
Plimbându-mă o săptămână pe străzile din Olanda (Amsterdam, ‘s-Hertogenbosch şi Eindhoven) m-au surprins calmul şi bunul simţ arătat de populaţie. Fie că se află la volan, fie că e în tramvai, pe bicicletă ori în calitate de pieton, bunul simţ nu-l părăseşte pe olandez. Bunul simţ faţă de cel de lângă el şi faţă de societatea în care trăieşte. Iar acesta este însoţit de un calm aproape enervant. Să vezi cum o tânără neatentă intră în faţa unei maşini, şoferul opreşte înainte de a o atinge, iar pe faţa lui, în timp ce stă nemişcat pe scaun, nu i se vede nici un gest, nici o mimică, nu se mişcă nici un muşchi ori rid, nu se aude nici un claxon, nici o înjurătură, este ireal. Aproape că îţi vine să-i întrebi ce au păţit atunci când, tramvaiul ori autobuzul sosind în staţie, ei formează o coadă şi îşi aşteaptă liniştiţi rândul pentru a se urca în mijlocul de transport în comun.
Revenind pe tărâmurile noastre, aceste două calităţi – calmul şi bunul simţ – se pierd chiar şi în această zonă, despre care – a devenit un lait motiv – se spune că ar avea oameni mai civilizaţi decât în alte părţi ale ţării. Dacă gestul prin care un călător (etnic ori cetăţean maghiar – ca să nu se creadă că vorbim despre olteni, moldoveni sau sudişti), aflat în tren trage de uşă ca descreieratul, când lângă aceasta se află un buton care acţionează automat uşa, se numeşte civilizaţie, atunci într-adevăr această zonă este cu un nivel mai sus decât Sudul ţării.
Din păcate, respectul la unii lideri maghiari din zonă – cea despre care se spune că ar fi mai civilizată – începe să dispară. Întorcându-mă de pe meleagurile olandeze pentru un moment nu am ştiut unde mă aflu: în România sau în Ungaria. Iar această nedumerire nu am avut-o din cauza limbii, ci a simbolurilor prezente şi a celor neprezente. În Amsterdam engleza e ca a doua limbă, dar în afară de steagul Olandei nu vezi steaguri ale altor ţări. În Miercurea-Ciuc, în schimb, autorităţile locale şi cele două partide politice maghiare importante (UDMR şi PPMT) au reuşit să se dezică de drapelul ţării de unde îşi iau banii.
Legea arborării drapelelor (75 din 16 iulie 1994) spune la articolul 2, lit. a) şi b) ,,Drapelul României se arborează în mod permanent: a) pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice; b) la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură“.
Cele două partide dau dovadă de un asemenea bun simţ şi respect încât ignoră cu desăvârşire această lege, neavând arborat drapelul României, iar PPMT şi-a arborat, mai nou, chiar drapelul Ungariei (cu tot cu stemă, ca să nu mai zică primarul din Mădăraş că nu e al Ungariei).
Autorităţile locale – Consiliul local şi Primăria – au găsit soluţia ideală de a se distanţa de drapelul ţării din care îşi iau salariile. De a separa drapelul secuiesc de cel românesc. După ce pe platou au arborat drapelul secuiesc la loc de cinste, în urmă cu vreo două luni au răsărit 3 catarge lângă Casa de Cultură veche (Teatrul Municipal). Pe două dintre acestea au fost arborate drapelul secuiesc şi cel al oraşului. Abia după aproape două luni a apărut şi al treilea: cel al Uniunii Europene. În acelaşi timp, drapelul României a fost pus lângă Monumentul Ostaşului Necunoscut, ascuns, parcă, printre copacii de la marginea parcului mare.
Se vorbeşte despre respectarea reciprocă a tradiţiilor şi a limbii. Ce fel de respect reciproc este atunci când zona de promenadă a zonei reabilitate din Miercurea-Ciuc a fost umplută cu inscripţia Csikszereda? Măcar în semn de respect pentru românii din oraş puteau să arunce, pe ici pe acolo, şi câte un Miercurea-Ciuc; căci şi românii plătesc taxe şi impozite în acest oraş; iar bunul simţ ne spune că trebuie să respecţi societatea în care trăieşti, care se supune legilor României, nu ale lui Raduly Robert, ale lui Toro Tibor ori ale lui Papp Elod.
Asemenea gesturi ale unor cetăţeni (subliniez,din partea unor cetăţeni, căci alături de aceştia sunt foarte mulţi etnici maghiari şi români care s-au dezis de aceste gesturi, să le numim, ciudate) nu fac altceva decât să adâncească şi mai mult faliile din societate şi relaţiile interetnice. Iar lipsa de respect din partea politicienilor maghiari (indiferent dacă sunt de la UDMR sau PPMT) faţă de simbolurile ţării, faţă de etnicii români alături de care trăiesc nu poate aduce respectul reciproc.
Când tu, ca ales (local), oferi cetăţenilor de rând asemenea exemple de nesupunere faţă de principii, faţă de legi, atunci eu, ca cetăţean, de ce să respect societatea în care trăiesc? Şi astfel începe haosul, fiecare face ce vrea, căci suntem în democraţie şi avem drepturi! Mai puţine obligaţii…
Sursa: Informația Harghitei
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
adevarul ramane, indiferent de soarta comentariului says:
“În Amsterdam engleza e ca a doua limbă, dar în afară de steagul Olandei nu vezi steaguri ale altor ţări.”
Cel care da o cautare pe google images pentru maastricht city hall, va vedea ca pe primaria din Maastricht se afla trei steaguri: al regiunii Limburg, al Uiniunii Europene si al orasului Maastricht.
Dan Tanasa says:
Înțeleg că ești retardat mintal de vreme ce nu poți citi faptul că autorul materialului vorbește de steagurile altor țări, nu ale altor orașe sau regiuni.
Cristina P. says:
Steaguri mai sunt ici colea la cite o pizzerie (steagul Italiei mai mult sau cel al Spaniei mai putin mascat de ex.) dar in general orgoliile sunt…zonale (Zeeland versus Limburg versus Brabant in Olanda sau Wallon versus Flamand in Belgia). Asta incerca cred primul comentariu sa sugereze. In aceste tari pe acest plan se da batalia steagurilor nu pe cel al natiunilor. Si in cel lingvistic. In mindra Flandra daca te duci vorbind doar franceza ai surpriza buna sa nu ti se raspunda asa cum am experimentat si eu. Vorbeam cu omul din magazin si el se facea ca ploua. Doar cind am vorbit in romaneste cu sotul meu sa ne sfatuim ce facem si-au dat seama ca suntem streini si ne-au dat atentie. Asta in anul de gratie 2006 dupa ce venisem de la Tg Mures unde mi se spuse din nou “Nem tudom romanul” si facusem bum in ziarul local Cuvantul liber pe acesta tema. Sa revin, in Franta au fost nemultumiri la o nunta iraniana parca la care fluturau steagurile lor si localnicii comunei franceze s-au revoltat in acest sens. Cu experienta mea de 4 ani Olanda si 3 Belgia am si ceva rezerve despre bunul simt la trecerile de pietoni in aceste tari. Ei nu se asigura: ei trec pur si simplu. Cel putin asta “la tara” pe unde am fost eu(NL) si in mareata capitala a UE. E drept ca pietonii de pe trecere iti fac semn de multumire si iti zambesc chiar daca e dreptul lor sa treaca si opresti chiar si cand nu ai viteza mare (in jur de 50 km/h sa nu va imaginati cine stie ce)in Belgia. IN plus daca conduci si faultezi un biciclist sau mopedist/motociclist din start esti tu vinovat pina ce iti demonstrezi nevinovatia ca sofer in Olanda. Mi-am exersat spiritul de observatie si in domeniul statului la coada. Cand e de stat eu cel putin intotdeuna i-am vazut imbulziti. Doar daca erau niste est-europeni in zona se vedea diferenta: ca erau “dresati” sa stie cum sa stea la coada fara sa se bage in fata sau sa il calce pe celalalt pe coada. Asta mai ales in aeroporturi sau la rand la plata casei. La posta e simplu ca au sistem de bilete cu numar deci nu se poate trisa….stau linistiti si asteapta.
Tot “la tara” se opresc in mijlocul drumului daca vad vre-o cunostinta/ vecin si sa o salute, sa o mai intrebe de sanatate. Asta spre exaperarea noastra a celor obisnuiti sa fie vesnic grabiti :)…
Dar sunt perfect de acord ca: e mult mai civilizat si ca in Romania e prea mult ce se intampla. Maghiarimea crede ca acela e pamant maghiar iar prin agenda budapestana si multiplicat prin formatiunnile politice pe criterii etnice din tara noastra li se intretine iluzia si ura. Oamenii aceia au fost invatati sa nu se identifice cu Romania ci cu “tara-mama” (ca sa citam clasici in viata n’asa?) printr-un sovinism si o ura primitiva demna de Evul Mediu si inchizitie. In plus li se da mina libera de clasa compromisa actuala in Romania parca pentru un scop de deturnare de la ceva. Probabil ii lasa sa piara pre limba lor? DAr pretul e asa de mare pentru romanii sacrificati din aceste zone…MAi scapa doar niste crestini practicanti, traitori fie si ai martorilor lui Iehova, ca fosta mea vecina sa ii dea sanatate Dumnezeu! – care o ajuta pe mama in anul urmator al dezastrului de la Mures sa coaca prajituri si sa imi faca pachetul cu mincare imediat dupa Noul An cand lumea sarbatorea inca ( pentru ca plecam la Cluj pe 3 ianuarie sa reincep cursurile, desi profesorii veneau rar asa de devreme). CAm atat am mai vrut sa adaug. Cu bine dragi romani. Cu bine…
Cristina P.