Diaspora română și comunitățile istorice românești, INEXISTENTE pentru Premierul Victor Ponta

September 3, 2015 •Guvernul Victor Ponta •Views: 1621

În discursul ținut de Victor Ponta la reuniunea anuală a diplomației române, acesta a ignorat total diaspora românească și comunitățile istorice românești. În opinia lui diplomația română nu trebuie să aibă de-a face cu apărarea drepturilor acestor români sau cu menținerea legăturilor dintre aceste comunități românești și Țară. Iresponsabilitatea lui Ponta legată de acest domeniu strategic al statului român demonstrează superficialitatea gândirii acestuia și lipsa totală a unei conștiințe naționale, transmite Romanian Global News.

Chiar și fraza care se referă la R. Moldova este confuză și trezește nedumeriri.

“..de câte ori aveţi ocazia, să vă bateţi pentru interesele Republicii Moldova, aşa cum vă bateţi pentru interesele României” a spus Ponta printre altele.

Adică diplomația română să sprijine proiectele oligarhilor și agenților Rusiei de la Chișinău care încă dau liniile directoare politicilor celui de-al doilea stat românesc? Așa o fi stabilit Ponta cu oligarhul și unul din oamenii Moscovei de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc, în întâlnirea de de taină avută la ultima vizită?

Fără îndoială sprijinirea interesele României legate de R. Moldova trebuie să facă parte din îndatoririle diplomației române, dar se pare că Ponta ori nu vrea să priceapă nuanța ori este ușor “contaminat” de influențe estice.

La fel de discutabilă este fraza legată de vecini. “Avem vecini cu care suntem doar vecini şi cu care trebuie să fim prieteni. Şi mă refer la toate ţările din regiunea noastră, atât de importante pentru noi“, a spus Ponta.

Binențeles că avem vecini cu care trebuie să fim prieteni. Dacă merită și dacă ne respectă. Pentru că altfel prietenia Românie afișată necondiționat ar putea fi înțeleasă ca un fel de slugărnicie.

Serbia își bate joc și practică un adevărat genocid cultural și identitar împotriva celor circa 300.000 de români/vlahi din Timoc, Bulgaria nu recunoaște pe cei 160.000 de români din Bulgaria și nu le dă nici-un drept, Ucraina închide școlile românești și trimite securitatea peste liderii românilor din Ucraina, Ungaria nu este de acord nici măcar să punem o statuie a lui Șaguna la Jula, ce să mai vorbim de maghiarizarea românilor care au mai rămas doar ca specie rară.

Cu aceste țări Ponta spune că trebuie să fim prieteni. Dar ei nu ar trebuie să demonstreze că ne sunt prieteni și să înceteze agresiunile asupra sutelor de mii de români care trăiesc de când lumea pe teritoriu lor?

Ponta ori nu are nici-un grăunte de conștiință românească ori este complet lipsit de simțul responsabilității față de un domeniu major de interes al României și românilor.

Romanian Global News

Discursul lui Victor Ponta

Victor Ponta: Domnule președinte Constnatinescu, domnilor prim-miniștri, domnilor directori, doamnelor și domnilor – atâta lume importantă, astăzi, la reuniune… Cred că ar trebui să faceți ceva mai des (n. red. reuniuni), domnule ministru (Aurescu), ca să discutăm și noi, că n-apucăm să ne vedem în alte ocazii.

Vreau să îi salut pe toți ambasadorii, consulii prezenți astăzi aici. Ne cunoaștem cu cei mai mulți dintre ei, am avut ocazia să ne întâlnim la duiverse evenimente, vizite, acțiuni. Vreau să vă mulțumesc pentru activitate și, așa cum v-am obișnuit – cred că e a patra reuniune la care particip – partea foarte diplomatică sau foarte formală și oficială o las pe seama ministrului.

Vreau să vă spun câteva dintre lucrurile care cred că este important să le transmit, ca relație guvern – corpul diplomatic. În primul rând, consider că pentru dumneavoastră, ca diplomați ai statului român, astăzi, când vorbim, este totuși o situație bună, privilegiată: România este o țară stabilă și, dincolo de, sigur, bătălii politice, care-s normale, dacă ne uităm în jurul nostru, da, este o țară foarte stabilă. Aveți și veți avea tot timpul, în ceea ce privește marile teme de politică externă, un consens între președinte, guvern, parlament. Cred că nu mai este nevoie să dăm probe de seriozitate în ceea ce privește atașamentul nostru la politicile europene și la politicile de securitate ale NATO. Aveți, atât la Administrația Prezidențială, în persoana domnului Comănescu, la Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, oameni care provin chiar din sistemul dumneavoastră și știu despre ce e vorba, știu importanța fiecărui lucru. Am reușit și vom reuși și în continuare partea financiară, logistică. Mă bucur că, până la urmă, cred că Titus – nu știu unde e, dacă e prezent – s-a bătut destul de mult pentru a reveni la sistemul corect, din punctul meu de vedere, nu doar de salarizare, dar și în ceea ce privește drepturile de pensie pentru diplomați – Parlamentul României a adoptat legea, președintele a promulgat-o. N-au să fie niciodată bani destui pentru cât trebuie refăcut, investit în reprezentanțele noastre diplomatice și consulare, însă dl. Aurescu prinde de fiecare dată momentul când mă aude că spun că sunt bani la buget şi vine şi mă trage de mânecă să îmi spună: dacă tot sunt bani, să nu uit câte lucruri trebuie făcute şi nu s-au mai făcut de ani buni în ceea ce priveşte reprezentarea noastră internaţională. Însă ieri m-am văzut cu ambasadorul Belgiei la Bucureşti, care tocmai şi-a încheiat misiunea, şi îmi spunea că ministerul de externe belgian, o ţară totuşi mai bogată decât noi, reduce cu 20% şi personalul, şi cheltuielile. M-am bucurat că nu cu 25%, ca să se ia cumva după noi. Şi, slavă Domnului, cred că anul acesta a fost prima dată când s-au finanţat noi posturi în cadrul Ministerului de Externe, iar tot ceea ce putem, pe partea de finanţare, cu siguranţă vom face în perioada următoare.

Acum, care sunt aşteptările mele şi ale guvernului de la dumneavoastră? Pentru că liniile de politică externă generale nu trebuie schimbate, nu mai trebuie reconfirmate. Eu am câteva priorităţi, pe care le ştiţi deja, din ultimii patru ani, pe care vreau să le reconfirm şi la care vreau să vă cer să fiţi mult, mult mai activi de fiecare dată. Spun, mai activi.

În primul rând, vreau ca să vă rog ca, toţi reprezentanţii României în toate ţările, în toate structurile internaţionale, să continuaţi ceea ce de fapt e început de mai mult timp, să spuneţi că prioritatea absolută a României este Republica Moldova. Tocmai vin de la Chişinău, unde m-am întâlnit cu noul guvern. E al patrulea prim-ministru cu care lucrez şi i-am urat doar să aibă un mandat lung, un guvern pro-european. Are nevoie Moldova de sprijinul nostru, inclusiv diplomatic, şi vreau să vă rog ca, de câte ori aveţi ocazia, să vă bateţi pentru interesele Republicii Moldova, aşa cum vă bateţi pentru interesele României. Cred că este o poziţie legitimă şi corectă şi cred că acum, mai mult ca în alte perioade, Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru economic, sigur, politic, dar şi diplomatic.

Al doilea lucru, vreau să vă rog să mă sprijiniţi în ceea ce priveşte colaborarea regională. Avem vecini cu care suntem doar vecini şi cu care trebuie să fim prieteni. Şi mă refer la toate ţările din regiunea noastră, atât de importante pentru noi. Sigur, poate că cineva o să zică că ar trebui să ne propunem să fim un lider mondial, nu ştiu. Până ajungem noi lider mondial, aş vrea să fim un partener şi un prieten regional care arată seriozitate, care arată interes. Întotdeauna Bruxelles, Washington, Berlin sunt cele mai importante, dar vreau să înţelegeţi că rolul nostru regional este important şi că toţi vecinii noştri sunt parteneri economici, politici cu care trebuie să ne coordonăm într-o regiune extrem de complicată, despre care domnul Aurescu şi toţi invitaţii vor discuta în zilele următoare.

În al treilea rând, şi cu asta închei, aşa cum am insistat de fiecare dată în toate vizitele pe care le-am făcut şi o să insist în continuare, vreau să mă sprijiniţi pe ceea ce înseamnă diplomaţie economică. Rolul guvernului este în special de a găsi noi oportunităţi de dezvoltare a relaţiilor economice. Avem în continuare prea multe ţări cu care avem relaţii politice şi diplomatice excelente şi nu se întâmplă nimic din punct de vedere economic. Fie sunt prea departe, fie nu ştim noi să ne coordonăm, fie e sistemul vechi, cu detaşaţii economici de la Ministerul Economiei, cu toate celelalte lucruri pe care le ştiţi de atâta timp – încă nu funcţionează suficient. Eu vreau să vă rog pe toţi să faceţi ceea ce fac ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, care mă caută de fiecare dată în special pe probleme economice. Pe probleme politice şi diplomatice ne înţelegem foarte uşor, sau se înţeleg cu Bogdan Aurescu foarte uşor; în schimb, de fiecare dată – din punctul meu de vedere, legitim – mă caută pentru probleme de colaborare economică. Și m-am plâns întotdeauna că ambasadorii noştri, reprezentanţii noştri sunt încă prea timizi în a promova interesele economice ale României. Şi aici mă refer în mod specific nu doar la ţările Uniunii Europene, cu care până la urmă e normal să avem principala activitate economică şi comercială, dar la ţări din afara Uniunii Europene. Turcia este principalul nostru partener economic în afara Uniunii Europene. Dar cred că prin schimbările politice pe plan mondial – iată, se normalizează relaţia cu Iranul, iată, există oportunităţi într-o perioadă dificilă în Asia – cred că rolul dumneavoastră de a sprijini companiile româneşti, de a sprijini proiecte economice, investiţii străine în România trebuie să fie mult mai important decât până acum.

În rest, vă mulţumesc tuturor, vă asigur încă o dată că, în ceea ce priveşte liniile de politică externă, priorităţile noastre, vom colabora foarte bine toate instituţiile statului. Vreau să le mulţumesc celor care şi-au încheiat mandatul şi să le urez succes celor care îşi încep mandatul. Cu siguranţă, în colaborarea guvern-parlament-preşedinte, vom continua să înnoim mandatele reprezentanţilor noştri diplomatici, pentru că aşa este normal, păstrând liniile principale de politică externă. Dar dumneavoastră, oriunde sunteţi, nu uitaţi să spuneţi România şi Moldova, nu uitaţi că, în regiune, dacă avem prieteni mai mulţi, suntem mai puternici şi nu uitaţi că, dacă reuşim din punct de vedere economic să transpunem relaţiile diplomatice foarte bune, o să fie o economie mai performantă şi bani mai mulţi pentru Ministerul de Externe, ca să putem să investim în perioada următoare.

În rest, vă urez tuturor succes şi mie personal îmi urez să se împlinească ce îmi spunea domnul Grecea pe hol: să ne vedem la Olimpiadă la Rio, la anul. Mulţumesc şi mult succes!

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Diaspora română și comunitățile istorice românești, INEXISTENTE pentru Premierul Victor Ponta"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/diaspora-romana-si-comunitatile-istorice-romanesti-inexistente-pentru-premierul-victor-ponta/