tratatul de Pace de la Bucureşti. Se pare că România ar fi renunţat atunci la dreptul de proprietar al tezaurului.

  http://de.scribd.com/doc/207736450/Document-e-2

  27 august 1918: Acordul financiar germano-rus, semnat în continuarea Tratatului de la Brest-Litovsk, prevede daune de război şi compensări pentru prejudiciile aduse Germaniei prin confiscarea şi sechestrarea averii germane în Rusia. Compensările în aur făcute de Rusia în contul Germaniei se efectuează, conform tratatului, în două tranşe: prima de 42.860 kg aur şi a doua de 50.676 kg aur. În total: 93.540 kg aur. Sunt singurele tranşe prevăzute concret în tratat din cantitatea de aur pe care Moscova ar fi urmat să o trimită către Berlin (circa 245.500 kg aur) şi, totodată cantităţile de aur care au ajuns ulterior la Berlin.

  10 septembrie 1918: se efectuează primul transport de 42.860 kg aur de la Moscova la Berlin.

  30 septembrie 1918: al doilea transport de50.676 kg aur ajunge la Berlin.

  http://de.scribd.com/doc/207736448/Document-e-3

  11 noiembrie 1918: Armistiţiul de la Compiegne marchează înfrângerea Germaniei şi anulează Tratatul de la Brest-Litovsk, Acordul Financiar ruso-german şi Tratatul de Pace de la Bucureşti. Conform armistiţiului semnat între Germania, Franţa şi Regatul Unit (art. XIX – Clauze financiare), aurul ar fi trebuit sa fie predat puterilor Antantei, care au declarat că-l vor ţine în custodie până la semnarea unui acord de pace. Formularea exactă din armistiţiu este: „Restituirea aurului rusesc sau românesc capturat sau în aflat custodia Germaniei”. Este clar că textul din armistiţiu se referă la cele 93.536 kg aur transportate de la Moscova la Berlin în septembrie (cantitate echivalentă cu cea a Tezaurului României trimis, spre păstrare, la Moscova).

  http://de.scribd.com/doc/207736453/Document-e-4

  5 decembrie 1918: potrivitdocumentelor aferente armistiţiului din 29 noiembrie, o cantitate formată din două tranşe de 42.866 kg aur, respectiv 50.676 kg aur (un total de 93.536 kg aur) porneşte, în două vagoane, pe linia ferată Mainz – Saarbrücken către căile ferate controlate de Aliaţi, pe riscul Guvernului francez.

  http://de.scribd.com/doc/207736445/Document-e-5

  ianuarie 1919: În memoriul delegaţiei române de la Conferinţa de Pace de la Paris se arată că, în ce priveşte chestiunea Tezaurului, „poate n-ar fi de dorit să i se ceară Germaniei, ca o categorie de despăgubiri, dar dl. Danielopol consideră că faptul de a face Germania garanta a acestei restituiri ar putea avea ca efect prezervarea acestor bunuri şi asigurarea lor”.

  23 iunie 1919: I.I.C. Brătianu se interesează într-un memoriu trimis d-lor Clemenceau (prim-ministru al Franţei), ministrului francez de Finanţe Klotz şi mareşalului Foch dacă aliaţii au primit de la germani vreo cantitate de aur în contul României. Răspunsul ministrului francez de Finanţe este negativ.

  http://de.scribd.com/doc/128701886/48980343-Tezaurul-Romaniei-de-La-Moscova-de-Andreea-Tutunaru

  28 iunie 1919: se semnează Tratatul de la Versailles, iar Rusia, deşi NU participa la semnare, are conform art. 116 al acestui tratat posibilitatea de a solicita direct pretenţii de despăgubire Germaniei. Cu toate acestea, Rusia nu a cerut niciodată înapoi cantitatea de 93.540 kg aur transportate de la Moscova la Berlin în septembrie, în baza tratatului financiar ruso-german, anulat prin armistiţiul din noiembrie 1918.

  http://de.scribd.com/doc/207736444/Document-e-6

  16 aprilie 1922: prin semnarea Tratatului de la Rapallo, Germania recunoaşte Rusia sovietică. Totodată, Germania renunţă la orice pretenţie de despăgubire împotriva Rusiei cu condiţia ca nici Rusia să nu despăgubească ţări terţe pentru confiscările şi naţionalizările pe urma revoluţiei din Rusia. Reamintim că, iniţial, România a pierdut controlul asupra Tezaurului aflat iniţial la Moscova în urma sechestrării acestuia de către regimul instaurat de Stalin. Mai mulţi delegaţi ai statelor participante, printre care şi Brătianu, condamnă acest tratat pentru că favorizează Rusia.

  http://de.scribd.com/doc/207736443/Document-e-7

  Toamna lui 1941: Armata a 4-a a Mareşalului Ion Antonescu, unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai Sovietelor, ajunge dincolo de Nistru, până la Odessa, însă nu scoate nici un cuvânt despre restituirea Tezaurului de către Moscova.

  1956: Rusia a trimis către autorităţile comuniste dinRomânia aproximativ 33 kg aur, singura cantitate de aur returnată vreodată din Tezaurul care a luat drumul Moscovei în decembrie 1916. Şi, cel mai probabil, singura care mai era depozitată, la acea, dată, la Moscova. Dacă scădem aceste 33 kg aur din totalul celor 93.570 kg aur care au ajuns iniţial la Moscova, în cele două transporturi, obţinem exact cele 93.540 kg aur care au fost trimise de la Moscova la Berlin, conform cantităţii stipulate în Acordul financiar germano-rus şi cele 93.540 kg aur care au plecat din Germania către Franţa, conform documentelor aferente armistiţiului de la Compiegne.

  Linkuri utile:

  http://de.scribd.com/doc/207736454/Link-Uri

  • Petru Olaru says:

   Da, domnule este stiut acest fapt, dar tocmai de asta Basescu, presedinte fiind si stind situatia reala a tezaurului, la fel cum o stia si MRU, nu a dorit aflarea adevarului de catre intreaga masa a populatiei si i-a dat ordin lui Dumitru Prunariu, ambasadorul de atunci la Moscova, prin MRU, sa inceteze orice discutie pe tema tezaurului. Tezaurul a fost “tras” in Occident, de unde Casa Regala si-a recuperat bijuteriile si alte valori din patrimoniul ei. De rest nu se mai stie nimic. De aceea Casa Regala nu a atins problema Tezaurului niciodata. Eu banuiesc ca a fost o actiune gandita din timp de Ferdinand.

  • Nelu. says:

   Felicitari ptr comentariu .Sunteti singurul roman din ce am citit nespalat pe creier.

  • Pavels says:

   Urmează cel din Anglia…mai recent !

 5. Autoritătile românesti au datoria să repatrieze , prin mijloace legale, bunurile din patrimoniu national care au fost instrăinate prin metode nelegale!

 6. Magdalena Trandafir says:

  Autoritătile romăne ? Ce si cat au facut pană acum pentru țară ca sa faca acum ?

  • Geta says:

   Nu e singurul care sustine asta si logic asa este, atata timp cat se declara urmasul acelei organizatii si vrea sa l mosteneasca…..?

 7. Andrei says:

  Faptul ca are studii de iudaism nu il face in mod automat evreu

 8. didi says:

  un utc-st …. pentru afirmare și atât.

 9. […] Mihai Răzvan Ungureanu ar fi sabotat negocierile pentru Tezaurul României de la Moscova […]

 10. George says:

  Ne meritam conducătorii frumosilor 🙁
  Trist sa vezi o capodopera de tara condusa de o majoritate de hoți fătălăi infecți
  Infecți

 11. ROMAN minoritar in secuime says:

  https://www.youtube.com/watch?v=RTVBb2MvQ3g
  Nu găsesc un adjectiv suficient de jignitor pentru acest MRU, are o lipsa imensa de ONOARE ŞI PATRIOTISM.
  Provoacă silă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DEZVĂLUIRILE prof. univ. dr. Ioan Scurtu: ”Mihai Răzvan Ungureanu a sabotat negocierile pentru Tezaurul României de la Moscova”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/dezvaluirile-prof-univ-dr-ioan-scurtu-mihai-razvan-ungureanu-a-sabotat-negocierile-pentru-tezaurul-romaniei-de-la-moscova/